Incearca noul chat AUDIO-VIDEO la un pret promotional!
BETA
Inregistreaza-te

Angela Cojocaru

Consilier psihologic

Varsta: 57 ani
Expert in: Psihologia cuplului, Psihotraumatologie
Apreciere
Cum se castiga siguranta de sine (I)

Poza
21 Februarie 2012

Siguranta de sine reprezinta sentimentul nostru de valoare, identitate, statornicie emotionala, respect de sine, tarie personala. Nu vorbesc despre falsa siguranta de sine, ci de cea adevarata, care e rod al cunoasterii de sine. Se stie cat de importanta este aceasta incredere in propriile forte pentru a avea o viata de succes, o cariera de succes, o existenta armonioasa.   

Pentru aceasta, ori te nasti cu un anumit aplomb vecin (adesea similar) cu obraznicia, ori iti castigi, incetul cu incetul, prin efort si exercitii, acea siguranta calma, plina de eleganta si condescendenta. Poate ca nazuim cu totii catre cea de a doua posibilitate, dar nu stim cum sa procedam.

Imaginea de sine, siguranta de sine ne influenteaza comportamentele. Cand ai o imagine de sine buna iti poti indeplini obiectivele pentru ca, o imagine de sine buna iti da entuziasm, energie si determinarea necesara pentru acest lucru iar obstacolele sunt percepute ca provocari ce trebuiesc depasite pentru atingerea obiectivelor.

O imagine de sine buna te face sa relationezi armonios cu ceilalti, prin atingerea obiectivelor poti avea performante profesionale, succes social etc. O imagine de sine negativa te face sa-ti scada motivatia sau chiar o anihileaza prin lipsa increderii in fortele proprii ("ce rost are sa incerc oricum nu voi reusi", "e greu", "nu sunt in stare" etc.) ducand, mai departe, la comportamente de evitare ("nu ma duc la interviu deoarece nu sunt suficient de bun, deci nu are rost...").

A se observa ca o imagine de sine negativa este capabila sa creeze un cerc vicios din care persoanei ii este greu sa iasa: nu face anumite lucruri pentru ca nu se crede in stare iar dupa ce renunta la a face lucrurile respective se autoculpabilizeaza si se critica si mai tare, intarindu-si, astfel, convingerile negative despre sine si alimentand dialogul interior negativ.

Procesul construirii unei atitudini increzatoare care sa ne urmareasca in tot ceea ce facem poate fi invatat si dezvoltat prin practica. Cele cateva idei pe care vi le voi sugera ar putea constitui primul pas al efortului si cautarilor personale. Fiecare procedeaza conform temperamentului si caracterului propriu. Dar, indiferent ce metoda de antrenament ar folosi, este absolut necesar ca, in final, sa se obtina un control al starilor emotionale si senzoriale, la o privire sugura si directa, la o vorbire frumoasa, clara si la obiect, care sa contureze o personalitate cu stabilitate psihica si inteligenta de marca.

Folositi ochii
Privirea este cea care se remarca din prima clipa. Ochii vorbesc cei dintai. Iata de ce primul exercitiu pe care vi-l recomand are drept scop antrenarea acestor “relee” a relatiilor si starilor emotionale interpersonale. Asezati-va in fata unei oglinzi si fixati-va privirea pe propria dvs. imagine. Fixate punctul situate intre ochi, la radacina nasului.

Straduiti-va sa tineti pleoapele imobile si priviti-va in ochi timp de 30 de secunde. Odihniti-va apoi 30 de secunde. Reluati exercitiul privindu-va fix in ochii din oglinda timp de un minut si odihniti-va apoi tot un minut.

Repetati privirea fixa doua minute, odihniti-va ochii doua minute. In mod gradat va puteti antrena in continuare, fixand un punct undeva, in afara oglinzii, fara sa miscati pleoapele timp de 2, 3, 4, 5, chiar 10 minute. Puteti continua exercitiul privind de data aceasta o suprafata neagra si tinand ochii nemiscati cu pleoapele usor mai departate ca de obicei, marind astfel suprafata ochilor.

Tot pentru a exersa puterea privirii este indicat sa cititi in fiecare zi o pagina intreaga fara sa clipiti. Acest exercitiu sporeste expresivitatea ochilor, face privirea stralucitoare, limpede si cu putere de fascinatie. Puteti obtine o putere dominatoare a ochilor actionand in felul urmator: de fiecare data cand, in cursul unei convorbiri, aveti cuvantul, priviti interlocutorul la radacina nasului, intre sprancenele lui, cu calm si siguranta. Atunci cand il ascultati vorbindu-va, deplasati usor privirea catre dreapta sau catre stanga punctului recomandat mai sus, ca si cand ati asculta cu mai multa atentie. Cand reluati cuvantul, priviti, din nou, la radacina nasului celui caruia va adresati.
   
In felul acesta va veti putea sustrage privirii insistente a oricarei persoane ce v-ar putea influenta, exercitand dvs. insiva o privire dominatoare care va ajuta sa va castigati foarte usor stapanirea de sine.

Vezi si:
Cum se castiga siguranta de sine (II)

Angela Cojocaru
Psiholog medicina muncii, consilier psihologic


Numar vizualizari: 3220
Adauga comentariu