Incearca noul chat AUDIO-VIDEO la un pret promotional!
BETA
Inregistreaza-te

Poza specialistului Delia Aldescu (Ciobancan)

Sunt offline

Trimite-mi o intrebare


Program de lucru

  • Luni:
  • Marti:
  • Miercuri:
  • Joi:
  • Vineri:
  • Sambata:
  • Duminica:

Delia Aldescu (Ciobancan)

Consilier marital, Psihoterapeut de familie si cuplu, Hipnoterapeut, Psiho-oncolog, Coach

Varsta: 41 ani
Expert in: Psihologia cuplului, Psihologia copilului, Psihotraumatologie , NLP
Apreciere
Parteneri de cuplu - barbati iresponsabili

Poza
26 Iulie 2011

Scopurile relatiei unui cuplu rareori constituie un subiect de conversatie intre parteneri. Dar comportamentele lor nu pot fi legate de scopuri care nu au fost rostite niciodata. Intr-o terapie, cand scopurile devin explicite, ne putem ocupa de comportamentele neconcordante cu viziunea partenerilor de cuplu.

Atata timp cat un barbat isi adora mama, nu va putea stabili o relatie prea apropiata de o alta femeie. In orice relatie de cuplu, ambi parteneri contribuie la mentinerea unui echilibru functional sau precar. Unii barbati se asteapta la rasfat, iar iubitele lor le ofera fara sa le ceara acelasi lucru in schimb. Treptat, ele pot invata sa ceara ce-si doresc sau au nevoie si sa invete sa-si refuze partenerul cand acesta are pretentii absurde sau uita atat sa ofere, cat si sa primeasca.

A te afla la polul de primire a ingrijirii este o experienta placuta pentru fiecare, dar o relatie nu va fi functionala daca unul dintre parteneri va uita sa daruiasca.

Un barbat, poate invata de la mama lui sau de la surori cand este adorat ca este o fiinta speciala si ca nu trebuie sa depuna eforturi intr-o relatie. Aceasta este o imagine de sine falsa,  a unui baietel care trebuie sa fie cocolosit si adorat, in detrimentul celorlalti.

Cand gasiti un tipar consecvent si de lunga durata la cel de langa voi, nu uitati ca doar adevarul este consecvent, ca intotdeauna. Observati-va iubitul interactionand cu familia sa. Aceste interactiuni va vor oferi indicii despre ceea ce asteapta el de la voi si despre felul cum va va trata.

Daca barbatul de langa voi este baiatul mamei si va propuneti sa ramaneti cu el o vreme lunga, trebuie sa aveti reguli scrise. Limitele care le veti impune trebuie sa fie clare. Daca va asteptati ca el sa accepte jumatate din responsabilitatile relatiei, atunci trebuie sa-i dezvaluiti asta. Scrierea unui contract al comportamentelor responsabile este un lucru foarte prudent. Tot ce includeti in contract trebuie sa fie cat mai explicit si mai cuprinzator pentru a evita neintelegerile si reactiile pasiv-agresive. Contractul poate fi schimbat doar cu acordul amandorura.

Flexibilitatea e bine sa fie pastrata la limite normale. Situatiile si atitudinile se schimba de-a lungul relatiei. Consecintele incalcarii contractului trebuie sa fie prompte si categorice. Daca doar i se reproseaza, probabil ca solutia nu va fi foarte eficienta. Nu blufati. Daca nu sunteti sigura ca va veti indeplini amenintarile, nu amenintati. Cand vedeti o schimbare in bine, puteti sustine cu entuziasm purtarea lui cooperanta. Incurajarea la timpul potrivit este o unealta foarte eficienta.

Daca aveti prea multe buruieni in gradina, nu le mai udati, poate a venit timpul sa puneti mana pe o sapa! Daca barbatul prefera rolul de fiu mai degraba decat cel de sot ori se asteapta ca femeia de langa el sa-i fie mama inseamna ca nu-si asuma responsabilitatea. S-ar putea sa fie timpul potrivit pentru despartire. Daca nu va simtiti apreciata, iubita, respectata, multumita, relatia nu va mai este benefica.

Intr-o relatie functionala, primiti destul sprijin, afectiune si grija incat sa va permita sa evoluati ca fiinta umana. Intr-o relatie bolnava, cheltuiti timp si energie incercand sa stoarceti putina atentie la propriile nevoi.

Luarea unei decizii care va schimba viata este ceva intimidant. Discutati despre relatia voastra cu un specialist. Exista multe programe specializate pe dezvoltarea casniciei.

Concentrati-va asupra propriei persoane si a relatiei fara el. Multi barbati incep de multe ori sa acorde atentie iubitelor lor atunci cand isi dau seama ca acestea se gandesc serios sa plece. Barbatii nu vor sa creada ca va veti duce la capat planul de a pleca. Cand inteleg ca destramarea relatiei este iminenta, multi dintre ei decid sa coopereze pentru gasirea unei solutii. Acesta nu este un tertip, este o solutie.

Intr-o relatie nefunctionala, optiunile sunt urmatoarele:
-  Sa schimbati relatia - prin cooperarea lui,
-  Sa acceptati relatia,
-  Sa parasiti relatia.


Fiecare va decide care dintre optiuni este mai potrivita in propria relatie.

In lumea aceasta grabita si ocupata, veti da peste multi barbati iresponsabili. Daca acest tip de barbat nu vi se potriveste, ar fi recomandabil sa-i ocoliti.


Delia Ciobancan
Psihoterapeut, Consilier Psihologic

Cabinet Individual de Psihologie Delia Ciobancan
http://cabinet-psihologic-online.ro/


Numar vizualizari: 6355
Adauga comentariu