Incearca noul chat AUDIO-VIDEO la un pret promotional!
BETA
Inregistreaza-te

Poza specialistului Delia Aldescu (Ciobancan)

Sunt offline

Trimite-mi o intrebare


Program de lucru

  • Luni:
  • Marti:
  • Miercuri:
  • Joi:
  • Vineri:
  • Sambata:
  • Duminica:

Delia Aldescu (Ciobancan)

Consilier marital, Psihoterapeut de familie si cuplu, Hipnoterapeut, Psiho-oncolog, Coach

Varsta: 41 ani
Expert in: Psihologia cuplului, Psihologia copilului, Psihotraumatologie , NLP
Apreciere
Barbatul dependent

Poza
23 August 2011

Dupa criteriile descrise in DSM, privind tulburarea de personalitate dependenta, barbatul dependent este intruchiparea sociabilitatii si a bunavointei. Acestea pornesc dintr-o nevoie adanca si excesiva de a fi ingrijit si care duce la un comportament supus si dependent si la teama de despartire.

Barbatul dependent atrage femeile sensibile, materne, care vor sa-l salveze, sa-l ajute sa-si descopere increderea in sine. Le respecta parerea, le cere sfatul si chiar accepta sugestiile lor.

Ar trebui avut in vedere ca toate persoanele sarmante ascund ceva, de obicei dependenta lor totala fata de aprecierea si ajutorul celor din jur.
Nu multe femei isi dau seama, de dezavantajul unei relatii cu un barbat cu tulburare de personalitate dependenta sau cu tendintele respective.

Care sunt criteriile prin care putem identifica aceasta tulburare de personalitate la barbatul de langa noi?


Intampina dificultati in luarea deciziilor cotidiene in lipsa unui numar excesiv de sfaturi si incurajari din partea celorlalti.

Are nevoie ca cei din jur sa-si asume responsabilitatea pentru majoritatea evenimentelor importante ale vietii lui.

Cauta disperat o alta relatie care sa fie o sursa de sprijin si de ingrijire atunci cand este parasit sau se sfarseste o relatie.

Intampina dificultati in exprimarea dezacordului din cauza fricii de a nu pierde sprijinul sau aprobarea celorlalti.

Dificultate in initierea proiectelor sau in actiunile independente, din cauza lipsei increderii in sine.

Depune eforturi exagerate pentru a obtine sprijinul si dragostea celorlalti, pana la a se oferi sa faca lucruri neplacute.

Se simte inconfortabil sau neajutorat atunci cand este singur, pentru ca se teme ca este incapabil sa se descurce singur.

Este obsedat de teama de a nu fi lasat sa se descurce singur.

Daca o femeie ingrijitoare si protectiva intalneste un barbat dependent, probabil se va forma o legatura intre ei. Unele femei atrag ca un magnet, fara sa vrea, barbati care au nevoie sau isi doresc pe cineva care sa-i indrume pe drumul anevoios al vietii. Femeile iubitoare, materne, miloase, extravertite, intuitive, senzitive, vor cauta fiinte ranite pe care sa le ajute, iar acestea nu vor fi numai catei sau pisicute, ci si barbati dependenti. Aceste femei, vor urma acest traseu frustrant o viata intreaga, fara sa-si dea seama ca aleg barbati nevolnici, ezitanti si manipulatori. De ce sunt acestia manipulatori?

Fiindca scopul lor este sa manevreze femeile, astfel incat acestea sa le satisfaca nevoile fara neajunsurile inerente a unei relatii reciproce in care partenerii se ajuta reciproc.

Calitatile barbatului dependent sunt preferinta pentru liniste si evitarea conflictelor. Nu cautati la el fermitate, independenta sau sprijin. Desigur, orice om se poate schimba, dar schimbarea nu vine fara eforturi si nici nu este lipsita de neplaceri.

Un barbat dependent este ezitant, indecis, neangajat, nevolnic, neajutorat, intimidat de critici si nemaipomenit de atasat. Se tine scai dupa o femeie care ii acorda putina atentie.

Mai exista un tip special de barbat dependent care este si egoist pe deasupra. Acesta poate fi un om de succes, vanitos, egocentric, distant, pretentios, nesigur, dar nu vrea sa recunoasca si are obiceiul de a-i acuza pe ceilalti de nenorocirile lui.

Barbatii dependenti pot seca de energie multe femei pana ca ei sa oboseasca.

Fiecare decizie, oricat de lipsita de importanta, ar putea echivala cu o situatie de urgenta, din nevoia de a fi indrumati si incurajati. Daca afirma in repetate randuri, insistand ca nu pot trai fara partenera, este un imens semnal de alarma. Acest lucru este evident fals. Poate nu vor sa triasca fara partenera, dar cu siguranta vor ramane in viata. Multi indivizi manipulatori utilizeaza aceasta tactica, iar in cazul relatiei de cuplu aceasta este un santaj.

Propozitia “Nu pot trai fara tine” este o tactica menita sa il faca pe celalalt partener sa se simta vinovat si, in plus, este o amenintare.
Persoanele dependente pot fi nevolnice si tematoare in fata pierderii persoanelor importante din viata lor. Pentru a evita singuratatea si mai ales dupa ce o relatie romantica s-a incheiat se avanta nesabuit intr-o noua relatie. Nevoia coplesitoare de a avea pe cineva alaturi, este o caracteristica majora a persoanelor dependente. Acestea participa la viata cu reticenta si sunt comde in relatiile interpersonale.

Din teama de esec si de critica evita sa-si asume noi responsabilitati, mai ales daca cineva nu le impinge de la spate. Intampina mari dificultati in luarea deciziilor. Preferinta ca celalalt sa aleaga in locul lui poate fi interpretat ca fiind un comportament chibzuit sau permanent indecis. Daca manifesta acest comportament si cu prietenii, colegii, sefi, nu doar membrii familiei, este un indiciu al dependentei. Slaba incredere in sine ii permite sa evite responsabilitatile. Sa nu va mire daca aceasta persoana este mai mult timp somer.

In orice relatie exista avantaje si dezavantaje. Daca ati ales o relatie cu un barbat dependent, veti avea parte de o persoana agreabila, care va acorda atentie, va respecta parerile si va cere sfaturi. Deseori se afla in situatii de criza, fiindca nu a invatat sa se descurce singur, iar femeia de langa el devine prizionera anxietatii lui.

Daca doriti o schimbare masiva din partea partenerului dependent, apelati la un consilier bun. El este dispus sa coopereze daca le cereti deschis acest lucru si mai ales cand va referiti la consecinte.

Delia Ciobancan
Psihoterapeut, Consilier Psihologic
Cabinet Individual de Psihologie Delia Ciobancan
http://cabinet-psihologic-online.ro/


Numar vizualizari: 4784
Adauga comentariu