Incearca noul chat AUDIO-VIDEO la un pret promotional!
BETA
Inregistreaza-te

Poza specialistului Delia Aldescu (Ciobancan)

Sunt offline

Trimite-mi o intrebare


Program de lucru

  • Luni:
  • Marti:
  • Miercuri:
  • Joi:
  • Vineri:
  • Sambata:
  • Duminica:

Delia Aldescu (Ciobancan)

Consilier marital, Psihoterapeut de familie si cuplu, Hipnoterapeut, Psiho-oncolog, Coach

Varsta: 41 ani
Expert in: Psihologia cuplului, Psihologia copilului, Psihotraumatologie , NLP
Apreciere
Depresia la adolescenti

Poza
07 Mai 2012

Depresia, apare cu o frecventa mai mare in randul adolescentilor de astazi decat in trecut. Deoarece la multi adolescenti comportamente lor sunt atribuite ca "ajustari normale", acestea nu sunt adesea identificate ca probleme si nu primesc ajutorul de care au nevoie. Multi adolescenti care cred ca problemele lor sunt de nerezolvat, devin atat de disperati incat au tentative de suicid si de multe ori reusesc. Desi exista si alte cauze ale sinucideri la adolescenti si a violentei, depresia este un factor major.

Adolescentii adesea "actioneaza in exterior” eclipsand depresia cu agresivitate, fuga secreta sau acte antisociale. Tulburarea maniaco-depresiva, de asemenea, incepe in post pubertate si se poate manifesta prin episoade impulsive, iritabilitate si pierderea controlului, alternand cu perioade de retragere si de dormit excesiv. Daca aceste semne de comportament sunt considerate de catre parinti si profesionisti naturale in adolescenta, tulburarile trec nerecunoscute si netratate.

Violenta Adolescentilor: Enigma culturala sau semn al vremurilor

Tarziu in sec. al 18-lea, literatura romantica germana a fost influentata de conceptia de Sturm und Drang (de exemplu, furtuna si stres), tema care implica lupta unui individ extrem de emotional impotriva societatii conventionale. O metafora pentru tineret de antagonism adolescent a fost reprezentat in secolul 19 in mare parte de rebeliune ca argument impotriva asteptarilor parintilor. Prin 1950 bataile intre elevi, intre colegii au degenerat la lanturi, tevi, si cutite, uneori chiar pistoale. Dupa patru decenii, asistam la o frecventa ce a crescut semnificativ armele de foc si actiunile legate de crime si sinucideri in randul tinerilor.

Indiferent ca e vorba de omucidere sau sinucidere, violenta in randul adolescentilor au fost introduse cu forta in prim-planul atentiei noastre, in timp ce altele, mai putin senzationale si dramatice dar mult mai frecvente in randul tinerilor adolescenti apar ca obisnuite in viata noastra de zi cu zi. Acestea apar strans interconectate intre ele intr-o problema mai larga, in lipsa noastra de identificare, intelegere, si tratament a tulburarilor ale adolescentilor acasa, la scoala si clinica.

Interpretarea gresita a depresiei la adolescenti

In timp ce progresele posibilitatilor de tratament s-au extins in mod clar, a face diagnosticul corect ramane pentru cea mai mare parte o enigma, motiv pentru care aceasta enigma este multipla, si nu stim care este timpul optim pentru a face un diagnostic corect. Adesea, indivizii efectueaza aceste teste si testele in sine sunt disponibile in practica clinica de rutina pentru astfel de copii, dar multe testari se termina cu diagnostice ce au devenit populare, cum ar fi ADHD. in institutiile de cercetare, copiii care au fost anterior diagnosticati cu ADHD si dusi printr-un panou de diagnostic complet, de multe ori sunt reclasificate in afectiuni cum ar fi tulburare de anxietate generalizata, depresie, agitatie si tulburare bipolara incipienta.

Accentul principal in general, in socientate, este pus mai putin pe adolescent si mai mult pe provocarile cu care se ocupa sau se prezinta parintii adolescentilor si alti adulti. Prima provocare este faptul ca a vorbi despre propriul nostru adolescent ne ofera posibilitatea de (daca suntem dispusi sa profitam si se ne confruntam cu ea) a evalua unde ne aflam cu vietile noastre pentru a ne revizui propriile noastre satisfactii, impliniri, dezamagiri si pierderi, precum si manifestarea si reflectarea sperantelor si temerile pe care le avem pentru copilul nostru. Al doilea aspect este ca comportamentele adolescentilor dau continuu noi oportunitati de a ne rezolva problemele noastre in ceea ce priveste puterea interpersonala si puterea de control. Este o arena minunata (si terifiant), in care se duc lupte cu limitele de capacitatea noastra de a ne influenta copiii nostri, si, prin extensie, de a influenta vietile noastre si a lumii in general.

Intr-o analiza excelenta a literaturii adolescentine, Arnett (1999) identifica trei domenii majore de dificultate in adolescenta:
- intrarea in conflict cu parintii,
- tulburari de dispozitie,
- comportamente de risc.


El afirma ca, desi dovezile actuale indica faptul ca modificarile biologice contribuie la problemele adolescentilor, prea putin se stie despre acesti factori pentru a face afirmatii definitive cu privire la rolul lor. El se refera la preferintele fazei intarziate la adolescenti, preferinta pentru a sta treji pana tarziu si de a dormi pana tarziu ca un posibil simptom al efectelor biologice. Acest lucru conduce la ipoteza ca e necesara o ajustare, o adaptare la adolescent altfel cerintele planificarii scolare pot contribui la privarea de somn, care hraneste tulburari de dispozitie si multe conflicte parentale.

Dintr-o perspectiva culturala, Arnett spune ca modificarile la pubertate nu fac aspectele furtunoase ale adolescentei inevitabile. El a rapoart de un studiu recent, in care sustine ca majoritatea culturilor traditionale experimenteaza mai putin stres la adolescenti in comparatie cu Occidentul, cu toate ca stresul nu este complet necunoscut. Diferentele se observa intre culturile traditionale si cele care exclud baietii adolescenti din activitatile barbatilor ca fiind mult mai probabil sa aiba probleme cu baietii adolescenti decat culturile in care baietii iau parte la activitatile de zi cu zi pentru barbati.

Arnett concluzioneaza ca anticipand tensiunile la adolescenti putem initia parintii si alti adulti sa planifice cum este cel mai bine in a aborda eventualele probleme la adolescenti si poate fi placut surprinzator daca ele nu apar.

Semnele de avertizare ale depresiei la adolescenti

Adolescentii sunt exemplificati prin schimbarea rapida a starii de spirit si a comportamentelor. De aici rezulta ca o examinare atenta este necesara pentru a identifica diferentele dintre depresie si comportamente normale. Aspectul esential in recunoasterea tulburari depresive este faptul ca schimbarea de comportament dureaza timp de cateva saptamani sau mai mult. Adolescentii care prezinta 4 sau mai multe simptome de depresie, pentru mai mult de cateva saptamani, care au rezultate slabe la scoala, care par a fi retrasi, prea impulsivi si lipsiti de interes pentru activitatile savurate odata, ar trebui sa fie verificati pentru posibila depresie prin consultarea cu profesionistii calificati.

Pentru un diagnostic de depresie pe baza DSM-IV (1994), urmatoarele semne ar putea fi observate pe o perioada de 1 an la adolescenti:

*Dispozitie cronica depresiva pentru cea mai mare parte a zilei si mai multe zile.
*Aratarea sau descrierea starii lor ca trista.
*Acest lucru poate fi demonstrat ca iritabilitate mai degraba decat depresie.
*Lipsa poftei de mancare sau mancatul in exces.
*Insomnie sau hipersomnie.
*Consum redus de energie sau oboseala.
*Stima de sine scazuta.
*Deficit de concentrare sau dificultati in a lua decizii.
*Sentimente de inutilitate si deznadejde.
*Interes scazut.
*Auto-critica cu idei ca este neinteresant, incapabili sau ineficient.

Delia Ciobancan, 
Psihoterapeut, Consilier Psihologic

Cabinet Individual de Psihologie Delia Ciobancan
http://cabinet-psihologic-online.ro


Numar vizualizari: 5019
Adauga comentariu