Incearca noul chat AUDIO-VIDEO la un pret promotional!
BETA
Inregistreaza-te

Poza specialistului Delia Aldescu (Ciobancan)

Sunt offline

Trimite-mi o intrebare


Program de lucru

  • Luni:
  • Marti:
  • Miercuri:
  • Joi:
  • Vineri:
  • Sambata:
  • Duminica:

Delia Aldescu (Ciobancan)

Consilier marital, Psihoterapeut de familie si cuplu, Hipnoterapeut, Psiho-oncolog, Coach

Varsta: 41 ani
Expert in: Psihologia cuplului, Psihologia copilului, Psihotraumatologie , NLP
Apreciere
Frica de frica sau atacul de panica

Poza
05 Noiembrie 2011

Atacul de panica este o problema majora pentru sanatatea publica fiindca este vorba despre o boala frecventa, predominanta in randul femeilor iar aceste crize acute de angoasa constituie un motiv obisnuit pentru consultatiile medicale de urgenta.

Atacurile de panica preceda si provoaca agorafobia
. Pentru doua treimi dintre agorafobi inceputul este progresiv si fara atacuri de panica. Restul sunt afectati mai intai de atacuri de panica, care se dezvolta apoi intr-o agorafobie mai mult sau mai putin intensa.

Cum identificam atacurile de panica?

Aceste crize sunt usor de identificat. Durata ei nu depaseste doua ore si in general nu va dura mai mult de 10 minute. Subiectul simte frica de moarte, cu rasuflarea taiata, are dureri toracice si experiente senzoriale prin care lumea exterioara sau chiar propriul corp i se par straine. Teama de a nu deveni nebun si teama de repetarea atacului sunt o adevarata provocare.

Desi atacurile de panica apar spontan, ca o furtuna iscata din senin, exista cauze si fenomene declansatoare.

Evenimentele declansatoare al debutului atacurilor de panica se pot situa pe durata a 12 luni si pot fi evenimente stresante majore ca: doliu, despartire, schimbarea locului de munca, schimbarea domiciliului, boala, dezamagire, indepartarea mare de domiciliu, etc.

Subiectii care vor dezvolta o panica patologica vor interpreta primul atac drept un eveniment imposibil de controlat, care poate conduce in orice moment la nebunie sau moarte.

Evolutia atacurilor de panica poate fi cateodata severa. Pe langa agorafobie, atacurile de panica pot duce la aparitia depresiei, alcoolismului, a abuzului de tranchilizante, a infarctului miocardic, ajungandu-se la sinucidere. Calitatea vietii de serviciu, de familie, timpul liber sunt puternic afectate. Tulburarile psihice si complicatiile legate de atacurile de panica fac necesara o supraveghere medicala atenta.

Exista un continuum care merge de la anxietatea “normala” la anxietatea “patologica”. Putem face distinctia intre ele in functie de frecventa crizelor si de persistenta interpretarii catastrofice a angoasei.

Simptomele atacului de panica ar trebui sa fie o teama sau o indispozitie puternica care sa dureze in jur de 10 minute iar cel putin 4 din simptomele enumerate sa atinga punctul maxim:
- palpitatii, accelerarea ritmului cardiac,
- transpiratie,
- tremur ori spasme musculare,
- senzatie de “respiratie taiata” sau de inabusire,
- senzatie de strangulare,
- durere sau incomoditate toracica,
- rau sau durere abdominala,
- senzatie de ameteala, de instabilitate, ganduri ratacite sau impresia de disparitie,
- sentiment de irealitate sau ca te detasezi de tine insuti,
- teama ca iti vei pierde controlul si ca devii nebun,
- teama de a nu muri,
- senzatie de letargie si furnicaturi,
- frisoane sau bufeuri de caldura.

Exista un continut de gandire specific subiectilor care prezinta atacuri de panica. Pacientii anxiosi isi focalizeaza perceptia mediului inconjurator si a senzatiilor fizice in functie de gandurile dominante a posibilelor pericole. Aceste scheme sunt stocate in memoria pe termen lung.
Astfel avem de-a face cu o exagerare a pericolului posibil si o minimalizare a securitatii reale. Pacientul sensibilizat de anxietate sau de panica se afla intr-o asteptare anxioasa si isi sondeaza propriul corp sau lumea inconjuratoare, cautand eventuale pericole supraevaluate.

Iluzia de control este un element psihologic fundamental la pacientii panicarzi. Cresterea sentimentului de control asupra situatiei, pregatirea pacientului pentru a face fata amenintarilor imaginare si modificarea mecanismelor de tratare prea atenta a informatiei sau au pericolelor in mediul inconjurator sau in propriul corp, reprezinta cateva interventii terapeutice in atacurile de panica.
 
Delia Ciobancan,
Psihoterapeut, Consilier Psihologic

Cabinet Individual de Psihologie Delia Ciobancan
http://cabinet-psihologic-online.ro/


Numar vizualizari: 5085
Adauga comentariu

valy
Vineri, 03 Mai 2013, ora 11:32
buna ziua ma numesc valy si eu am aceasta problema de vreo 3 ani dar am un an de cand a inceput sa se agraveze..de exemplu daca cineva sta langa mine sau aud afara k rad si glumesc mie deja mi se pare ca se bat si intru in panica..gandesc numai negativ..cand vad ca cineva bea deja imi strica buna dispozitie si nu mai sunt buna de nimic numai zambesc si nu mai vorbesc si incep sa tremur!..exista vreun tratament pentru aceasta situatie??..deoarece am inceput sa nu mai suport!