Incearca noul chat AUDIO-VIDEO la un pret promotional!
BETA
Inregistreaza-te

Poza specialistului Delia Aldescu (Ciobancan)

Sunt offline

Trimite-mi o intrebare


Program de lucru

  • Luni:
  • Marti:
  • Miercuri:
  • Joi:
  • Vineri:
  • Sambata:
  • Duminica:

Delia Aldescu (Ciobancan)

Consilier marital, Psihoterapeut de familie si cuplu, Hipnoterapeut, Psiho-oncolog, Coach

Varsta: 41 ani
Expert in: Psihologia cuplului, Psihologia copilului, Psihotraumatologie , NLP
Apreciere
Cum ii influenteaza pe copii stilul parental?

Poza
06 Iunie 2012

Stilul parental a fost studiat pentru a prezice bunastarea copilului in domeniile competentelor sociale, a performantelor academice, in dezvoltarea psiho-sociala si in depistarea comportamentului problema. Cercetarile bazate pe interviurile cu parintii, rapoartele copiilor si observatiile specialistilor in mod consecvent au constatat:

Copiii si adolescentii ai caror parinti sunt autoritari sunt evaluati obiectiv ca fiind mult mai sociali si avand competente instrumentale mult mai bune comparativ cu cei ai caror parinti sunt non-autoritari.

Copiii si adolescentii ai caror parinti sunt neimplicati au cele mai slabe performante in toate domeniile.

In general, receptivitatea copilului prezice competenta sociala si functionarea psihosociala, in timp ce pretentile parentale sunt asociate cu competente instrumentale si de control comportamental. Aceste rezultate indica:

Copiii si adolescentii din familii dictatoriale tind sa functioneze destul de bine la scoala si nu implica probleme de comportament, dar au abilitati sociale mai sarace, o stima de sine mai mica precum si niveluri mai ridicate ale depresiei.

Copiii si adolescentii din familii indulgente sunt mult mai susceptibili de a fi implicati in problemele la scoala si au comportamente si rezultate mai putin bune la scoala, dar au respect de sine mai mare, abilitati sociale mai bune si niveluri mai scazute de depresie.

Cu privire la revizuirea stilului parental, literatura de specialitate prezinta o asociere intre consecventa cu care creste nivelul de autoritate si cresterea competentelor instrumentale si sociale cat si niveluri mai scazute ale unui comportament problema atat la baieti cat si la fete, in toate etapele de dezvoltare.

Beneficiile parintilor autoritari si efectele negative ale parintilor neimplicati sunt evidente inca din anii prescolari si continua pe tot parcursul adolescentei, pana la maturitatea timpurie. Desi diferente specifice pot fi gasite in competenta dovedita de catre fiecare grup, cele mai mari diferente se constata intre copiii ai caror parinti sunt dezangajati si delasatori si colegii lor implicati mai mult. Diferentele intre copiii din familiile autoritare si alti copii sunt la fel de consistente, dar ceva mai mici. Asa cum parintii autoritari par sa fie in masura de a echilibra cerintele de conformitate a lor cu respectul pentru individualitatea copiilor, copiii crescuti in aceste familii par sa fie in masura sa echilibreze cererile de conformitate externa si cerintele de realizare, cu nevoia lor de individualitate si de autonomie.

In loc de concluzie

Copiii cu ADHD, ODD si alte tulburari de comportament sunt deosebiti de vulnerabili si au stima de sine scazuta. Ei au experienta frecventelor probleme scolare, au dificultati in a-si face prieteni si ramân in urma colegilor in dezvoltarea psiho-sociala. Ei au mai multe riscuri decat alti copii de a-i intimida pe altii si de a fi agresati sau hartuiti. Parintii copiilor cu probleme de comportament se confrunta cu niveluri extrem de ridicate ale stresului la copii, iar acest lucru poate face mai dificil pentru ei sa raspunda in moduri pozitive, consecvente si de sustinere propriilor copii.

Citeste si : Stiluri parentale si corelatii

Delia Ciobancan,
Psihoterapeut, Consilier Psihologic

Cabinet Individual de Psihologie Delia Ciobancan
http://cabinet-psihologic-online.ro/


Numar vizualizari: 3362
Adauga comentariu