Incearca noul chat AUDIO-VIDEO la un pret promotional!
BETA
Inregistreaza-te

Angela Cojocaru

Consilier psihologic

Varsta: 57 ani
Expert in: Psihologia cuplului, Psihotraumatologie
Apreciere
Prietenia si relatiile interpersonale la locul de munca

Poza
14 Martie 2012

Este posibil sa cultivam prietenii adevarate la locul de munca, sau este necesar sa ne mentinem relatiile in limitele profesionalului? Iata o intrebare care merita o dezbatere mai consistenta, pentru a preveni situatiile confuze la locul de munca, situatii pasibile de multe incurcaturi.
   
Daca unele persoane pastreaza distanta fata de colegi, altele nu ezita sa inchege legaturi de prietenie si sa isi faca prieteni la locul de munca. “A lega prietenii la locul de munca este un fapt pozitiv. Aceasta poate contribui la marirea coeziunii de grup sau poate constitui o supapa de siguranta in momentul in care creste presiunea la locul de munca. Munca de echipa va fi mai eficienta, iar climatul de munca se va imbunatati si el”, ne explica Fanie Zuchowski, expert in psihologia muncii.
   
A petrece 60% din timpul unei zile in compania acelorasi persoane timp de ani de zile, creaza legaturi puternice intre persoanele cu afinitati similare. Orele suplimentare, perioadele stresante, micile tracasari de birou sunt mai usor de suportat cand esti inconjurat de oameni cu care te intelegi bine.

Dar, desi este comod sa iti petreci timpul intr-un mediu confortabil, este totusi necesar sa fim foarte atenti la mediul profesional. Acest mediu are legile si rigorile lui. De exemplu, cand suntem proaspat angajati si nu ne cunoastem prea bine colegii, trebuie sa pastram o distanta confortabila fata de acestia, sa nu ne dezvaluim prea mult, deoarece nu stim cum ar evolua lucrurile in caz de conflict. Este necesar doar sa stabilim anumite limite, fara ca prin aceasta sa inchidem portile camaraderiei.
   
La locul de munca trebuie sa prevaleze relatiile profesionale, alaturi de dorinta de a evolua si de a fi bine vazut de superiori. Cand permitem colegilor sa ne calce intimitatea, riscam sa fim judecati nu numai dupa performanta profesionala, ci, automat, si prin prisma vietii private, iar acest lucru nu este intotdeauna in avantajul nostru. Si acest lucru nu il putem reprosa nimanui, deoarece noi suntem cei care am permis sa se intample acest lucru. Nu trebuie sa uitam ca, la serviciu, scoatem la iveala doar partile pozitive ale personalitatii noastre, in ideea de a ne forma o imagine cat mai buna in ochii colegilor si a superiorilor.

Odata insa ce vom permite cuiva din imediata noastra apropiere sa patrunda in intimitatea noastra, acesta poate descoperi anumite aspecte ale vietii noastre private, aspecte pe care nu am dori sa le afisam, iar aceasta persoana ar putea influenta in mod negativ perceptia celorlalti asupra noastra. Omul este o fiinta eminamente sociala, si ar fi pacat sa ne refuzam dreptul la comunicare, dar trebuie sa fim vigilenti. Trebuie sa ne asiguram in primul rand de sinceritatea persoanei fata de care nutrim o simpatie si abia apoi ne putem permite sa legam o prietenie sincera. La locul de munca, este necesar sa incepem prin a ne proteja mai intai, sa nu ne lansam prea repede intr-o relatie intima, chiar daca o anume complicitate este evidenta. Acordarea de incredere in mod progresiv reprezinta garantia unei relatii durabile si senine, fara surprize neplacute.
   
Cat despre relatiile de prietenie cu superiorii, aici implicatiile sunt multiple, iar consecintele, in cazul in care aceste relatii nu sunt bine gestionate, pot fi mult mai neplacute. Acest gen de prietenii, daca nu sunt bine delimitate, pot fi percepute de catre ceilalti colegi ca fiind o sursa de favoritisme, ne explica acelasi psiholog, Fanie Zuchowski. Riscam sa nu mai fim recunoscuti pentru calitatile noastre profesionale, ci pentru ca suntem “amici cu sefu’”. Sfatul psihologului este ca acest gen de relatii sa fie bine delimitate de mediul profesional, discutiile pe teme private sa fie purtate in afara orelor de program, iar orele suplimentare sa nu fie efectuate in week-end.
   
O atentie deosebita din partea psihologilor este acordata relatiilor sentimentale dintre superiori (seful/sefa) si subordonati. Acest gen de relatii sunt cele mai periculoase, pentru ca au cele mai mari repercusiuni asupra reputatiei si/sau a carierei celor implicati. Astfel de relatii pot duce la cenzura, la o atmosfera ostila din partea colegilor si chiar actiuni in instante judecatoresti. In cazul in care relatia se destrama, de cele mai multe ori angajatul aflat in pozitie inferioara va fi obligat sa demisioneze. Chiar daca nu exista in regulamentul companiei prevederi care sa reglementeze posibilele relatii sentimentale dintre angajati, totusi cele mai multe interzic explicit relatiile de aceasta natura intre angajati si personalul de conducere.

Angela Cojocaru
Psiholog medicina muncii, consilier psihologi


Numar vizualizari: 5859
Adauga comentariu

Curva de la Casa Roma
Duminica, 05 August 2012, ora 23:34
"Trebuie sa ne asiguram in primul rand de sinceritatea persoanei fata de care nutrim o simpatie si abia apoi ne putem permite sa legam o prietenie sincera"..pentru ca altfel.. intentiile diabolice ascunse in spatele zambetelor false te pot aduce la depresie si demisie