Incearca noul chat AUDIO-VIDEO la un pret promotional!
BETA
Inregistreaza-te

Poza specialistului Delia Aldescu (Ciobancan)

Sunt offline

Trimite-mi o intrebare


Program de lucru

  • Luni:
  • Marti:
  • Miercuri:
  • Joi:
  • Vineri:
  • Sambata:
  • Duminica:

Delia Aldescu (Ciobancan)

Consilier marital, Psihoterapeut de familie si cuplu, Hipnoterapeut, Psiho-oncolog, Coach

Varsta: 41 ani
Expert in: Psihologia cuplului, Psihologia copilului, Psihotraumatologie , NLP
Apreciere
Familii cu probleme

Poza
10 Octombrie 2012

Structura familiei este privita ca un patern organizat in care membrii familiei interactioneaza; ea descrie episoadele care sunt predictibile si repetate formand paternuri de durata, autoperpetuante.

Structura familiei se intareste prin expectatii care stabilesc reguli in familie, structura fiind formata din constrangeri universale si constrangeri idiosincretice.

Ca sa poata deveni evidenta aceasta structura, trebuie sa observam interactiunile in fapt dintre membrii familiei.

Familiile sunt diferentiate in subsisteme bazate pe generatii, gen si interese comune. Daca paternurile sunt comune, posibilitatea pentru subgrupare a unei familii este multipla, fiecare membru al familiei jucand mai multe roluri in mai multe subgrupuri.

Coalitiile ascunse din cadrul familiei joaca si ele un rol important iar coalitiile intergenerationale apar cand un parinte intra in coalitie cu unul sau mai multi copii impotriva celuilat parinte. Aceste coalitii pot fi identificate cand unul dintre parinti este absent sau povesteste copilului despre problemele sale maritale, sau cand parintele si copilul se unesc vizibil impotriva celuilat parinte. Coalitia parinte-copil violeaza granitele subsistemului parental, trecand de la rolul de copil dependent de parinti la rolul de pereche emotionala sau confidenta.

Indivizii, subsistemele, familiile intregi au bariere invizibile care reglementeaza contactul cu ceilalti. Relatiile cu parintii pot fi implicate, dezangajate sau echilibrate, de aici formandu-se granitele interpersonale ce pot fi rigide, clare, permeabile sau difuze avand un impact decisiv asupra interactiunilor familiale.

Granitele clare a unui cuplu stabilesc o structura ierarhica in care acestia exercita o pozitie de conducere asupra copiilor, responsabilitatile si deciziile luandu-se de ambii parteneri. Ierarhia poate fi determinata observand cine da ordine si ia decizii in familie, cine are ultimul cuvant, cine impune organizarea familiei si daca ceilalti membrii impartasesc opiniile sefului familiei.

Paternurile complementare existente in mai multe cupluri, care sunt functionale si care nu provoaca, sunt cele in care sotii pot fi la poli opusi ca manifestare insa prin interactiunea lor nu creaza dezechilibru.

Familia normala este o structura functionala, adaptata, armonioasa, familie care stie sa opereze cu problemele ce apar pe parcurs.

Prima prioritate cand se unesc 2 persoane este acomodarea reciproca si stabilirea granitelor dintre ei dar si granita care-i separa de exterior: de familia de provenienta, de prieteni, de proprii copii, etc. Subsistemul parintilor ar trebui sa conduca activitatea de crestere si dezvoltare a copiilor. Copii sunt influentati de stilul de conducere al parintilor si de paternurile interpersonale ale acestora.

Daca familiile sanatoase isi modifica structura pentru a se adapta la noile schimbari, familiile disfunctionale isi fortifica rigiditatea structuri care nu mai este eficienta.

Problemele intalnite adesea in familiile disfunctionale pot fi:

- mama implicata/tata neimplicat;
- evitarea conflictului prin evitarea contactului;
- familii in care parintii nu sunt capabili sa rezolve conflictele dintre ei si deplaseaza focusul interesului asupra unui copil, victimizand copilul;
- parinti care se cearta prin copii realizand o coalitie transgenerationala;
- familii ce functioneaza bine cand copii sunt mici, dar incapabila sa se adapteze la nevoia pentru disciplina si control al copilului care creste.

Fiecare familie are nevoie de observatiile si recomandarile unui specialist in terapie de familie si nu doar cand sunt probleme si necazuri. Fiindca la fel ca in oricare ramura a medicinei este mult mai usor sa previ decat sa tratezi!


Delia Ciobancan,
Psihoterapeut, Consilier Psihologic
Cabinet Individual de Psihologie Delia Ciobancan
cabinet-psihologic-online.ro 


Numar vizualizari: 3349
Adauga comentariu

Claudia
Sambata, 08 Februarie 2014, ora 19:18
F.bun articolul. As putea sa adaug ca o problema majora in familii....conflictele parintilor in fata copiilor care au un efect devastator,chiar daca ambii isi iubesc copilul si sunt implicati fiecare in felul lui.