Incearca noul chat AUDIO-VIDEO la un pret promotional!
BETA
Inregistreaza-te

Poza specialistului Delia Aldescu (Ciobancan)

Sunt offline

Trimite-mi o intrebare


Program de lucru

  • Luni:
  • Marti:
  • Miercuri:
  • Joi:
  • Vineri:
  • Sambata:
  • Duminica:

Delia Aldescu (Ciobancan)

Consilier marital, Psihoterapeut de familie si cuplu, Hipnoterapeut, Psiho-oncolog, Coach

Varsta: 41 ani
Expert in: Psihologia cuplului, Psihologia copilului, Psihotraumatologie , NLP
Apreciere
Incotro zburati ganduri?

Poza
05 Noiembrie 2011

Gandurile sunt fraze, cuvinte, sunete, muzica sau imagini mentale. Suntem obisnuiti cu monologul sau dialogul interior caracterizat de un sens si o nuanta emotionala de moment - tristete, veselie, anxietate, bucurie, furie sau calm.

Este imposibil sa nu te gandesti la nimic. Procesul gandirii nu se opreste nici macar in timpul somnului.

Exista o legatura foarte stransa intre ganduri si emotii. Trebuie sa-ti cunosti bine gandurile pentru a le putea analiza in ce masura declanseaza si mentin emotiile si comportamentele care iti provoaca suferinta.

Daca esti anxios, deprimant sau coleric, inseamna ca gandesti intr-o maniera ilogica, sistematic negativa si actionezi fara sa iti dai seama in detrimentul tau.

“Nu este un oarecare lucru exterior cel care iti face necaz, nu el te tulbura, ci judecata pe care tu o faci cu referire la el. Nu trebuie decat sa iti stergi din suflet aceasta judecata. Daca propria ta dispozitie este cea care te amareste, cine te opreste sa iti schimbi viziunea?” scria Marc Aurelius in secolul al II-lea d.Hr.

Lumea noastra este o reflectare a spiritului, un construct de ganduri prin care dam nastere sentimentelor de fericire sau de tristete. Si bine ar fi, daca am face o distinctie intre lucrurile care se afla in puterea noastra si cele care ne depasesc. Este necesar aprecierea realista a scopurilor noastre, in functie de mijloacele pe care le detinem pentru a le realiza.

Suferinta provine frecvent din iluziile pe care un individ si le face despre el si ceilalti, despre adevar si lume, despre bine si rau, despre normal si anormal. Examinarea si depasirea iluziilor neproductive care antreneaza suferinta proprie si suferinta celor din jur este scopul multor terapii.
Iluziile intalnite frecvent in sedintele de terapie sunt:

1. “Pot si trebuie sa fac totul, pentru ca imi pot permite orice.” Este proiectia in alb asupra viitorului, in care subiectul isi semneaza un cec in alb.

2. “Nu pot sa intreprind nimic, pentru ca orice ar fi sunt incapabil sa reusesc.” Este proiectia in negru asupra viitorului.

3. “Daca nu obtin tot ceea ce trebuie sa am, nu sunt bun de nimic”. Aceasta reiese din iluzii de atotputernicie sau de neputinta totala de genul – totul sau nimic si este proiectia in negru sau alb asupra viitorului.

Iluziile de ineficacitate sunt cauzate de perceptia irealista asupra lumii exterioare. Suferinta este data de o devalorizare a imaginii de sine si de o proiectie in negru asupra viitorului.

Incredere in sine si proiectia succesului viitor pot avea efecte pozitive asupra rezultatelor actiunii. Anticiparea pozitiva duce la reusita si este o conditie a sanatatii mentale.

Prin toate simturile noastre acumulam informatii. Acestea sunt interpretate printr-o serie de ganduri, care formeaza un monolog intern sau un dialog intern.

Aceste ganduri se dezvolta prin sentimente. Emotiile si sentimentele nu sunt o rezultanta directa a realitatii sau a faptelor. Toate experientele trec prin creier, care le da un anumit sens si le schimba in emotii traite in functie de lentilele prin care privim, in functie de educatie, de experienta, de convingeri si valori.

Efectele negative ale interpretarilor irealiste, pesimiste sau catastrofice sunt calea cea mai accesibila spre suferinta.

Delia Ciobancan,
Psihoterapeut, Consilier Psihologic

Cabinet Individual de Psihologie Delia Ciobancan
http://cabinet-psihologic-online.ro/


Numar vizualizari: 3187
Adauga comentariu