Incearca noul chat AUDIO-VIDEO la un pret promotional!
BETA
Inregistreaza-te

Poza specialistului Delia Aldescu (Ciobancan)

Sunt offline

Trimite-mi o intrebare


Program de lucru

  • Luni:
  • Marti:
  • Miercuri:
  • Joi:
  • Vineri:
  • Sambata:
  • Duminica:

Delia Aldescu (Ciobancan)

Consilier marital, Psihoterapeut de familie si cuplu, Hipnoterapeut, Psiho-oncolog, Coach

Varsta: 41 ani
Expert in: Psihologia cuplului, Psihologia copilului, Psihotraumatologie , NLP
Apreciere
Vaicareala si personalitatile dependente

Poza
20 Iulie 2011

In viata de zi cu zi, avem posibilitatea sa cunoastem multe persoane care cauta cu disperare sa se bazeze pe cei din jurul lor. Am putea sa le numim personalitati dependente fiindca nu-si pot rezolva nevoile decat apeland la ceilalti. Nici nu ne dam seama cata energie ne consuma doar stand de vorba cu noi.

Indiferent ce li se intampla, aceste persoane stiu cum sa se planga incat sa le compatimesti cum se cuvine. Ai impresia cand iti vorbesc, ca sunt atat de nedreptatite incat au nevoie de martori si de salavatori. Dar vom descopri ca sunt de mai multe tipuri in functie de tendintele personalitatii lor.

Personalitatile grandomane si narcisice nu vor sa fie deranjate cu maruntisurile vietii fiindca se considera prea importante pentru a fi deranjate iar restul nu merita efortul lor. Dar vor solicita serviciile celorlalti necontenit si mai ales multa admiratie. Si nimic nu este din vina lor. Daca sunteti in preajma unei astfel de persoane, atunci orice s-ar intampla e din vina  d-voastra. Conform ei, nimic nu se intampla care sa nu poata fi pus in mod rezonabil pe seama altuia. Va va incanta cu povesti exagerate, complet egocentrice in care ea este protagonistul unei nedreptati.

Un grandoman se pricepe sa-si ascunda respectul de sine scazut, afiseaza o falsa empatie fata de ceilalti, isi ascunde defectele si inventeaza o impresie buna despre realizarile sale.

Persoanele dependente sunt de regula pasive, dar pana la un anumit punct. Dupa care trec de partea raului si devin nemiloase verbal, emotional sau chiar fizic fata de persoanele apropiate. Va vorbesc acum de persoane dependente si ostile, care nu ar admite nici in ruptul capului ca nu pot supravietui emotional fara partener. Daca sunteti o persoana de succes, persoana ostila de langa d-voastra va fi invidioasa, rautacioasa iar daca va suparati pe ea sau o criticati, se va simti umilita si poate deveni nervoasa. Este capabila sa urasca tot ce sustrage atentia de la persoana sa, inclusiv proprii copii sau un necaz sau o boala.

Limitele sau granitele personale sunt neclare. Isi percepe partenerul ca pe o extensie a propriei persoane. Pot folosi intimidarea pentru a preveni abandonul. Singura solutie este sa fugiti, cat mai departe!

Mai exista si persoane cu caracteristici histrionice asociate cu niveluri inalte de dependenta implicita, dar cu niveluri scazute de dependenta declarata. Ele simt nevoia acuta de a fi ingrijite, dar nu pot sau nu vor sa o recunoasca.

Respectul lor de sine se invarte in jurul propriei infatisari, al puterii fizice la barbati si al atractiei exercitate la femei. Persoanele acestea pot fi pretentioase, indulgente cu ele insesi dar tot dependente.

Le puteti intalni la sala, in fiecare zi si va plictisesc cu povestile lor monotone despre ce seturi de abdomene sau numarul mare de exercitii pe care il fac. Ca sa iasa in evidenta se imbraca cu cele mai bune haine sau brand-uri recunoscute. Sunt bronzate in mijlocul iernii, cheltuie o gramada de energie pe imaginea lor in ochii celorlalti. Femeile s-ar putea sa depaseasca machiajul natural si sa devina dizgratioase prin cantitatea mare de farduri care alacatuiesc o masca aparenta.

Ostile si sarmane, aceste persoane nu-si asuma responsabilitatea pentru nimic.

Pe langa persoanele somere, egocentrice sau aride emotional mai exista si persoane talentate, cu succes in afaceri dar labile emotional. Au existat cazuri in care aceasta labilitate s-a finalizat cu tendinte de suicid atunci cand casnicia s-a terminat. Dependenta emotionala si irationala poate sa se manifeste doar in sectorul relatiilor de iubire. Daca o persoana are tendinte narcisice, ea poate avea legaturi cu mai multi parteneri in acelasi timp si sa sufere de dependenta pentru fiecare. Fiindca nu poate sa aleaga singura, posibilitate este sa fie parasita. Dar acest lucru ii poate provoca un soc emotional. Frica de a pierde relatiile cu oamenii apropiati si teama de a face fata unei lumi reci si nemiloase ii dispune la compromisuri.

Cea mai buna afacere a unei persoane independente este sa nu lase sa prinda radacini in jurul ei indivizii care se planteaza, cersesc sau se salveaza savurand din bunatatea si rabdarea ei.

Delia Ciobancan
Psihoterapeut, Consilier Psihologic

Cabinet Individual de Psihologie Delia Ciobancan
http://cabinet-psihologic-online.ro/


Numar vizualizari: 7457
Adauga comentariu

Elena
Luni, 17 Februarie 2014, ora 14:04
Si ce propuneti? sa.i izolam undeva si sa.i lasam sa se omoare intre ei? de ce explicati doar din punctul dvs de vedere? Ati incercat macar sa va puneti in locul unei astfel de persoane? Pana la urma nu ei au ales sa fie asa si va vine sa credeti sau nu exista si parti bune cand esti o astfel de persoana. Sunteti un psiholog groaznic fara exagerare. Cu respect!
Emil
Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 13:48
Sunt o persoana pubica si as dori sa invat cum sa manipulez mass-media