Incearca noul chat AUDIO-VIDEO la un pret promotional!
BETA
Inregistreaza-te

Poza specialistului Delia Aldescu (Ciobancan)

Sunt offline

Trimite-mi o intrebare


Program de lucru

  • Luni:
  • Marti:
  • Miercuri:
  • Joi:
  • Vineri:
  • Sambata:
  • Duminica:

Delia Aldescu (Ciobancan)

Consilier marital, Psihoterapeut de familie si cuplu, Hipnoterapeut, Psiho-oncolog, Coach

Varsta: 41 ani
Expert in: Psihologia cuplului, Psihologia copilului, Psihotraumatologie , NLP
Apreciere
Stiluri parentale si corelatii

Poza
01 Iunie 2012

Inca din 1921, psihologii au fost interesati de modul in care parintii influenteaza dezvoltarea competentelor sociale si instrumentale a copiilor. Una dintre metodele cele mai cunoscute in acest domeniu este studiul a ceea ce a fost numit "stil parental." Acest "stil parental" defineste si exploreaza cele patru tipuri si discuta consecintele diferitelor stiluri asupra copiilor.

Stil Parental definit

Parintitul este o activitate complexa care include multe comportamente specifice care lucreaza individual si impreuna pentru a influenta rezultatele copiilor. Desi comportamentele specifice ale parintilor, cum ar fi bataia sau citirea cu voce tare pot influenta diferit dezvoltarea copilului, analizarea fiecarui comportament separat in cautarea unei cauze poate fi inselatoare. Multi specialisti au constatat ca practicile specifice ale parintilor sunt mai putin importante in estimarea bunastarii copilului decat este modelul sau stilul parental.

Stilul parental este o constructie utilizata pentru a captura variatiile normale in incercarile parintilor de a controla si de a socializa cu copiii lor. Doua puncte sunt esentiale in intelegerea acestei definitii.
In primul rand, stilul de parinte este menit sa descrie variatiile normale de parintit. Cu alte cuvinte, stilul sau tipologia de parinte nu ar trebui sa fie intelese prin a include activitati parentale deviante, cum s-ar putea observa in cazurile abuzive sau abandon neglijent.
In al doilea rand, presupunem ca familiile normale se invart in jurul problemelor de control. Desi parintii se pot diferentia prin modul in care incearca sa controleze sau sa socializeze cu copiii lor si masura in care fac acest lucru, se presupune ca rolul principal al tuturor parintilor este de a influenta, de a preda/educa si de a-si controla copiii.

Stilul de parintit surprinde doua elemente importante: capacitatea de reactie a parintilor copilului si pretentiile parentale. Receptivitate parentala (de asemenea, mentionata ca si caldura parinteasca sau sprijin) se refera la masura in care parintii in mod intentionat favorizeaza individualitatea, auto-reglementarea si auto-afirmarea de a fi adaptati, suportivi si dispusi la nevoile si cererile speciale ale copiilor. Pretentile parentale se refera la creantele parintilor in a integra copiii in intreaga familie, cererile de maturizare a copiilor, supervizarea, eforturile de disciplinare si dizpozitia de a confrunta copilul care nu asculta.

Patru Stiluri parentale

Clasificarea se face in functie de parinti, daca acestia au pretentii mari sau mici, si de stilul de reactie creand astfel patru stiluri parentale: indulgent, dictator, autoritar si neimplicat. Fiecare dintre aceste stiluri parentale reflecta modele diferite ce apar in mod natural, valori parentale, practici si comportamente parentale si o balanta distincta intre pretentii si reactii.

Parintii indulgenti/permisivi/nondirectivi sunt mai sensibili decat pretentiosi. Acestia sunt netraditionali si ingaduitori. Nu pretind un comportament matur, permit considerabil auto-reglementarea si evita confruntarea. Parintii indulgenti pot fi impartiti in doua tipuri: parinti democratici care, desi indulgenti sunt mai constiinciosi, mai angajati, si parinti angajati la copii si nondirectivi.
 
Parintii dictatori/impunatori sunt extrem de solicitanti si directivi, dar nu sensibili. Ei sunt obedianti si se asteapta ca ordinele lor sa fie ascultate fara nici o explicatie. Acesti parintii ofera medii bine ordonate si structurate cu reguli clare, stabilite. Parintii dictatori pot fi impartiti in doua tipuri: nondictatori si directivi, dar nu intruzivi sau autocratici in utilizarea puteri lor si, dictatori - directivi, care sunt extrem de intruzivi.

Parintii autoritari pretind dar sunt si receptivi. Ei monitorizeaza si difuzeaza standarde clare de comportament copiilor lor. Ei sunt asertivi, nu intruzivi si restrictivi. Metodele lor de disciplinare sunt mai degraba suportive decat punitive. Ei doresc ca, copiii lor sa fie asertivi, precum si responsabili social si cooperanti.

Parintii neimplicati sunt redusi atat in reactie cat si in pretentii. In cazuri extreme acest stil parental ar putea sa cuprinda atat respingere cat si neglijare, cu toate ca majoritatea parintilor de acest tip intra in limite normale.

Deoarece stilul parental este o tipologie mai degraba de a fi o combinatie liniara de reactii si pretentii, fiecare stil parental este mai mult decat suma partilor sale. In plus fata de diferitele reactii si pretentii, stilurile parentale difera intre ele in masura in care acestea sunt caracterizate printr-o a treia dimensiune: controlul psihologic.

Controlul psihologic se refera la incercarile de control care patrund in dezvoltarea psihologica si emotionala a copilului prin utilizarea de practici, cum ar fi inducerea vinei, retragerea dragostei sau umilirea. O diferenta cheie intre parintele dictator si cel autoritar este dimensiunea controlului psihologic. Ambele stiluri de parinti au cereri si pretentii ridicate de la copiii lor si se asteapta ca acestia sa se comporte in mod corespunzator si sa respecte regulile parentale. Cu toate acestea, parintii dictatori se asteapta ca proprii copii sa accepte hotararile lor, valorile si scopurile lor fara semne de indoiala. In schimb, parintii autoritari sunt mai deschisi sa dea si sa ia cu copiii lor hotarari utilizand mai multe explicatii. Astfel, desi parintii dictatori si autoritari au mare control comportamental, parintii autoritari tind sa aiba un control psihologic scazut, in timp ce parintii dictatori tind sa aiba control psihologic ridicat.


Delia Ciobancan,
Psihoterapeut, Consilier Psihologic

Cabinet Individual de Psihologie Delia Ciobancan
http://cabinet-psihologic-online.ro/


Numar vizualizari: 6237
Adauga comentariu