Incearca noul chat AUDIO-VIDEO la un pret promotional!
BETA
Inregistreaza-te

Poza specialistului Delia Aldescu (Ciobancan)

Sunt offline

Trimite-mi o intrebare


Program de lucru

  • Luni:
  • Marti:
  • Miercuri:
  • Joi:
  • Vineri:
  • Sambata:
  • Duminica:

Delia Aldescu (Ciobancan)

Consilier marital, Psihoterapeut de familie si cuplu, Hipnoterapeut, Psiho-oncolog, Coach

Varsta: 41 ani
Expert in: Psihologia cuplului, Psihologia copilului, Psihotraumatologie , NLP
Apreciere
Amanta mea este munca

Poza
23 Iunie 2011

Oamenii irosesc ceea ce ar putea avea insistand asupra perfectiunii, pe care nu o pot avea, si cautand-o acolo unde n-o vor gasi niciodata, ne precizeaza Edith Schaeffer. Workaholicul este devotat relatiei sale cu munca. Munca, un lucru laudabil si absolut necesar pentru majoritatea oamenilor, devine forta motrica in viata lor. Cariera poate fi o amanta superioara si vorace.

El percepe “ceea ce are” ca pe un element care ii defineste sinele. Cariera reprezinta “ceea ce este el” si nu “ceea ce face”. De buna seama, isi ia munca in serios.

Workaholicii au multe in comun cu persoanele care indeplinesc criteriile pentru tulburarea de personalitate obsesiv-compulsiva. Comportamentele acestuia reprezinta un obstacol in relatiile si in cariera sa iar caracteristica definitorie a tulburarii de personalitate, o reprezinta tendinta de a fi perfectionist, inflexibil si preocupat de ordine.

Workaholicii rateaza o mare parte din distractie in viata. Nu au timp pentru familie si prieteni, pentru pasiuni, activitate fizica si relaxare revigoranta. Sau cel putin asta sustin ei cu tarie. Au la dispozitie aceleasi douazeci si patru de ore ca si d-voastra sau ca mine.

Unii experti insista asupra faptului ca o astfel de daruire pentru cariera este patologica.
Ei sustin ca workaholicii sunt nesiguri pe ei si incapabili de a da piept cu viata, ascunzandu-se in spatele muncii lor. Dar fiintele umane sunt niste animale extrem de complexe si nu putem da raspunsuri simple care sa se aplice intotdeauna. Angajatii sau expertii zelosi obtin multa satisfactie de pe urma artei lor sau a serviciilor pe care le efectueaza. Fiintele umane vor investi timp si efort in orice activitate care le aduce profit. Beneficiul poate fi orice lucru pe care il pretuim, cum ar fi un respect de sine ridicat, putere, bani, atentie, faima, altruism sau doar placere.

Putem retine ca, dependenta de munca intrece limita, munca devine o obsesie sau o etica distructiva. Sunteti un workaholic sau partenerul d-voastra este?

Veti afla criteriile de identificare si daca va regasiti in mai mult de cinci caracteristici sunteti un workaholic.
- esti primul care ajunge la serviciu;
- esti ultimul care pleaca de la serviciu;
- iti iei de lucru acasa in mod regulat;
- cele mai multe evenimente sociale au legatura cu munca;
- majoritatea prietenilor iti sunt colegi de serviciu;
- promiteti ca ajungeti la timp acasa, dar va tineti rar de cuvant;
- in concediu tineti legatura cu seful sau colegii;
- in conversatiile cu ceilalti vorbiti despre serviciu;
- deseori luati masa la birou;
- preluati telefoane de afaceri peste program;
- va propuneti sa reduceti orele de lucru, dar asta vi se pare irealizabil;
- intelegeti prin performanta perfectiune;
- singura cale corecta este cea pe care o urmati;
- nu vreti sa incredintati sarcinile altora;
- doriti ca ceilalti sa faca lucrurile asa cum va doriti;
- va preocupa excesiv regulile, programul, listele si organizarea.

Devotamentul pentru munca provoaca probleme in relatiile interpersonale si sanatatea se poate subrezi din cauza alimentatiei necorespunzatoare, a lipsei exercitiilor fizice, a concediilor de odihna, a consumului de alcool pentru a reduce stresul si timpul insuficient de relaxare.

Indiferent la care categorie de workaholism ne referim, fie la cel care cauta perfectiunea in fiecare proiect, sarcina si misiune, indiferent ca perfectiunea necesita un timp indelungat, fie la lenesul suprasolicitat care isi asuma prea multe sarcini deoarece nu poate refuza sau crede ca el ste singurul care poate face treaba corect, captivitatea unui job necesita o mare investitie de timp in care nu se pot vedea alte optiuni satisfacatoare.

Fiecare workaholic lucreaza in exces din motive importante pentru el. Generalizarile ne ajuta sa intelegem anumite comportamente, dar numai terapia individuala poate propune cai de rezolvare.

Delia Ciobancan
Psihoterapeut, Consilier Psihologic
Cabinet Individual de Psihologie Delia Ciobancan
http://cabinet-psihologic-online.ro/


Numar vizualizari: 4232
Adauga comentariu