Incearca noul chat AUDIO-VIDEO la un pret promotional!
BETA
Inregistreaza-te

Poza specialistului Delia Aldescu (Ciobancan)

Sunt offline

Trimite-mi o intrebare


Program de lucru

  • Luni:
  • Marti:
  • Miercuri:
  • Joi:
  • Vineri:
  • Sambata:
  • Duminica:

Delia Aldescu (Ciobancan)

Consilier marital, Psihoterapeut de familie si cuplu, Hipnoterapeut, Psiho-oncolog, Coach

Varsta: 41 ani
Expert in: Psihologia cuplului, Psihologia copilului, Psihotraumatologie , NLP
Apreciere




Comunicarea in cadrul cuplului

Poza
14 Februarie 2012

Pentru a exista comunicare in cadrul cuplului trebuie sa existe congruenta. Psihologii moderni inteleg prin congruenta acordul dintre ceea ce gandim cu adevarat si ceea ce spunem. In alti termeni, congruenta consta in potrivirea dintre trairea noastra interna si expresia externa. A fi congruent atrage dupa sine o serie de beneficii psihologice importante intr-o relatie de cuplu.

Cu cat vom fi mai putin tematori si anxiosi in relatie, cu atat vom fi mai capabili sa ne cunoastem mai bine pe noi insine si pe partenerul nostru. Cu cat vom reusi sa ne intelegem mai bine, cu atat vom atinge un nivel mai inalt de convergenta. In acest mod, sunt create premisele unei bune si autentice relatii de cuplu.

Plecand de la conceptul de congruenta, Carl Rogers prezinta urmatorul model de comunicare in relatiile interpresonale:

1. Comunicarea in relatia cu partenerul de cuplu este marcata de propriul nostru grad de congruenta.

2. Cu cat congruenta noastra se dovedeste a fi mai mare, cu atat este mai posibil ca mesajele noastre, verbale si nonverbale, sa fie mai bine intelese de partenerul nostru.

3. Cu cat mesajele noastre sunt mai clare, mai lipsite de semnificatii ambigue, cu atat partenerul nostru ne va raspunde cu mai multa claritate.

4. Pentru partenerul nostru de cuplu, faptul de a se simti inteles inseamna ca noi manifestam o consideratie pozitiva fata de el.

5. In masura in care partenerul de cuplu ne percepe ca fiind congruenti si integrati in relatia cu el, simte ca manifestam o consideratie pozitiva, simte ca il intelegem empatic, se stabilesc conditiile unei bune relatii de cuplu.

6. In masura in care partenerul experimenteaza aceasta relatie cu elementele ei caracteristice, comunicarea sa se va elibera de tot mai multe obstacole. Treptat, va tinde sa comunice si el cu o tot mai mare congruenta.

7. Comunicand mai liber, intervenind tot mai putine distorsionari, partenerul va fi si mai capabil sa asculte cu o mai mare atentie ceea ce ii comunicam.

8. In masura in care el este mai capabil sa asculte ceea ce ii comunicam, noi ne vom simti mai intelesi empatic de catre el, simtim ca manifesta o consideratie pozitiva fata de noi si apreciem relatia noastra ca fiind una bazata pe incredere si sprijin.

9. In acest lant de evenimente, pot sa intervina unii factori limitativi meniti sa ameninte procesul descris mai sus. Daca partenerul introduce in raspunsul sau elemente noi, care ies din domeniul de congruenta si atinge o zona in care noi nu ne simtim prea confortabil, atunci vom fi tot mai putin capabili sa-l ascultam pe cel de langa noi si ii vom transmite mesaje ambigue. Ca raspuns, vor aparea tot mai multe distorsionari defensive venite din partea lui. In aceasta situatie, toate procesele descrise anterior se vor derula  in sens invers.
   
O relatie de cuplu nu numai ca ne uneste cu o alta persoana, dar ne si transforma. Desi relatia de cuplu este o creatie a noastra, noi vom fi intrucatva transformati de aceasta relatie. Modul in care ne privim pe noi insine se modifica de-a lungul interactiunilor cu partenerul nostru, dobandind astfel o mai profunda intelegere de sine.

Intr-o buna relatie de cuplu, nimeni nu este judecator sau ghid, fiecare incearca sa valorifice eforturile celuilalt de a stabili o comunicare vie si autentica.

Delia Ciobancan
Psihoterapeut, Consilier Psihologic

Cabinet Individual de Psihologie Delia Ciobancan
http://cabinet-psihologic-online.ro/


Numar vizualizari: 3612




Adauga comentariu