Incearca noul chat AUDIO-VIDEO la un pret promotional!
BETA
Inregistreaza-te

Poza specialistului Delia Aldescu (Ciobancan)

Sunt offline

Trimite-mi o intrebare


Program de lucru

  • Luni:
  • Marti:
  • Miercuri:
  • Joi:
  • Vineri:
  • Sambata:
  • Duminica:

Delia Aldescu (Ciobancan)

Consilier marital, Psihoterapeut de familie si cuplu, Hipnoterapeut, Psiho-oncolog, Coach

Varsta: 41 ani
Expert in: Psihologia cuplului, Psihologia copilului, Psihotraumatologie , NLP
Apreciere
Stresul la barbati si stresul la femei

Poza
25 Mai 2012

In timp femeile recunosc ca stresul poate avea impact asupra sanatatii fizice, barbatii par a fi oarecum mai reticenti. De asemenea, barbatii pun mai putin accentul pe necesitatea de a-si gestiona stresul, decat femeile.

Barbatii vad psihologii ca fiind mai putin utili si, sunt mai putin susceptibili de a se angaja in strategii care fac modificari stilului de viata sau comportamentelor. Cu toate acestea, barbatii sunt mai predispusi decat femeile de a fi diagnosticati cu tipuri de boli fizice cronice, care sunt adesea legate de niveluri inalte de stres si de stiluri de viata nesanatoasa. Acestea ne semnalizeaza ca pot exista unele diferente importante intre sexe atunci cand vine vorba de managementul stresului.

Barbatii si femeile spun ca sunt, in general, multumiti de traiul lor. Cu toate acestea, exista aspecte ale vietii lor ingrijoratoare. Mai putin de jumatate din barbati si femei, sunt multumiti de siguranta lor financiara insa de-a lungul timpului femeile raporteaza niveluri mai ridicate de stres decat barbatii.

Comparativ cu femeile, barbatii, mai putin probabil, pot sa spuna ca au relatii excelente sau foarte bune la locul de munca, ca mananca sanatos si dorm suficient.

Nu numai ca barbatii si femeile gestioneaza stresul diferit, ei pot sa-l plaseze si la niveluri diferite de importanta. Astfel, barbatii reclama o mai mica preocupare pentru gestionarea stresului si sunt multi care pot sa spuna ca fac suficient in acest domeniu, in timp ce femeile pun mai mult accentul pe necesitatea de a face acest lucru, dar simt ca nu fac suficient de bine.

Femeile au mai multe sanse decat barbatii sa raporteze o multitudine de strategii, inclusiv lectura, petrecerea timpului cu familia sau cu prietenii, frecventarea slujbelor religioase, cumparaturi, masaj sau vizita la un centru spa, vizita la un profesionist in sanatate mintala pentru a gestiona stresul. Pe de alta parte, barbatii practica diverse sporturi ca tehnici de gestionare a stresului.

Cercetarile arata ca perioadele prelungite de stres - care elibereaza hormonul cortizol - pot reduce functia celulelor corespunzatoare, contribuind astfel la numeroase tulburari emotionale si fizice, inclusiv depresie, anxietate, atacuri de cord, accident vascular cerebral, hipertensiune arteriala si tulburari ale sistemului imunitar, care pot creste sensibilitatea la infectii.

Rezultatele sugereaza ca legatura dintre stres si sanatatea fizica ar putea fi mai greu de recunoscut de catre barbati.

Din diverse convingeri barbatii sunt mai putin dispusi sa faca ceva cu privire la stres. S-ar putea ca urmatoarele boli cronice: presiunea arteriala ridicata, diabet zaharat tip 2 si bolile de inima sau atacul de cord sa fie consecintele pentru barbatii care nu recunosc necesitatea de a aborda legatura dintre stres si sanatatea fizica.

Delia Ciobancan, 
Psihoterapeut, Consilier Psihologic

Cabinet Individual de Psihologie Delia Ciobancan
http://cabinet-psihologic-online.ro


Numar vizualizari: 3579
Adauga comentariu