Incearca noul chat AUDIO-VIDEO la un pret promotional!
BETA
Inregistreaza-te

Poza specialistului Delia Aldescu (Ciobancan)

Sunt offline

Trimite-mi o intrebare


Program de lucru

  • Luni:
  • Marti:
  • Miercuri:
  • Joi:
  • Vineri:
  • Sambata:
  • Duminica:

Delia Aldescu (Ciobancan)

Consilier marital, Psihoterapeut de familie si cuplu, Hipnoterapeut, Psiho-oncolog, Coach

Varsta: 41 ani
Expert in: Psihologia cuplului, Psihologia copilului, Psihotraumatologie , NLP
Apreciere
Divortul si cuplul modern

Poza
13 Martie 2012

Cuplul modern este profund marcat de libertatea alegerii, avand drept criteriu central iubirea si exercitandu-si dreptul la autodezvoltare. In cazul in care criteriul central - iubirea - dispare, uniunea conjugala isi pierde ratiunea de a fi. Majoritatea cercetarilor considera ca principalul motiv al ratei crescande a divortialitatii ce caracterizeaza societatea contemporana este tocmai alegerea partenerului de casatorie dupa un criteriu preponderent, si anume, cel al afectiunii si al dragostei romantice.

Prin opozitie cu familia moderna de tip democratic, incepand din anii '50, familia autoritara, patriarhala, familia traditionala mic-burgheza, definita printr-o imagine ideologica globala si considerata a fi intalnita in societatea moderna, indiferent de sistemul social politic ce caracterizeaza acea societate, a fost profund criticata.

Trasaturile distinctive ale familiei traditionale sunt urmatoarele: casatoria monogama impusa, fidelitatea conjugala, dependenta sociala, functia reproductiva a femeii, supunerea completa a copiilor, educatia anti-sexuala.

Familia moderna, presupune dezvoltarea, apararea si practicarea urmatoarelor principii:
- Egalitatea tuturor membrilor grupului familial;
- Restabilirea sexualitatii si a puterii orgasmice in relatiile din interiorul cuplului; 
- Restabilirea  si autonomia sexualitatii infantile, pe baza unui consimtamant deschis si sincer si nu doar printr-o toleranta pasiva;
- Recunoasterea exigentelor sexuale ale adolescentilor, cu implicatiile lor practic;
- Confruntarea deschisa si rationala, militanta a grupului familial cu lumea exterioara, respectiv, cu organizatiile, institutiile si instantele ce detin sau revendica puterea, ce exploateaza si intretin alienarile, care impun ideologii si exercita violenta.

Tarile europene considera ca rolul cel mai important al familiei este „nasterea si cresterea copiilor; de asemenea, barometrul, in urma cercetarilor, arata ca subiectii indica pe locul al doilea ca importanta privind rolul familiei asigurarea dragostei si afectiunii” in cresterea si educarea copiilor. Bazandu-se pe dragoste si afectiune ca valoare pentru intemeierea cuplului, familia este expusa riscului dezamagirilor si destramarii, rata divorturilor crescand foarte mult in ultimii ani.

Exista o tendinta conform careia cuplurile nu vor mai simti nevoia sa se casatoreasca atunci cand vor deveni parinti.
Statisticile europene arata ca un procent ridicat de cupluri prefera coabitarea ca preludiu la mariaj, si dintre acestea multe cresc impreuna copii fara a fi casatoriti. Este evidenta acceptarea sociala a acestor situatii in anii de dupa 1980, comparativ cu 10-20 de ani mai devreme. Aceasta schimbare este reflectata chiar de legislatia privind protectia copilului, care in statele europene accentueaza pe responsabilitatile parentale mai mult decat pe statutul casatorit/necasatorit. Acceptarea sociala a influentat paternurile de comportament, cum ar fi coabitarea, sexul premarital si copiii nascuti in afara casatoriei. Au avut loc schimbari in legislatia europeana, avand in vedere astfel de schimbari sociale reflectate in masuri privitoare la divort, avort, drepturi egale si oportunitati, eliminarea practicilor discriminatorii si eliminarea conceptiilor arhaice, cum ar fi ilegitimitatea.

Exista mai multe tipuri de casatorie, fiecare dintre acestea detinand roluri diverse pentru sot si sotie. Duberman inca din 1973 a identificat trei tipuri principale de casatorie:
- casatoria traditionala – care opereaza dupa principiul conform caruia sotul este principala forta si factor de decizie. Desi sotia poate avea autoritate in anumite domenii cum ar fi ingrijirea copilului si activitatile casnice, toate celelalte domenii sunt controlate de barbat;
- casatoria de tip camaraderie – in care accentual se pune pe egalitate si prietenie. Rolurile barbatilor si femeilor nu sunt diferentiate, iar fiecare partener poate lua decizii si-si poate asuma responsabilitati in orice domeniu;
- casatoria de tip colegial – este similara casatoriei de tip camaraderie prin aceea ca se pune accent deosebit pe coparticiparea la satisfactia personala. Totusi diferentele de rol sunt acceptate si fiecare partener este responsbil de diferitele aspecte ale vietii maritale, potrivit intereselor si abilitatilor proprii.

Casatoriile de tip camaraderie si de tip colegial devin din ce in ce mai frecvente printre cuplurile apartinand clasei sociale mijlocii si inalte. Desigur, multe casatorii nu corespund cu precizie acestor categorii, iar numeroase trasaturi se suprapun.

Presiunile sociale curente in privinta rolurilor in casatorie sunt mai putin rigide decat erau inainte. Multi tineri din ziua de azi subscriu ideii de impartire a rolurilor in casatorie. Cum numarul femeilor care lucreaza in afara cadrului familial creste, sotii acestora au o contributie tot mai mare in rezolvarea treburilor gospodaresti si la cresterea copiilor. Barbatii cu sotii angajate indeplinesc semnificativ mai multe activitati casnice decat cei cu sotii casnice. Totusi, activitatea de munca in cadrul familial a demonstrat ca femeile petrec mult mai mult timp in indeplinirea sarcinilor casnice decat barbatii, 5 ore pe zi in comparatie cu 1 ½ ore pe zi.
In cazul in care ambii parteneri lucreaza, exista o usoara crestere a timpului petrecut de barbati in activitati casnice si o descrestere substantiala a timpului petrecut de femei pentru acestea. Totusi, in general, femeile tind sa detina responsabilitatea pentru treburile gospodaresti.

In mod traditional, femeile si barbatii casatoriti isi impart sarcinile casnice corespunzator fortei fizice implicate si daca sarcinile sunt indeplinite inauntrul sau in afara casei. De exemplu, femeile se ocupa de gatit, spalat si supravegherea copiilor, in timp ce barbatii spala masina, curata gradina si ridica gunoiul. Dar de cand femeile lucreaza in afara familiei, copiii intarzie sa apara, iar daca apar sunt crescuti de femei cu meseria de mama si uneori, in cazuri mai bune, de tati cu functie materna sau de bunici.
Oare noua oranduire in cadrul familiei descompune institutia familiei?

Descompunerea institutiei familiei a devenit atat de profunda incat unii au sugerat reinnoirea anuala a certificatului de casatorie, iar altii propun evitarea intocmirii unuia tocmai din cauza sanselor extreme de mari ca acesta sa nu fie respectat. Pentru prea multi casatoria este o chestiune de convenienta sau de sansa. Iar uneori este privita ca o etapa temporara in dobandirea libertatii individuale.

Psihologul american John Gottman, specializat in psihologia cuplurilor, a petrecut 20 de ani studiind cuplurile casatorite, si a descoperit ca modul in care un cuplu se cearta determina daca cei doi vor ramane impreuna sau nu. Elementul crucial este ca si conflictul sa fie rezolvat, iar rezolvarea tine de aptitudinile de comunicare ale fiecaruia. Acestea implica discutarea, ascultarea si identificarea unor solutii de comun acord. Gottman a descoperit ca nu conteaza daca partenerii fac acest lucru prin intermediul unor certuri de proportii sau a unui compromis calm, atat timp cat lucrurile sunt solutionate si lamurite.

Psihologii sunt de parere ca majoritatea relatiilor se destrama din cauza problemelor de comunicare. Exista trei secrete care stau la baza fericirii unui cuplu: comunicarea, comunicare si comunicarea. La inceput partenerii comunica neincetat, dar pe parcurs fie uita sa o faca, fie devine un proces atat de dureros incat il evita.

Diversitatea vietii contemporane maritala si de cuplu nu creeaza doar oportunitati pentru schimbare si optimizare, dar mareste, de asemenea, anxietatea, insecuritatea si instabilitatea vietii de familie.

Delia Ciobancan
Psihoterapeut, Consilier Psihologic

Cabinet Individual de Psihologie Delia Ciobancan
http://cabinet-psihologic-online.ro


Numar vizualizari: 4778
Adauga comentariu