Incearca noul chat AUDIO-VIDEO la un pret promotional!
BETA
Inregistreaza-te

Poza specialistului Delia Aldescu (Ciobancan)

Sunt offline

Trimite-mi o intrebare


Program de lucru

  • Luni:
  • Marti:
  • Miercuri:
  • Joi:
  • Vineri:
  • Sambata:
  • Duminica:

Delia Aldescu (Ciobancan)

Consilier marital, Psihoterapeut de familie si cuplu, Hipnoterapeut, Psiho-oncolog, Coach

Varsta: 41 ani
Expert in: Psihologia cuplului, Psihologia copilului, Psihotraumatologie , NLP
Apreciere
Psihoterapeut sau pacient?

Poza
25 Mai 2011

Psihoterapia e o ocupatie solicitanta si stresanta, care poate duce la epuizare si probleme psihosomatice. Multi terapeuti sunt bombardati de emotii negative, precum furia, frustrarea, teama, dezamagirea si neajutorarea. Terapeutii au vieti foarte similare cu a pacientilor cand vine vorba despre suferinta si probleme de sanatate.

Chiar daca clinicianul nu se lupta cu fortele opozante ale rezistentei simptomului, el nu-si abandoneaza clientul ci se implica, este prezent alaturi de pacient ascultand, cofruntand, provocand, facilitand, informand, empatizand, retezand, razand si asa mai departe. Co-prezent cu pacientul, terapeutul se angajeza in procesul de renastere autonoma in rolul de moase care satisface trei nevoi psihologice de baza: nevoia de a fi iubit, respectat si ingrijit ca individ unic, nevoia de a intelege ce se intampla cu vietile noastre si nevoia de a fi autodirectionati si de a detine controlul asupra propriei vieti. Atunci pacientul isi poate spune povestea iar terapeutul asculta cu “a treia ureche” ceea ce povesteste sau repovesteste pacientul iar vorbirea curge ca intr-un roman in care se aduna un sac de griji. Se poate referi la simplele evenimente ce confera continuitate si context vietii sau asociaza intamplarile cu durerea si angoasa lui, cu fricile, vina, tristetea, suferinta, remuscarile, singuratatea, visele si sperantele sale. Cadrul terapeutic si relatia terapeutica fac ca schimbarile sa apara “grabindu-se incet”.

Canapeaua sau fotoliul din cabinet este un lucru valoros fiindca aceastea sunt folosite atat de catre pacient cat si de catre terapeut. Cine se intinde acolo o poate face cand este extenuat, cand se lupta cu anumite lucruri sau ia lucrurile prea in serios, pentru a se relaxa, a se reface, a practica hipnoza sau autohipnoza, insanatosirea psihofiziologica sau pentru a visa. Ne putem retrage pe el ori de cate ori vrem sa ne distantam de presupunerile noastre sau sa ne bucuram de punctele tari si realizari. In acelasi loc se face consilierea intre colegi psihoterapeuti sau terapeut si supervizorul lui. Canapeaua este spatiul in care se lucreaza suferinta, cu sentimentele de neputinta, cu anxietatile existentiale sau cu grijile legate de boala, de incapacitate, de senilitate, de moarte si asa mai departe.

In cabinet exista si un “cos de gunoi” care ne da posibilitatea sa aruncam in el lucrurile care nu ne mai sunt utile sau care stau in calea cooperarii si co-prezentei in relatia terapeutica. Explicatiile comportamentelor, a gandurilor si a sentimentelor pacientilor si a terapeutului reprezinta un adevar partial. Ele sunt “povesti” prin care incercam sa dam un sens problemelor. Pentru a gasi rezolvarea suferintei sau a problemei de multe ori trebuie sa aruncam la cos interpretarile si convingerile ineficiente.

In cos putem sa ne debarasam de prejudecati, presupuneri si inclinatii iar terapeutul mai are nevoie sa arunce resturile din propria sa viata. Aceasta inseamna ca si el se pune in pozitia de pacient iar pentru a face acest lucru in mod eficient apeleaza la supervizor sau un coleg.

Terapeutul este un om de stiinta practician care apeleaza mereu la metode de imbunatatire si eficienta si isi evalueaza creativitatea functionarii personale si profesionale.

Terapeutul trebuie sa-si pastreze optimismul si increderea in resursele intense de insanatosire a oamenilor. Trebuie sa le arate incredere in acest potential si in acelasi timp sa se distanteze de postura de vindecator a unor victime pe care le compatimeste. Toti suntem potentiali pacienti, suntem fiinte umane, nici unul dintre noi nu este indispensabil, toti suntem vulnerabili. Pentru a fi eficienti, terapeutii trebuie sa se ingrijeasca de ei insisi, iar de multe ori trebuie sa aleaga o pauza in locul epuizarii.


Delia Ciobancan
Psihoterapeut, Consilier Psihologic

Cabinet Individual de Psihologie Delia Ciobancan
http://cabinet-psihologic-online.ro/


Numar vizualizari: 4936
Adauga comentariu