Incearca noul chat AUDIO-VIDEO la un pret promotional!
BETA
Inregistreaza-te

Poza specialistului Delia Aldescu (Ciobancan)

Sunt offline

Trimite-mi o intrebare


Program de lucru

  • Luni:
  • Marti:
  • Miercuri:
  • Joi:
  • Vineri:
  • Sambata:
  • Duminica:

Delia Aldescu (Ciobancan)

Consilier marital, Psihoterapeut de familie si cuplu, Hipnoterapeut, Psiho-oncolog, Coach

Varsta: 41 ani
Expert in: Psihologia cuplului, Psihologia copilului, Psihotraumatologie , NLP
Apreciere
Nivelul implinirii. Cat de impliniti va simtiti?

Poza
13 Iunie 2011

Senzatia de implinire este o stare de realizare, de dezvoltare, de satisfacere si de savarsire si este o calitate specific umana. Cand ne simtim impliniti, gandurile noastre sunt mai bune, muncim mai bine, percepem totul mai acut si ne simtim sanatosi. Conform studiilor, oamenii impliniti se iubesc pe sine, cred in ei insisi, se considera inteligenti, sanatosi si au o pozitie sociala buna. Acestia sunt optimisti si nu dramatizeaza situatiile neplacute din viata lor.

Psihologul rus K.Kikceev a studiat trasaturile fiziologice ale oamenilor in momentul cand acestia se gandeau la lucrurile placute sau neplacute si a ajuns la concluzia ca, in primul caz, se imbunatateau vederea, simtul olfactiv, auzul, capacitatea de a identifica pana si cele mai mici diferente cu ajutorul simtului tactil. Doctorul William Bates a demonstrat ca atunci cand ne gandim la ceva placut sau vedem ceva ce ne provoaca o senzatie pozitiva, ni se intensifica vederea. In timp ce emotiile pozitive ne hranesc corpul si organele, emotiile negative ne secatuiesc de puteri si fura din energia de functionare a organelor.

Terapia psihosomatica a adus multe dovezi in sprijinul ideii ca persoanelor care iubesc viata le functioneaza bine organele interne - stomacul, plamanii si inima. Religiile crestina si iudaica considera bucuria, veselia, bunatatea, multumirea, optimismul drept cai de implinire spirituala.

Senzatia de implinire nu este data de obiecte, ci de idei, ganduri, perspective asupra vietii, de acele elemente pe care fiecare dintre noi le poate genera si dezvolta independent de conditiile exterioare vietii sale. Daca consideram pe altcineva responsabil de implinirea noastra, noi singuri ne cream greutati suplimentare. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le intelegem este modul in care noi insine, cu ajutorul puterii mintii, putem devenii impliniti sau neimpliniti.

Conform spuselor lui Pascal, noi nu traim niciodata, ci doar "speram" sa traim. Daca sperati ca implinirea sa vina la voi sau sa v-o aduca cineva pe o tava, intr-un diplomat, calare pe un cal sau atarnand de o cheie, atunci mai aveti mult de asteptat. Nimeni nu poate decide in locul vostru ce si cum sa ganditi. Daca veti astepta momentul cand realitatea inconjuratoare va va permite sa va ganditi la lucruri placute, atunci veti sta toata viata intr-o stare de asteptare continua.

Va propun sa incercati sa jucati urmatorul joc de imaginatie. Starea de implinire reprezinta o stare naturala a omenirii iar nivelul vostru de fericire este maxim.

• Asezati-va comod.
• Faceti cateva exercitii de respiratie.
• Relaxati-va.
• Care este acum nivelul implinirii voastre? Ca de obicei, maxim?
• Daca da, felicitari, sunteti intr-adevar implinit.
• Daca nu, incercati cu ajutorul introspectiei sa intelegeti ce va impiedica sa fiti impliniti la maxim.
• Va faceti griji in legatura cu viitorul?
• Va nelinisteste ceva din trecut?
• Va comparati cu cineva anume?
• Aveti impresia ca v-a ranit cineva pe nedrept?
• Doriti sa va razbunati pe cineva?
• Simtiti ca totul este inutil, fara speranta?

Daca ati raspuns afirmativ la cateva dintre aceste intrebari, atunci cautati "antidotul" care sa va permita sa ajungi la nivelul maxim de implinire cu care v-ati nascut.
Ganditi-va pentru ce anume puteti fi recunoscatori. Incercati sa includeti totul pe lista motivelor de recunostinta: o zi cu soare, economiile facute, starea de sanatate, sanatatea membrilor familiei, casa, hrana, frumusetea, pacea si dragostea.

Amintiti-va despre povestea celor doi oameni carora li s-a aratat un pahar plin cu apa pe jumatate. Unul dintre cei doi a spus: "Paharul este pe jumatate plin si eu sunt recunoscator pentru acest lucru." Celalat a spus: "Paharul este pe jumatate gol si din cauza asta ma simt tras in piept."
Diferenta dintre cei doi nu consta in ceea ce au sau nu, ci in atitudinea fiecaruia fata de ce are.

Care este atitudinea voastra? Puteti alege!
Majoritatea oamenilor se consuma intr-o goana nebuna dupa implinire: "Cand ma insor, am sa ma simt implinit"; "Cand imi vor creste copiii si vor avea o educatie, un job, o casa, am sa ma simt implinit", si asa mai departe. Ganditi-va ca implinirea nu reprezinta ceva dupa care trebuie sa alergati tot timpul. Nu asteptati ca cineva sau ceva sa va faca implinit. Oricine se poate simti neimplinit, dar asta inseamna ca cunoaste deja cum este sa fie implinit!

Delia Ciobancan
Psihoterapeut, Consilier Psihologic
Cabinet Individual de Psihologie Delia Ciobancan
http://cabinet-psihologic-online.ro/


Numar vizualizari: 4699
Adauga comentariu

GEORGIA
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 19:05
Da, ni se intampla frecvent sa ne dorim altceva decat avem.Cred ca trebuie sa constientizam mai devreme ce avem si sa ne multumim cu putinul adevar din lucrurile simple, din iubirea celor care ne iubesc dar nu ne-o arata in permanenta.
Andreea Ionescu
Joi, 26 Iulie 2012, ora 01:14
Imi place articolul, imi place ideea ca sta in puterea noastra sa ne simtim bine sau mai putin bine (chiar daca uneori pare greu). cel mai util este sa simt recunostinta pentru toate acele lucruri si evenimente care exista in viata mea, dar pe care nu le bag in seama atat cat ar trebui. sunt nenumarate detalii frumoase pe care ar trebui sa le apreciez pentru a ma simti mai bine. Multumesc pentru sfaturile bune!