Incearca noul chat AUDIO-VIDEO la un pret promotional!
BETA
Inregistreaza-te

Poza specialistului Delia Aldescu (Ciobancan)

Sunt offline

Trimite-mi o intrebare


Program de lucru

  • Luni:
  • Marti:
  • Miercuri:
  • Joi:
  • Vineri:
  • Sambata:
  • Duminica:

Delia Aldescu (Ciobancan)

Consilier marital, Psihoterapeut de familie si cuplu, Hipnoterapeut, Psiho-oncolog, Coach

Varsta: 41 ani
Expert in: Psihologia cuplului, Psihologia copilului, Psihotraumatologie , NLP
Apreciere
Cum si de ce ne indragostim?

Poza
08 Iunie 2011

Izvorul iubirii nu izbucneste in viata oamenilor mereu cu aceasi forta, dar el nu seaca niciodata. In marea oboseala a unei societati de consum, antidotul ideal pentru lumea noastra nebuna si confuza, este iubirea.

Iubirea, intimitatea si sexualitatea sunt procese complicate cu urcusuri si coborasuri, in care fiecare rotita trebuie sa functioneze perfect. Capacitatea de a-l iubi pe celalat, la fel ca si capacitatea de a iubi oamenii si viata sunt elemente active in viata noastra, legate strans intre ele.


Sa ne indragostim pare un proces automat, dar este un lucru pe care il construim de mult timp, inconstient. Viata afectiva este o arta de comunicare, ea vorbeste despre noi si despre cei din viata noastra. Evolutia sentimentului de iubire este dependenta de imbogatirea resurselor personale, de dezvoltarea capacitatii de a-l intalni pe celalat, de a vrea binele real al celuilalt, de a-l elibera pe acesta de asteptarile noastre.

Cercetatori vorbesc despre iubire prin prisma statisticilor. Medicii vorbesc despre sexualitate prin unghiul bolilor. Terapeutii vorbesc despre dragoste si viata amoroasa a oamenilor, citandu-si pacientii. Daca asculti oamenii, ei impartasesc emotii in timp ce iti vorbesc despre viata si suferinta lor. Cu cat intalnesti mai multi oameni care iti vorbesc despre ofurile lor, cu atat mai mult experienta ta se imbogateste.

Dragostea inainte de a ne indragosti sau predispozitia de a iubi este ce se intampla cu noi inainte de a intalni o femeie sau un barbat si ce anume ma va determina sa o/il iubesc sau nu.


Iubirea umana are doua chipuri - nu poti iubi fara sa te iubesti. Si dragostea se cumpara cu dragoste. Ea este tendinta de a privi cu mare ingaduinta persoanele pe care le intalnim. In dragoste, cautam de preferinta ceea ce avem deja in noi, dar fara sa stim ca ne cautam si urmarim umbra.

Dragostea se oglindeste mereu in inima indragostitului, chiar din acest motiv, ea nu are sens si este neinteleasa dese ori de cei din jurul nostru.

Indragostirea este un proces rapid, de parca am avea acces direct la magazinul cu masti, pe care le aplicam pe chipul anumitor persoane ca ele sa devina femeia ideala, barbatul ideal, si acestea ne impiedica sa ii intalnim sau sa ii cunoastem cu adevarat. Acest ideal este in mintea noastra, e ceva construit inca din copilarie. De indata ce o femeie sau un barbat prezinta cateva dintre criteriile majore, cumpar masca cea mai potrivita, o aplic pe chipul celuilalt si uite asa ma indragostesc.

Multi oameni vorbesc despre dragostea la prima vedere ca fiind ceva intuitiv si de mare valoare predestinata. Dar imaginea ideala nu ne permite sa vedem persoana de langa noi, asa cum este, diferita. Nu e de mirare ca suntem fericiti cat tine decorul. Daca cortina se desira si apare persoana, suntem deceptionati si incercam sa reparam. Topiti de dragoste, credem ca suntem intr-o relatie intensa, pe cand suntem in contact cu masca proprie. Atat timp cat o mentinem, traim o iluzie si pastram speranta, pana in momentul in care vom vedea ca toate asteptarile ne sunt inselate. Vom avea toate motivele sa o/il acuz ca nu corespunde asteptarilor, ca nu e ceea ce credeam, ca s-a schimbat brusc si eventual sa o/il resping. Cand cea sau cel de care ne-am indragostit iese din modelul nostru sau cand eliberam persoana de modelul in care-o inchisesem, cel care s-a schimbat sunt eu insumi. Realitatea dragostei ne apartine si sensul ei.

Relatia depinde de proiectiile pe care le facem.

Aspectul negativ al acestei proiectii este ca aceasta imagine deformata este sursa numeroaselor conflicte in dragoste.
Din fericire nu simtim toti la fel. Suntem atrasi de persoane care gandesc ca noi, se simt ca noi, au aceleasi sentimente, care ne apreciaza sau ne adora. Sau suntem mai sensibili fata de cei care vin spre noi, care ne vorbesc direct, care sunt interesati de ce facem si ce spunem, care vibreaza la aceleasi lucruri cu noi.

Voi cum simtiti dragostea? De cate ori v-ati dat seama ca nu era cum ati sperat? De cate ori va fost dificil sau imposibil, sa abandonati masca si sa priviti persoana asa cum este ea?

In dezamagire multi oameni spun: "Nu inteleg femeile/barbatii!"
Daca aveti un ideal de a fi indragostiti asa cum vedeti prin filme sau la televizor, mult timp veti avea de visat. Iar asta va impiedica sa intalniti pe cineva in realitate.

Atractia irezistibila pe care o traim la prima intalnire nu tine doar de masca construita ci pot tine de stimulii olfactivi. Cercetarile recente pun in evidenta stimulii olfactivi fara miros-feromonii, care nu pot fi identificati in mod constient ne traduc ca am intalnit sufletul pereche sau iubita/iubitul ideal.

Dragostea la prima vedere nu este doar o iluzie care dispare cand ne apropiem. Ea poate fi valoroasa si poate fi o prima etapa pe care dragostea se poate grefa.

Putem depasi conflictele, putem sa intalnim persoana asa cum este ea, cu conditia de a abandona progresiv acest model care ne impiedica intalnirea cu celalat.

Daca iesim in lumea celuilalt, alegem sa nu traim intr-o casa ai carei pereti sunt din oglinzi, si din care credem ca se vede clar in exterior.

Delia Ciobancan
Psihoterapeut, Consilier Psihologic
Cabinet Individual de Psihologie Delia Ciobancan
http://cabinet-psihologic-online.ro/


Numar vizualizari: 6586
Adauga comentariu

Ana
Luni, 08 Septembrie 2014, ora 22:36
Este posibil sa facem din tiimp diferenta intre proiectia/idealul de iubit si persoana reala cu care avem de-a face? Multumesc in avans pentru raspuns