Incearca noul chat AUDIO-VIDEO la un pret promotional!
BETA
Inregistreaza-te

Poza specialistului Delia Aldescu (Ciobancan)

Sunt offline

Trimite-mi o intrebare


Program de lucru

  • Luni:
  • Marti:
  • Miercuri:
  • Joi:
  • Vineri:
  • Sambata:
  • Duminica:

Delia Aldescu (Ciobancan)

Consilier marital, Psihoterapeut de familie si cuplu, Hipnoterapeut, Psiho-oncolog, Coach

Varsta: 41 ani
Expert in: Psihologia cuplului, Psihologia copilului, Psihotraumatologie , NLP
Apreciere
Baiatul mamei

Poza
05 Iulie 2011

Baiatul mamei este acel barbat care este mult prea atasat de mama lui, un barbat la care masculinitatea nu s-a consolidat inca, simpatic, dragalas dar al naibii de manipulator. A invatat cum sa le faca pe plac femeilor. Scopul vietii lui a devenit asigurarea aprecierii femeilor – mai ales a mamei – si desigur, recompensele care insotesc o astfel de apreciere.

Mama este intotdeauna pe primul loc, devotiunea fata de ea depaseste dragostea si admiratia pe care multi dintre noi o simtim pentru mamele noastre. Purtarea lui de “copil cuminte” devenit adult, este excesiva, obsesionala.

Baiatul mamei se afla intr-o relatie de simbioza cu mama sa, o legatura destul de rezistenta, chiar si dupa ce se casatoreste sau are proprii copii. In aceasta drama parinte-copil, mama este de obicei personajul cel mai puternic iar baiatul mamei considera relatia cu ea fiind cea mai importanta.

Conform teoriei lui Freud, baietii se ataseaza de mamele lor, care exercita cea mai puternica influenta asupra lor, pana la aproximativ patru ani. Cu timpul, copilul se va simti constrans de catre tata si alte persoane de sex masculin sa isi respinga mama si sa isi imite tatal. Cultura si apartenenta la gen, exercita o mare presiune asupra baietilor, pentru ca acestia sa-si respinga latura feminina si sa-si identifice si sa-si exloreze partea masculina. Daca un barbat se impotriveste acestei presiuni, identitatea sa poata ramane strans legata de relatia mama-fiu si de felul in care aceasta interactiune ii influenteaza celelalte relatii cu sexul opus.

Daca mama este atotputernica, baiatul mamei are nevoie ca ea sa ia decizii in locul lui sau sa-l aprobe mereu. Nu-si permite sa greseasca ca sa nu fie dezaprobat de mama.

Baietii mamei au unele atitudini si comportamente similare simptomelor tulburarii de personalitate evitanta si/sau tulburarii de personalitate dependenta. Pot interveni si tendintele narcisiste care pun rabdarea la incercare a celor din jurul lor, dar mai ales al sotiilor.
Dintre barbatii care isi venereaza mama, putem identifica acei fii care si-au pierdut mama devreme si le atribuie acestora calitati, reprezentand stereotipuri culturale despre mama perfecta, a carei iubire este neconditionata si a carei grija este nemarginita. Copiii isi idealizeaza adesea parintii decedati sau disparuti. Nicio femeie nu va reusi vreodata sa se ridice la nivelul acestei viziuni ideale a femeii perfecte.

Dezvoltarea cognitiva, sociala si emotionala are loc in fiecare etapa a vietii si nu putem sari peste etape. Multi adulti care si-au pierdut mama in copilarie simt ca si-au pierdut copilaria. Un astfel de copil poate ramane captiv in stadiul imatur in care era la moartea mamei lor. Iar daca exista frati mai mici care trebuie ingrijiti, fratele mai mare poate deveni adult mult prea devreme. Simtul responsabilitatii la adult poate deveni unul excesiv si ambitios, cu teama de esec. Si abilitatea de a face fata situatiilor dificile poate fi influentata astfel incat adultul resimte o depresie pe tot parcursul vietii sale.

Cercetarile sustin ca exista doua specii diferite de baieti ai mamei. Prima este baiatul mamei rasfatat, care a fost tinut in puf toata viata si care pretinde sa fie alintat permanent. Celalalt tip este baiatul mamei dependent, care este hipersensibil si neadaptat.

Cum recunoastem un baiat al mamei rasfatat? Baiatul mamei rasfatat este preocupat de propria persoana, este iresponsabil, doreste sa fie admirat, are un simt dezvoltat al indreptatirii, este lipsit de intelegere si empatie fata de ceilalti, are un trecut in adorarea parentala si scopul vietii lui este sa primeasca toata atentia despre care e ferm convins ca i se cuvine.

Cum recunoastem baiatul mamei dependent? Acesta este indecis, se teme de critica, are o nevoie disperata de sprijin si atentie, se teme de abandon, este neajutorat, cu stima de sine scazuta, deprimat si cere mereu sa fie aprobat. Scopul vietii este sa primeasca ingrijirea care, crede el, este esentiala pentru a supravietui.

In functie de gradul si de numarul simptomelor, baiatul mamei poate fi influentat in bine. Daca sunteti o femeie preocupata de soarta altora si sunteti dispusa sa-l impartiti cu mama lui, relatia vi se potriveste.

Daca sperati ca o veti putea ignora pe mama lui, veti avea nevoie de o hotarare de fier. Ar fi indicat sa va cantariti resursele interioare si mai ales sa fiti in garda cu ce va asteapta.
 
Delia Ciobancan,
Psihoterapeut, Consilier Psihologic
Cabinet Individual de Psihologie Delia Ciobancan
psychedeli.ro


Numar vizualizari: 10572
Adauga comentariu

patrut
Miercuri, 25 Decembrie 2013, ora 14:19
multa stima pt. d-na psiholog ,cele relatate in expunere sunt in perfecta corelatie cu situatia di familia mea. atasamentul fiului cit si al mamei fata de iel ,la o virsta de 39 ani este alarmanta,si toata stradania mea de a o face pe nevasta sa priceapa ca absolut greseste prin atitudinea exagerata pe care o manifesta fata de baiat. sunt fara rezulyat. nu stiu ce sa fac.