Incearca noul chat AUDIO-VIDEO la un pret promotional!
BETA
Inregistreaza-te

Poza specialistului Delia Aldescu (Ciobancan)

Sunt offline

Trimite-mi o intrebare


Program de lucru

  • Luni:
  • Marti:
  • Miercuri:
  • Joi:
  • Vineri:
  • Sambata:
  • Duminica:

Delia Aldescu (Ciobancan)

Consilier marital, Psihoterapeut de familie si cuplu, Hipnoterapeut, Psiho-oncolog, Coach

Varsta: 41 ani
Expert in: Psihologia cuplului, Psihologia copilului, Psihotraumatologie , NLP
Apreciere
Workaholicul roman

Poza
24 Iunie 2011

Romanii sunt oameni creativi si ambitiosi. Prin aspiratia lor spre prosperitate au un program lung de munca, mai lung decat cel din multe alte tari europene. Studiile arata ca isi iau mai putine zile libere si ca multi nu isi iau concediu niciodata. Cel mai pertinent concediu este cel medical si se pare ca spre aceasta forma de concediu se indreapta multi adepti inversunati ai muncii, odata cu uzura fizica si psihica.

Companiile internationale au exploatat aceasta caracteristica vulnerabila dar ideala pentru munca si responsabilitate. Cred ca nici statul roman nu s-a implicat in reglementarea stricta a unui program sanatos de munca, in schimb s-a adaptat profitand. Nu stiu daca, companiile au inregistrat o crestere a competentei si a moralului angajatilor, probabil pentru ca acestia sunt mai mult obositi sau se bucura de prea putin timp liber. Singurul factor reglator al acestui stil de munca sunt agentiile de turism, care oferind servicii turistice, au trebuit mai intai sa planteze in mintea romanilor nevoi sau dorinte pana atunci slab evidentiate.

Anii petrecuti in comunism, au dezvoltat o etica a muncii inca vie in mintile multor romani.
Cu toate acestea, atitudinea fata de o persoana muncitoare ne surprinde cateodata. Din haosul unei gandiri prea "moderne" si indraznete si a unor programe mentale cu privire la harnicie, la munca fiind singura cale de imbogatire, s-a ajuns la un mixt de valori acordate muncii. Barbatii inca vor sa fie admirati pentru faptul ca isi intretin familia. Femeile ambitioase si orientate catre meserie sau cariera isi doresc independenta insa pot fi criticate pentru ca isi neglijeaza sotii si copiii sau isi amana casatoria.

Noua campanie psihologica insamanteaza vinovatia la ambele sexe, atunci cand serviciul intervine in timpul dedicat obligatiilor familiale. Este o varianta de a salva compartimente ale vietii, foarte importante pentru fiecare om. Dar exista forte paradoxale in cultura care sprijina etica workaholicilor. Acestea sunt:
- serviciile matrimoniale pentru angajatii ocupati;
- agentii de succes care iti gasesc perechea;
- firme specializate care preiau sarcina organizarii unei casatorii;
- gradinite si scoli cu program prelungit care iti cresc si educa pruncii;
- bone cu rol de mame surogat.

Lista poate continua, in timp ce majoritatea adultilor angajati, pe de-o parte sunt ingrijorati ca nu produc suficient pentru a trai o viata mai buna, iar pe de alta parte se culpabilizeaza ca nu petrec destul timp alaturi de cei dragi sau facand ceea ce le-ar place.

O persoana cu un atasament zelos fata de munca nu accepta acuzatii, ci incearca sa le evite, intorcandu-le impotriva celui care sesizeaza ca ceva e in neregula cu el.
Sustine ca ceilalti sunt nerezonabili, imaturi si nu inteleg situatia. Promite sa se schimbe, dar nu se tine de cuvant. El achita toate facturile, cu alte cuvinte, el este cel care aduce banii in casa si acest lucru este prea important pentru a fi sacait cu detalii. Cand ii spui unui workaholic sa ajunga acasa mai repede, devine furios, ca si un copil caruia ii intrerupi distractia. Se prefac ca nu are nici o problema, iar daca partenerul de cuplu vrea sa dea piept cu realitatea, trebuie sa o faca singur fiindca acuzarea nu functioneaza. Daca nu exista probleme, atunci partenerul a inventat aceasta situatie doar sa il enerveze. Deci, hai sa ne prefacem ca nici problema si nici partenerul nu exista.

Lungile ore de munca nu inseamna ca workaholicul trebuie sa fie absolvit de responsibilitatile sale familiale sau gospodaresti, chiar daca alearga sa munceasca peste program, chiar daca este ocupat si castiga mai multi bani decat partenerul. Va indrazni sa-si convinga partenerul ca ar trebui sa-si asume intreaga responsabilitate pentru gospodarie, pentru familie sau pentru bunul mers al relatiei, cu o aroganta dusa pana la responsabilizarea partenerului de esecul vietii lor sexuale. Acest lucru se inscrie in lista manipularilor.

Workaholicul roman se straduieste prea mult si isi risca sanatatea, familia si prietenii.
Poate cauta atentie, stropi de adrenalina, pentru a se simti mandru de sine, sau pentru ca familia de origine sa se poata mandri cu el. Dar este susceptibil la schimbare cu o abordare de sensibilizare.

Workaholici au atat aventaje cat si dezavantaje.
Daca efectul muncii lor este rezultatul dorit, este mai dificil sa le propui o schimbare. Castiga bine, este tenace, constiincios, hotarat, caci fara aceste calitati nu ar avea reusite. Dezavantajele sunt numeroase, mai ales daca ii includem si pe workaholicii care desi muncesc mult nu sunt suficient de valorificati sau remunerati. Vin tarziu seara, sunt inflexibili, incapatanati, perfectionisti si isi neglijeaza celelalte sectoare ale vietii.

Insusirile lor sunt doar o chestiune de intensitate. Un perfectionist poate fi numit si constiincios; perseverenta dusa la extrem devine incapatanare; hotararea poate depasi limita si devinde inflexibilitate sau rigiditate.

Partenerul de viata este cel care distinge intensitatea. El este cel care sufera, cel care propune schimbarea. Deocamdata, partenerul workaholicului poate propune salvare!


Delia Ciobancan
Psihoterapeut, Consilier Psihologic

Cabinet Individual de Psihologie Delia Ciobancan
http://cabinet-psihologic-online.ro/


Numar vizualizari: 4561
Adauga comentariu