Incearca noul chat AUDIO-VIDEO la un pret promotional!
BETA
Inregistreaza-te

Poza specialistului Delia Aldescu (Ciobancan)

Sunt offline

Trimite-mi o intrebare


Program de lucru

  • Luni:
  • Marti:
  • Miercuri:
  • Joi:
  • Vineri:
  • Sambata:
  • Duminica:

Delia Aldescu (Ciobancan)

Consilier marital, Psihoterapeut de familie si cuplu, Hipnoterapeut, Psiho-oncolog, Coach

Varsta: 41 ani
Expert in: Psihologia cuplului, Psihologia copilului, Psihotraumatologie , NLP
Apreciere
Provocarile unui coach

Poza
31 Ianuarie 2012

Coach-ul inclina sa descopere la altii dovezi pentru convingerile sale, iar acest fapt este una dintre dificultatile intalnite in identificarea convingerilor, in calitate de persoana care ofera prilejul descoperiri si explorari de catre client si chiar in cadrul comunicarii.

De multe ori, cand oamenii vorbesc despre convingerile lor, ofera constructii logice pe care le-au inventat pentru a da un sens anumitor comportamente la care recurg. In general, explicatiile nu au nimic de-a face cu originea trairilor lor. R. Dilts numeste aceasta “heringul rosu” sau mai este tradus si prin  “macroul afumat”.

Un individ poate avea explicatii despre aproape orice inclusiv despre motivele pentru care nu se simte bine. Simtamintele traite rezulta din conflictele interne care sunt inconstiente si cu care persoana nu vrea sa intre in contact in mod direct.

Ce trebuie facut in situatii de genul acesta? Ca si coach, terapeut si nu numai, trebuie sa ne lasam prinsi in explicatiile pe care ni le ofera persoana si sa incercam sa pastram un fel de “distanta” intre noi si problema persoanei.

“Perdeaua de fum” sau “perdeaua de ceata” este un comportament si mai problematic, care poate impiedica identificarea credintei, in special cand este una legata de identitatea persoanei sau de un subiect foarte dureros: credinta va fi ascunsa in spatele unor perdele de fum.

Se pot identifica perdele de fum atunci cand clientului i se goleste mintea brusc sau incepe sa vorbeasca despre ceva irelevant pentru procesul aflat in curs de desfasurare. Este ca si cum clientul ar fi intrat intr-un nor de confuzie. Este important de stiut ca de multe ori oamenii “intra in ceata” intocmai in momentul in care se poate ajunge la ceva cu adevarat important.

La fel cum caracatita sau calamarul imprastie un nor de cerneala pentru a scapa de un pradator, clientului i se incetoseaza mintea pentru ca o parte a sa se teme. El se confrunta cu o convingere legata de identitatea sa, o convingere dureroasa sau neplacuta, a carei existenta nu vrea s-o recunoasca nici macar in sinea lui. Daca un client spune: ”Pur si simplu mi se goleste mintea cand ma intrebi asta”, sau “imi amintesc experienta asta de demult dar nu are nici o legatura cu problema mea”, se pare ca e pe cale sa descopere ceva important legat de convingerile sale.

De ce este important sa ne identificam tipul convingerilor si mai ales acele convingeri care ne incurca?

Convingerile rigide sau irationale sunt disfunctionale, extreme si detrimentale starii de bine emotional. Dar ele fac mai mult decat sa ne afecteze emotiile intr-un mod negativ - aceste emotii la randul lor aduc mari prejudicii atat felului in care reactionam in fata unor situatii dificile, cat si consecintelor actiunilor noastre. Dar identificarea si schimbarea lor nu este un lucru usor.

Delia Ciobancan,
Psihoterapeut, Consilier Psihologic

Cabinet Individual de Psihologie Delia Ciobancan
http://cabinet-psihologic-online.ro/
 


Numar vizualizari: 2878
Adauga comentariu