Incearca noul chat AUDIO-VIDEO la un pret promotional!
BETA
Inregistreaza-te

Poza specialistului Delia Aldescu (Ciobancan)

Sunt offline

Trimite-mi o intrebare


Program de lucru

  • Luni:
  • Marti:
  • Miercuri:
  • Joi:
  • Vineri:
  • Sambata:
  • Duminica:

Delia Aldescu (Ciobancan)

Consilier marital, Psihoterapeut de familie si cuplu, Hipnoterapeut, Psiho-oncolog, Coach

Varsta: 41 ani
Expert in: Psihologia cuplului, Psihologia copilului, Psihotraumatologie , NLP
Apreciere
Deciziile pe care le iei te definesc?

Poza
11 Octombrie 2012

A fi o persoana presupune ceva de lucru. Pentru a fi persoana care doresti sa fi e nevoie de un efort deosebit. O mare parte din acesta este axat pe luarea deciziilor, decizii la care toata lumea ar trebui sa le faca fata, dar pe care multi incearca sa le evite. Cu alte cuvinte - lucrurile cele mai importante aduc consecinte iar viata depinde de a sti cum sa alegi. Exista moduri de calificare si finalizare in luarea deciziilor care conduc la un ego sanatos, lipsit de conflicte interioare.

“Da” si “nu” sunt cuvinte scurte care de multe ori au nevoie de mult timp pentru a fi valorificate. Cu toate acestea, uitandu-te in jur vei vedea oameni impulsivi care se exprima repede, dau alegerilor lor multa consideratie, sau altceva, sau se afunda in indecizie, sau altii se bazeaza pe nimereala, sau pe o gandire plina de optiuni.

Primul grup este obisnuit, si apartinatorilor le place sa se numeasca "spontani". Ei isi apara nerespectarea lor pasiva in planificare in termeni preferinta, spunand "imi place sa merg cu fluxul." Mecanismul de aparare pus in joc aici este rationalizarea, iar explicatia doar o punte. Cu astfel de oameni nu te poti angaja sa iei masa de pranz, Duminica, si nici sa te astepti sa se tina de promisiunea facuta. in cazul in care mintea lor se razgandeste, ei apara in mod obisnuit amanarea sau anularea cu strategia inteligenta "in cazul in care vine ceva mai bun intre timp".

Astfel de oameni decid rareori si dau multe semnificatii. Intre timp optiunile bune se pot materializa, in cazul in care le-au facut vreodata, altfel, au irosit oportunitati care nu mai pot reaparea. Mai rau, preferinta lor pentru pasivitate ii pune la mila altora. Ei sunt ca o frunza pe rau in asteptarea sansei aduse de flux sau de curent. O viata traita in acest fel nu are intentie, si fara intentie ego-ul nu dezvolta muschii. Indiferent de modul in care sunt acesti oamenii, fie reci, distrati, sau lipsiti de griji, ei toti sunt zombi la baza. Daca te uiti in jur ii vei vedea in fiecare zi.
intrucat "spontana" persoana evita a face alegeri in mintea sa, sufletul ei nu poate fi indecis. Ca ploaia care se revarsa in stropi, cuvintele "Nu ma pot decide", dau piper discursului sau.

Cel care are multe optiuni utilizeaza un mecanism de aparare numit intelectualizare si ruminare. El insusi cu un handicap in nevoi temperamentale face alegeri perfecte mai degraba decat acceptabile. Frica ca va alege gresit, naste de obicei anxietate, deoarece Supraeul sau puternic sta la panda in cautare de greseli si este intotdeauna gata sa se napusteasca. Pentru ambele tipuri radacina problemei nu este ca deciziile necesare sunt dificile sau prea numeroase, ci faptul ca nici nu stiu ceea ce vor.

Baltasar Gracian, un 17-lea iezuit, pentru care viata a fost o mare arta, a declarat ca "A stii cum sa alegi este unul dintre darurile cele mai mari ale cerului." Alegerea este infinit mai usora daca avem o idee clara a ceea ce ne dorim in primul rand. Cu toate acestea, putini oameni isi dau seama. Fara a stabili criterii in avans, care va fi modul dupa care vom sti cand lucrurile sunt indeplinite? Cum vom recunoaste fericirea atunci cand aceasta apare? Un raspuns se afla in intentie, care nu este doar a fi constient de sine inainte de a actiona ci este o chestiune activa care se observa. Descoperirea intregului scop si ceea ce dorim sa atingem produce claritate si ne obliga sa alegem.

Filozoful Bertrand Russell a spus, "Descoperirea motivelor noastre se poate face numai in acelasi fel in care le putem descoperi si la alti oameni si anume, observand respectarea actiunile noastre si deducand dorinta care le-ar putea solicita." Asta este, noi nu ne stim aspiratiile si obiectivele in mod direct, nu acordam atentie actiunii, sentimentelor, starilor sufletesti, trenurilor cu ganduri sau chiar si viselor cu ochii deschisi. Cei care cu greu se deranjeaza pentru a se uita la aceste lucruri sunt cei care se poticnesc prin viata pur si simplu fiindca nu stiu ce fac. Ca un termostat care nu stie la ce temperatura este setat, persoanele care nu au nici o idee despre ceea ce intentioneaza nu pot realiza prea multe.

Suprasarcina mintala este o plangere comuna zilelor noastre, deoarece exista atat de multe cereri in atentia noastra. stiind care va sunt obiectivele va este usor sa luati o hotarare de a spune nu distragerilor. in loc de a te crede pe tine insuti "liber de a face ceva," aminteste-ti ca autonomia adevarata este cea care vine din alegerile facute. Alegerile necesita un trecut care se deplaseaza spre un viitor determinat. Intentie ne elibereaza de probleme atunci cand sunt in fata noastra si nu le permite sa fie deasupra noastra. Aceasta ne permite sa spunem da si nu decisiv in loc de a fi un ostatic in agenda altcuiva. Aceasta ne lasa libertatea de a fi propria noastra persoana.

In ceea ce priveste aceste cuvinte da si nu, putem refuza cu usurinta ceva atunci cand ne-am pregatit pe primul loc pentru noi insine si atunci cand distingem dorintele reale de cele false. Oamenii tind sa creda ca decizia este o abilitate analitica, o cantarire rationala a optiunilor. Dar alegerea necesita emotie, de asemenea. Hotararea trebuie sa se bazeze pe context si cum ne simtim fizic.

Oamenii sunt plini de sentimente incongruente si inconsistente si de ganduri care indeamna partea care simte la ce decizie sa ia si ce sa-i fie dificil. In cursul dezvoltari normale facem multe greseli ale tineretii in practica de luare a deciziilor. Hotararea ajunge la maturitate doar prin experienta, iar ego-ul puternic nu este din cauza decizilor luate, ci mai degraba a rezultatului lor.

Delia Ciobancan
Psihoterapeut, Consilier Psihologic

Cabinet Individual de Psihologie Delia Ciobancan
cabinet-psihologic-online.ro 


Numar vizualizari: 3615
Adauga comentariu