Incearca noul chat AUDIO-VIDEO la un pret promotional!
BETA
Inregistreaza-te

Poza specialistului Delia Aldescu (Ciobancan)

Sunt offline

Trimite-mi o intrebare


Program de lucru

  • Luni:
  • Marti:
  • Miercuri:
  • Joi:
  • Vineri:
  • Sambata:
  • Duminica:

Delia Aldescu (Ciobancan)

Consilier marital, Psihoterapeut de familie si cuplu, Hipnoterapeut, Psiho-oncolog, Coach

Varsta: 41 ani
Expert in: Psihologia cuplului, Psihologia copilului, Psihotraumatologie , NLP
Apreciere
Roluri conjugale - sot si sotie

Poza
01 Februarie 2012

Dintre rolurile sociale importante cele de sot si sotie sunt de neevitat. Initial rolurile conjugale se preiau prin imitatia modelelor de rol familial cunoscute in familia de apartenenta, care sunt preluate, adaptate si perfectate prin exersarea in propriul nucleu conjugal.

De obicei sotia preia si imita, mai mult sau mai putin constient, apoi perfecteaza conduitele de rol proprii mamei sale. Similar sotul reproduce in comportamentul sau modelul oferit de tatal sau. Practic in primii ani de viata familiala (chiar pana la 5 ani) nu se confrunta personalitatile celor doi parteneri, ci modele preluate din familia de origine, sotii comportandu-se reciproc prin raportarea la comportamentele maritale ale parintilor lor.

O exagerare in realizarea acestor analogii duce, de cele mai multe ori, la esec relational. De aceea, este foarte important ca parintii sa ofere copiilor modele de conduita in acord cu rolul social pe care il detin, nu este suficient numai informare despre cum trebuie sa fi, ci sunt necesare exemple concordante cu teoria.
      
Rolurile sociale sunt marcate de relatii complexe si profunde, de natura biologica, psihologica, spirituala, morala, juridica, religioasa, economica. Unele din ele sunt dominante in anumite perioade de existenta a cuplului, in anumite cicluri familiale, altele insotesc viata de familie pe tot parcursul ei.
     
La inceputul vietii cuplului conjugal domina atractia biologica si afectiva a partenerilor, sotii cunoscand-se destul de putin cu privire la valoarea personalitatii lor. Relatiile biologice sunt mascate de atractia sexuala dinte cei doi soti, determinata atat de necesitatile biologice cat si de nevoia de perpetuare a speciei umane prin procreare. Relatiile sexuale ii apropie pe soti, da sentimentul implinirii dragostei conjugale, armoniei si echilibrului absolut necesare oricarui cuplu.

Rolurile conjugale sunt mai mult sau mai putin diferentiate in functie de: perioada istorica, traditii, credinte religioase, interese economice etc.
Astfel, la familiile traditionale, care reprezentau adevarate unitati de productie, functia economica era mult mai accentuata, rolurile erau precis delimitate dupa sex, varsta, generatie, rolul cel mai important fiind detinut de barbat ca sot si parinte absolut. Trecerea la familia nucleara a atenuat aceste diferentieri ale rolurilor familiale pe temeiuri economice. Totusi, si in familia conjugala (nucleara) exista o diviziune a rolurilor sub aspect economic, dar tendintele de apropiere, pana la identitate a sarcinilor sotului si sotiei este o realitate din ce in ce mai prezenta.

Concluzionand, am putea spune ca sub aspectul rolurilor familiale exista in general doua tipuri de familii:
• familii in care rolurile de comportament marital sunt in conformitate cu rolul social de sot si parinte;
• familii in care aceste roluri sunt partial realizate cu efecte neplacute, uneori dezorganizatoare asupra vietii sociale si profesionale a cuplului si asupra copiilor, a familiei in general.

Reusita grupului marital depinde tocmai de capacitatea partenerilor de a-si asuma si indeplini rolurile conjugale.
Structura de autoritate reprezinta capacitatea familiei de a elabora norme si valori necesare functionarii familiei prin impunere sau consens.

Grupul familial este un grup actional cu multiple sarcini si responsabilitati. In familie se planifica diverse actiuni, se iau decizii, se indeplinesc concret diferite sarcini. Este important de stiut cine exercita autoritatea si asupra cui.

Familia in evolutia ei istorica a cunoscut doua tipuri generale de autoritate:

• autoritatea ascendentilor asupra descendentilor;
• forme secundare de autoritate (autoritatea copiilor fata de parinti, a tinerilor fata de varstnici) intalnite in societatile moderne ca urmare a emaniciparii economice si sociale a tinerilor.     

Ca modalitati concrete de autoritate familiala intalnim o diversitate de manifestari concrete, in functie de tipul familiei, de particularitatile socio-culturale ale acesteia, traditii etc
.
Astfel, in functie de pozitia barbatului sau femeii in familie exista doua tipuri de autoritate:
• tipul autoritar care este dominat de barbat sau femeie regasit in forme absolute sau moderne;
• tipul egalitar in care autoritatea apartine celor doi parteneri.

Aceasta dihotomie este foarte rara, in practica relatiilor dintre soti existand situatii mult nuantate.
Fiecare tip de interactiune influenteaza climatul psihosocial al grupului familial si exercita in acelasi timp influente modelatoare asupra copiilor. O parere unanim acceptata este ca cu cat distributia sarcinilor si deciziile se impart mai echitabil intre parteneri, cu atat familia este mai trainica si mai unita, cu implicatii benefice asupra socializarii copiilor si pregatiri lor pentru propria familie conjugala.

Delia Ciobancan,
Psihoterapeut, Consilier Psihologic

Cabinet Individual de Psihologie Delia Ciobancan

http://cabinet-psihologic-
online.ro/


Numar vizualizari: 12184
Adauga comentariu