Incearca noul chat AUDIO-VIDEO la un pret promotional!
BETA
Inregistreaza-te

Poza specialistului Delia Aldescu (Ciobancan)

Sunt offline

Trimite-mi o intrebare


Program de lucru

  • Luni:
  • Marti:
  • Miercuri:
  • Joi:
  • Vineri:
  • Sambata:
  • Duminica:

Delia Aldescu (Ciobancan)

Consilier marital, Psihoterapeut de familie si cuplu, Hipnoterapeut, Psiho-oncolog, Coach

Varsta: 41 ani
Expert in: Psihologia cuplului, Psihologia copilului, Psihotraumatologie , NLP
Apreciere




Probleme in familie

Poza
07 Februarie 2012

Problemele din cadrul familiei au consecinte asupra sotilor, asupra copiilor si asupra relatiilor familiei cu exteriorul. Carentele in functie de solidaritatea afectiva atrag disfunctii in satisfacerea necesitatilor sexuale si, in timp, pot conduce la disolutia cuplului familial. Carentele in realizarea functiei economice pot avea efecte negative asupra conditiilor de viata ale membrilor familiei.

Asupra cuplului, cariera profesionala a femeii ridica probleme de o alta natura. In primul rand, exista tendinta ca femeia sa se concentreze foarte mult asupra carierei si sa ignore la fel de mult viata de familie. Daca aceasta tendinta este valabila si pentru barbat, situatia devine critica pentru functionalitatea familiei ca institutie sociala. Gradul de implicare in viata de familie depinde de perceptia asupra modificarii rolurilor, in conditiile existentei carierei profesionale la unul sau ambii parteneri. Astfel, atunci cand unul dintre parteneri este concentrat mai mult asupra carierei, celalalt trebuie sa preia o parte din sarcinile domestice ale partenerului, dar preluarea poate fi formala sau angajanta.

O alta situatie interesanta ar fi aceea ca in familiile cu dubla cariera, cand sotul si sotia si-au inceput carierele profesionale in acelasi timp, succesul rapid al unuia poate deveni o problema majora pentru celalalt.


Disfunctiile din cadrul familiei devin evidente in conditiile separarii partenerilor, abandonului familial, violentei domestice sau in conditiile delincventei juvenile.

Disolutia vizibila a familiei este o etapa foarte avansata a manifestarii unor disfunctionalitati intrafamiliale. Realitatea din cadrul familiilor este mult mai complicata decat o percepem prin semne vizibile ale disparitiei solidaritatii. Sunt familii in care se sesizeaza carente functionale care continua totusi sa supravietuiasca. Aceste familii ridica cele mai dificile probleme pentru sociologia familiei si pentru politicile sociale in domeniul familiei, intrucat dificultatile pe care le traverseaza nu sunt usor de identificat. De altfel, de multe ori, nici membrii acesteia nu sunt constienti de carentele familiei in care traiesc.

Familia ar trebui sa indeplineasca toate functiile care ii sunt proprii; in realitate insa, familiile indeplinesc in moduri foarte diferite functia sexuala, reproductiva, economica si socializatoare. Unele familii pot fi caracterizate ca bogate functional, in timp ce altele prezinta carente functionale importante, nereusind sa realizeze anumite functii sau le realizeaza in mod discordant in raport cu societatea.

Societatea prezenta ne ofera seturi de valori diferite, iar diversitatea se impune cu tot mai multa forta in fata uniformitatii. Tocmai de aceea suntem martorii unei oferte spectaculoase si atragatoare in materie de relatii interpersonale. Din aceasta perspectiva, familia s-a adaptat cu usurinta pulsiunilor schimbarii, cu toate ca multi specialisti o vedeau impenetrabila si indestructibila, baza unei stabilitati intr-o lume guvernata de haos.

Familia devine din ce in ce mai mult un loc de refugiu afectiv ca reactie la conditiile stresante ale mediului exterior. Deci, familia si-a pierdut mult din caracterul ei de institutie sociala. Cuplul este mai mult interesat de satisfacerea propriilor interese si aceasta noua perspectiva a indus schimbari majore la nivelul functiilor familiale, deoarece perturbarile manifestate la nivelul uneia dintre ele au avut un impact direct si asupra celorlalte.

Interesul pentru rezolvarea problemelor si conflictelor majore din cuplu creste in acelasi timp cu cresterea numarului serviciilor de consiliere si psihoterapie maritala. Acest aspect ne furnizeaza ideea plina de speranta ca familiile actuale tind spre reglarea functilor nu neaparat prin urmarea modelului de familie sau prin imitarea modelelor mediatizate ci prin cautarea unui model propriu si functional.

Delia Ciobancan
Psihoterapeut, Consilier Psihologic

Cabinet Individual de Psihologie Delia Ciobancan
http://cabinet-psihologic-online.ro/


Numar vizualizari: 7377




Adauga comentariu