Incearca noul chat AUDIO-VIDEO la un pret promotional!
BETA
Inregistreaza-te

Poza specialistului Delia Aldescu (Ciobancan)

Sunt offline

Trimite-mi o intrebare


Program de lucru

  • Luni:
  • Marti:
  • Miercuri:
  • Joi:
  • Vineri:
  • Sambata:
  • Duminica:

Delia Aldescu (Ciobancan)

Consilier marital, Psihoterapeut de familie si cuplu, Hipnoterapeut, Psiho-oncolog, Coach

Varsta: 41 ani
Expert in: Psihologia cuplului, Psihologia copilului, Psihotraumatologie , NLP
Apreciere
Sindromul ghinionistului

Poza
29 Iunie 2011

Fiecare dintre noi a visat, viseaza si va visa sa i se indeplineasca dorintele, sa reuseasca, sa aiba noroc, sa se imbogateasca. Dorim sa fim mai frumosi, sa terminam o facultate, sa fim faimosi, sa fim sanatosi, sa avem copii destepti, sa castigam la loto... si multe alte dorinte...

De multe ori dorintele noastre nu se indeplinesc, fie ca nu ne dorim ceea ce trebuie sau nu stim sa ne formulam dorintele in asa fel incat rezultatul sa se potriveasca cu imaginea noastra despre realizare sau succes.

V-ati gandit vreodata ca nu sunteti norocosi sau ca sunteti un ghinionist?

In lume se intalnesc destul de multi ghinionisti cronici.
Ceea ce ii diferentiaza de ceilalti este ca lor tot timpul li se intampla ceva. Daca exista vreo posibilitate ca ceva rau sa se intample, atunci cu siguranta ca acel lucru se va intampla. Acesti oameni se impiedica atunci cand merg pe un drum drept, fierb in suc propriu atunci cand au o problema, tocmai au avut ghinionul sa fie concediati si tocmai ii paraseste persoana iubita.

Psihologii considera ca atunci cand ghinioanele se tin lant de o anumita persoana, aceasta incepe sa dezvolte sindromul ghinionistului. Frica de ghinion sau de esec este regasita sub termenul de atihifobie.

Studiile statistice afirma ca ghinionistii cronici reprezinta 0,04% dintre persoane si se deosebesc de ceilalti oameni prin aceea ca pentru ei legea probabilitatii functioneaza exact invers. Aceasta categorie de oameni nu intruneste nici macar un procent, iar probabilitate ca d-voastra sa fiti printre ghinionisti este minima.

Daca sunteti un ghinionist inseamna ca reusiti sa va impovarati cu probleme care devin cauza nefericirii dvoastra. Adunati probleme, intrati in panica si deja nu mai gasiti iesire. Iata, nu va reuseste nimic! Si nici noroc nu aveti...

Habar nu aveti ca din toate problemele acestea, nici una nu are un caracter global. O simpla succesiune de neplaceri marunte va supara mai mult decat cea mai grava trauma traita vreodata. Va determinati treptat ca nimic nu este bun in viata dumneavoastra. Va este teama sa va mai apucati de o treaba noua, evitati si situatiile banale fiindca sunteti siguri ca nu veti avea noroc. Astfel, coborati tot mai mult pe scara neimplinirilor pana cand si viata personala va este afectata grav.

Sa ne gandim la un student care nu s-a pregatit pentru examen. El a invatat doar doua subiecte din 30 propuse. La examen, studentul nu va extrage unul dintre cele doua subiece invatate. Atunci, el se infurie, considerand ca nu a avut noroc. Este atat de convins incat sustine ca este ghinionist. La fiecare examen, ii cad bilete cu subiecte neinvatate. Tagic, dar daca studentul ar fi invatat toate subiectele de examen sau nu ar fi invatat 2 subiecte din 30, atunci riscul sa ii pice un subiect necunoscut ar fi fost aproape 0 (zero). Oare de ce nu isi pune studentul nostru si aceasta varianta? Fiindca creste posibilitatea sa fie un norocos!

Daca un ghinionist poate sa faca anumite alegeri in viata, atunci el cu siguranta va alege o cale cere-l va duce intr-o situatie mai rea decat cea dinaintea alegerii. Daca intamplator, va alege o cale mai buna, urmand aceasta cale, el va reusi sa faca destule greseli ca sa ajunga din nou in situatia in care insuccesele vin unul dupa altul. Ar fi momentul ca in mintea unor astfel de persoane sa apara intrebarea Cand renunt la strategia ghinionistului?”


Delia Ciobancan
Psihoterapeut, Consilier Psihologic

Cabinet Individual de Psihologie Delia Ciobancan
http://cabinet-psihologic-online.ro/


Numar vizualizari: 7298
Adauga comentariu