Incearca noul chat AUDIO-VIDEO la un pret promotional!
BETA
Inregistreaza-te

Poza specialistului Delia Aldescu (Ciobancan)

Sunt offline

Trimite-mi o intrebare


Program de lucru

  • Luni:
  • Marti:
  • Miercuri:
  • Joi:
  • Vineri:
  • Sambata:
  • Duminica:

Delia Aldescu (Ciobancan)

Consilier marital, Psihoterapeut de familie si cuplu, Hipnoterapeut, Psiho-oncolog, Coach

Varsta: 41 ani
Expert in: Psihologia cuplului, Psihologia copilului, Psihotraumatologie , NLP
Apreciere
Consilierea maritala

Poza
23 Februarie 2012

Consilierea maritala se bazeaza pe premise ca indivizii si problemele lor sunt mai bine tratate in contextual unei relatii. Evident, ambii parteneri trebuie sa participe la sedintele de consiliere si la discutii. Scopul consilierii in cuplu este acela de a ajuta cuplul sa treaca mai usor peste anumite probleme care se pot ivi in calea lor in timpul casatoriei.
   
Terapia maritala este o modalitate utila de a ajuta cuplurile care au dificultati cum ar fi: certurile frecvente, sentimentele de distantare sau resentimentele, sentimente de manie, insatisfactie sau lipsa de interes si afectiune in cuplu.

Literatura de specialitate evidentiaza ca la finalul sedintelor de consiliere, 75% dintre cupluri inregistreaza rezultate pozitive in viata de cuplu. 65% dintre cupluri considera ca in viata lor s-a produs o imbunatatire majora. Desi la terapie participa ambii parteneri nu este necesar ca acestia sa aiba aceleasi sentimente dupa ce termina sedintele de terapie.

Terapia poate fi utila si ii poate ajuta pe cei doi soti sa atinga o buna maturitate emotionala. Cuplurile din ziua de azi se simt izolate si simt nevoia sa-si gestioneze vietile si problemele de familie fara ajutorul oferit de comunitate, care in trecut era primul ajutor in cresterea copiilor si in satisfacerea nevoilor familiale. Cuplurile din cultura actuala sunt mai putin legate de traditiile familiale si dezvolta mult mai greu relatii de prietenie cu alte persoane.

Multi dintre cei care au nevoie de consiliere fie nu o cauta, fie nu sunt dispusi sa faca schimbari in vietile lor. Ei doresc ca altii sa se schimbe, doresc ca mediul si circumstantele sa se schimbe, in timp ce ei insisi sunt foarte rezistenti la schimbare.

Este surpinzator cat de multa durere poate indura un om pentru ca refuza ideea de schimbare. Multe persoane au dificultati in a accepta ideea de schimbare. Multora le e greu sa se schimbe pentru ca acest lucru le creeaza o anxietate care ii scoate din zona lor de confort psihic. Pentru unii este mai bine sa indure nefericirea in timp ce au aceleasi obiceiuri si sa devina mai fericiti. Schimbarile necesita multa energie si timp, precum si mult curaj.

Unii indivizi isi exprima dorinta de a face o schimbare in viata lor, dar le lipseste energia sau motivatia de a face acel lucru.
Ei vor incepe procesul de schimbare prin a face terapie, dar nu vor avea destula vointa pentru a implementa sfaturile terapeutului. Multi dintre noi dorim schimbari si vrem ca efectul sa fie imediat. Totusi, cei care considera ca daca iti doresti ceva merita sa astepti efectul acestuia, acestia sunt cei care vor persevera in schimbare.

Procesul de consiliere necesita implicare si rabdare. Fara aceste doua lucruri, multi vor avea impresia ca problemele lor s-au rezolvat, cand de fapt, problemele lor inca persista. Cheia succesului in consiliere este de a fi constient ca problemele care te framanta au aparut in ani de zile si nu se pot vindeca in 2-3 sedinte.

Increderea este pasul final si cel mai important pentru garantarea succesului terapeutic. Daca o persoana nu crede in ea insasi sau in ceea ce doreste sa faca, este aproape imposibil sa reuseasca in ceea ce si-a propus. Cu alte cuvinte, daca un om crede in ceva, ii cresc sansele de a rezolva problema care il framanta.

Scopul unui consilieri pe probleme de cuplu este acela de a ghida cuplul prin experientele dureroase prin care acesta a trecut in timp ce fiecare individ incerca sa se adapteze la reactiile emotionale ale partenerului. Un bun consilier ajuta cuplurile sa evite multe din aceste experiente. El face acest lucru intelegand stresul la care este supus fiecare cuplu atunci cand se confrunta cu crize. Exista consilieri care chiar prescriu cuplurilor medicamente calmante, insa un consilier bun stie cum sa induca starea de liniste clientilor sai.

Mlastinile emotionale”, termen intalnit in literatura de specialitate, reprezinta sentimentele de descurajare pe care le experimenteaza majoritatea cuplurilor.

Deseori cuplurile simt ca orice efort pe care il fac pentru a-si imbunatati casnicia reprezinta o pierdere de vreme. in acest caz consilierul trebuie sa incurajeze cuplurile cat mai mult.
Putem spune chiar ca descurajarea este contagioasa, cand unul dintre parteneri este descurajat si celalalt va fi. incurajarile sunt insa private cu scepticism. Asadar, este usor sa fii descurajat si dificil sa prinzi curaj atunci cand incerci sa-ti rezolvi problemele in casnicie.

Ca si concluzie, consilierea maritala, numita si terapie de cuplu, ajuta cuplurile sa inteleaga si sa rezolve conflictele, sau sa-si imbunatateasca casnicia. Consilierea maritala ofera cuplurilor instrumentele pentru o mai buna comunicare, pentru a negocia diferentele dintre parteneri, pentru a rezolva problemele si pentru a discuta in contradictoriu intr-un mod constructiv.

Majoritatea familiilor intampina diverse probleme de cuplu. Fiecare partener isi aduce in familie propriile idealuri, valori, opinii si istoria personala, iar acestea nu se potrivesc intotdeauna cu cele ale partenerului. Aceste diferente nu inseamna neaparat ca relatia se destrama.

Din contra, asa cum spune o veche vorba “contrariile se atrag”. Aceste diferente ajuta indivizii sa inteleaga, sa respecte si sa accepte opiniile si culturile diferite. Dar, diferentele sau obiceiurile care te atrageau initial la partener acum te pot scoate din minti. Uneori, o aventura extra-conjugala poate fi picatura care umple paharul, alteori relatia se dezintegreaza in timp, din lipsa de comunicare si afectiune.

Indiferent care este cauza, aceasta poate avea ca efect stresul, tensiune, tristete, griji, temeri si alte probleme. Individul poate spera ca relatia va reveni la normal si ca toate problemele vor trece, dar in realitate, o relatie problematica se va inrautatii si mai mult lasata in voia sortii. Aceasta poate crea probleme la locul de munca, ii poate afecta si pe ceilalti membrii ai familiei, prieteni sau cunoscuti.

Consilierea maritala poate sa ajute cuplurile sa treaca peste probleme si situatii ce cauzeaza neplaceri intr-o relatie:
- infidelitatea;
- abuzul de substante;
- starea mentala si fizica a sotilor;
- dificultati sexuale;
- dificultati culturale;
- probleme financiare;
- somajul;
- probleme de comunicare;
- conflictele legate de cresterea copiilor;
- infertilitate etc.

Delia Ciobancan
Psihoterapeut, Consilier Psihologic

Cabinet Individual de Psihologie Delia Ciobancan
http://cabinet-psihologic-online.ro/


Numar vizualizari: 4194
Adauga comentariu