Incearca noul chat AUDIO-VIDEO la un pret promotional!
BETA
Inregistreaza-te

Poza specialistului Delia Aldescu (Ciobancan)

Sunt offline

Trimite-mi o intrebare


Program de lucru

  • Luni:
  • Marti:
  • Miercuri:
  • Joi:
  • Vineri:
  • Sambata:
  • Duminica:

Delia Aldescu (Ciobancan)

Consilier marital, Psihoterapeut de familie si cuplu, Hipnoterapeut, Psiho-oncolog, Coach

Varsta: 41 ani
Expert in: Psihologia cuplului, Psihologia copilului, Psihotraumatologie , NLP
Apreciere
Emotii vindecatoare - optimism, incredere, prietenie, bunavointa si binedispunere

Poza
10 Iunie 2011

Emotiile noastre sunt foarte importante pentru starea de sanatate. Datele stiintifice arata ca legatura dintre emotii si sanatate este foarte stransa in cazul sentimentelor negative: furie, anxietate, depresie. Daca sunt accentuate si prelungite, aceste stari pot scadea imunitatea, pot creste vulnerabilitatea la boala, pot amplifica simptomele sau pot impiedica recuperarea.

Si starile pozitive, cum ar fi optimismul, calmul, binedispunerea, par sa aiba efecte benefice asupra starii de sanatate, cu toate ca datele referitoare la acest proces nu sunt la fel de solide ca in cazul celor negative. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca sunt emotii daunatoare si emotii care hranesc, ambele avand un impact asupra sanatatii.

Analizand starile psihice care conduc la insanatosire sau la imbolnavire, nu se sugereaza ca cele mentale sunt singurele implicate. Ca sa verificam de ce ne-am imbolnavit trebuie analizati mai multi factori.

Dintre emotiile vindecatoare fac parte: calmul, optimismul, increderea, bucuria, bunavointa iubitoare si starea de binedispunere.
Impactul acestor stari asupra sistemului imunitar este masurat prin cresterea numarului si a eficientei celulelor imunitare.

Cele mai multe studii au fost facute pe oameni care au invatat un mod de relaxare, foarte adesea meditatia. Exista o serie de metode folosite in practica terapeutica pentru a-i ajuta pe oameni sa devina mai calmi.

Optimismul este mai mult o perspectiva care are de-a face cu modul in care explicam lucrurile neplacute care apar in viata noastra, evitand depresia si demoralizarea in cazul unor suparari.


De exemplu, la pierderea unui examen unii spun ca asta s-a intamplat pentru ca sunt prosti. Ei explica acest lucru in termenii unei trasaturi stabile si permanente pe care o au. Acesta este viziunea pesimistului. Altii spun ca au picat pentru ca a fost un examen greu, dar ca data viitoare vor invata temeinic. Acestia explica evenimentele suparatoare in termenii unei situatii aflate in permanenta schimbare.

Increderea este sentimentul care descrie capacitatea de a stapani situatia si este asociata adesea cu senzatia de control. Anumite slujbe ii determina pe oameni sa simta ca un control foarte redus asupra situatiei. In cazul oamenilor cu astfel de servicii, riscul de hipertensiune arteriala este de 3 ori mai ridicat, la fel si in cazul altor probleme de sanatate, spre deosebire de persoanele care au mai mult control asupra a ceea ce fac.

Pacientii internati in sanatorii sau in aziluri simt adesea ca nu detin niciun control. Psihologii de la Yale au convins conducerea unui azil sa permita unui grup de oameni in varsta sa aiba mai mult control asupra deciziilor, cum ar fi alegerea meniului sau a orelor de primire a vizitelor. Ei au dat fiecarui membru al acestui grup o planta de care sa aiba grija. Dupa un an, acest grup inregistra un  risc de deces cu 50% mai mic, in comparatie cu pacientii care nu detineanu niciun control.

O alta stare psihica benefica este dispozitia de a fi prietenos sau conectivitatea sociala. Adica, masura in care cineva isi poate face multi prieteni sau poate gasi oameni care sa-i furnizeze sprijin emotional. Intr-un studiu al Universitatii California, cercetatorii au comparat doua categorii de intervievati. Din cei 5000 de oameni unii aveau foarte putini prieteni, iar altii aveau prieteni si, in plus, participau in diferite moduri la viata comunitatii. Dupa 9 ani, in randul celor care aveau putini prieteni riscul de deces era de 2 ori mai mare decat in randul celor care aveau foarte multi.

Factorul conectivitatii sociale are legatura cu rata mortalitatii. Datorita unor asemenea descoperiri, bolnavii sunt plasati in cercuri care acorda sprijin emotional, alaturi de cei care sufera de aceasi boala. Daca exista oameni carora le pasa de tine si daca tie iti pasa de altii, beneficiezi de o stare de sanatate mai buna. Terapia de grup functioneaza dupa aceasta idee.

Bucuria sau fericirea si binedispunerea sunt alte stari pozitive
. Oamenii care urmaresc comedii, care rad, care se bucura aproape din orice au sanse sa traiasca o viata lunga.

Bunavointa iubitoare este o emotie in care nu exista loc de speculatii. Daca petrecem o ora meditand la bunavointa iubitoare, gandindu-ne la toti oamenii din viata noastra care au fost afectuosi cu noi, sistemul imunitar este stimulat si functiile imunitare se schimba semnificativ.
Aceste cercetari vorbesc despre o solutie in rezolvarea problemelor sau a bolilor.

Poate dupa ce ati citit acest material, veti spune ca este in interesul vostru sa fiti afectivi nu furiosi, sa fiti binedispusi si nu depresivi, adica, sa alegeti sa traiti doar emotii vindecatoare!


Delia Ciobancan
Psihoterapeut, Consilier Psihologic
Cabinet Individual de Psihologie Delia Ciobancan
http://cabinet-psihologic-online.ro/


Numar vizualizari: 7914
Adauga comentariu