Incearca noul chat AUDIO-VIDEO la un pret promotional!
BETA
Inregistreaza-te

Angela Cojocaru

Consilier psihologic

Varsta: 57 ani
Expert in: Psihologia cuplului, Psihotraumatologie
Apreciere
Sexualitatea seniorilor

Poza
21 Noiembrie 2011

In pofida tuturor ideilor preconcepute, dorinta nu se stinge odata cu trecerea anilor, iar interesul pentru sexualitate este prezent si in randul seniorilor. Desi necesita cateva modificari, continarea vietii sexuale normale dupa o anumita varsta se poate face si contribuie la mentinerea armoniei in cuplu, la starea de sanatate a individului, la echilibrul si pofta lui de viata cand se vorbeste despre sexualitatea seniorilor, este adusa mereu in fata andropauza, facuta raspunzatoare pentru “scaderea dorintei”.

Totusi, trebuie sa precizam ca aceasta nu este chiar echivalentul menopauzei care se manifesta la femei. Este un fenomen care se traduce mai mult printr-o stare psihologica, hormonii masculini ramanand aproximativ la fel pe durata intregii vieti.

Pofta de sex scade dupa 70 de ani, dar mai mult in aparenta. Inca de la varsta de 50 de ani barbatul are nevoie de mai multa stimulare decat la 20 de ani pentru a avea un raport sexual. Erectia sa este, intr-adevar, mai putin rigida si mai putin instantanee, iar perioada refractara se prelungeste. Daca aceste schimbari sunt variabile in functie de individ si de starea lui generala de sanatate, sexualitatea nu poate disparea, iar performantele pot fi ameliorate, inclusiv prin dezvoltarea unor noi modalitati de comunicare erogena.

Studiile efectuate de oamenii de stiinta, desfiinteaza ideea preconceputa conform careia placerea fizica e o chestiune care tine de varsta. Expertii in medicina afirma ca sexul poate contribui la incetinirea procesului de imbatranire, fiind cel care imbunatateste sistemul imunitar si circulatia. Cu alte cuvinte, te ajuta sa traiesti mai bine, mai mult si… mai placut. Cuplurile care fac dragoste de trei ori pe saptamana par mai tinere cu patru, pana la sapte ani, decat partenerii care sunt adeptii unor partide de sex sporadice: “Sexul este un excelent exercitiu de aerobic, mareste ritmul batailor inimii si pompeaza oxigen, ceea ce contribuie la imbunatatirea sistemului imunitar si a circulatiei".
   
Factorii psihologici care perturba sexualitatea

Peste o anumita varsta, sexualitatea nu mai este un automatism; ea cere mai multa elaborare, mai multa cerebralitate si da o noua savoare relatiei de cuplu. Cel mai adesea, sexualitatea celor in varsta este perturbata de mai multi factori psihologici. Iata care sunt acestia:

1. Uzura in sanul cuplului. Uzura in sanul cuplului – cand partenerii sunt impreuna de foarte multi ani iar plictiseala incepe, incetul cu incetul, sa inlocuiasca entuziasmul. Cand monotonia si rutina s-au instalat in raporturile conjugale, acestea devin din ce in ce mai rare, iar interesul pentru ele devine din ce in ce mai redus, pana cand dispare complet.

2. Lipsa increderii in sine. Dincolo de o anumita varsta, unele persoane nu se mai simt dezirabile, isi pierd increderea in sine si in propria capacitate de seductie si isi creeaza o imagine despre sine devalorizata. Ele prefera atunci sa renunte la o activitate care, spun ele, nu mai e pentru varsta lor, desi sexualitatea lor nu a disparut, iar dorinta este inca prezenta.

3. Anxietatea
. Numerosi barbati, care nu mai sunt siguri pe erectia lor, sufera de anxietate si fac depresii din cauza lipsei de performanta. O pana sexuala poate duce la teama de criza, spaima, cu consecinte psihologice destul de grave. Intrat in acest cerc vicos, barbatul prefera sa se abtina decat sa se simta umilit.

4. Prejudecatile.
Sexualitatea seniorilor se loveste adesea de un obstacol major: un tabu inca viu in zilele noastre. Intr-un mod subtil, morala noastra iudeo-crestina persista in a dezaproba o sexualitate neproducatoare. Oamenii in varsta care vorbesc despre sexualitatea lor sunt taxati drept batrani libidinosi care nu sunt in stare sa se autocenzureze. Mentinerea sexualitatii in cuplu este o chestiune dezbatuta in randul comunitatii medicale internationale, care si ofera sfaturi pentru mentinerea unei sexualitati armonioase in sanul cuplurilor in varsta. De exemplu, atunci cand apare rutina si incepe sa se faca simtita lipsa de entuziasm, este necesar san e revalorizam puterea de seductie, gasind, evident, noi repere. Invatati sa dati o noua greutate momentelor de complicitate, sa practicati surprizele, sa va redescoperiti pe voi insiva si partenerul. In ceea ce priveste direct sexualitatea, o mare importanta o au “preliminariile”.

Actul sexual in sine nu este unica modalitate de a-ti exprima senzualitatea si tandretea pentru celalalt. Numai incredintandu-ti indoielile, dar si sperantele partenerului veti reusi sa aveti o viata sexuala satisfacatoare, indiferent de varsta.

Angela Cojocaru
Psiholog medicina muncii, Consilier psihologic


Numar vizualizari: 1782
Adauga comentariu