Incearca noul chat AUDIO-VIDEO la un pret promotional!
BETA
Inregistreaza-te

Poza specialistului Delia Aldescu (Ciobancan)

Sunt offline

Trimite-mi o intrebare


Program de lucru

  • Luni:
  • Marti:
  • Miercuri:
  • Joi:
  • Vineri:
  • Sambata:
  • Duminica:

Delia Aldescu (Ciobancan)

Consilier marital, Psihoterapeut de familie si cuplu, Hipnoterapeut, Psiho-oncolog, Coach

Varsta: 41 ani
Expert in: Psihologia cuplului, Psihologia copilului, Psihotraumatologie , NLP
Apreciere
Zi fiscala: Strategii de gestionare a stresului banilor

Poza
30 Aprilie 2012

Termenele platilor fiscale, a taxelor, a ratelor pot fi stresante pentru multi romani. Stresul legat de termenele fiscale pot creste gradul de incredere in comportamente nesanatoase, cum ar fi consumul exagerat de alimente pentru a reduce stresul sau alegerea unor diete sau regimuri alimentare stricte, fumatul, alcoolul si inactivitatea. Multi oameni au dobandit deja aceste comportamente pentru a face fata factorilor de stres de zi cu zi - banii, munca, probleme personale si de familie in materie de sanatate si cresterea copiilor.

Dependenta mare de comportamente nesanatoase pentru a gestiona stresul poate duce pe termen lung la probleme grave de sanatate. Concret, cercetarile au aratat ca in cazul persoanelor care se confrunta cu probleme de sanatate, stres financiar si probleme interpersonale exista riscul exasperarii conditiile lor de viata.

Oamenii care fac fata stresului in moduri nesanatoase pot atenua simptomele de stres pe termen scurt, dar sfarsesc prin crearea de importante probleme personale si de sanatate de-a lungul timpului si, in mod ironic, mai mult stres. Cercetarile arata ca stresul si folosirea de comportamente nesanatoase pentru a-l gestiona, pot contribui la unele probleme mai mari de sanatate cum ar fi obezitatea, bolile de inima si diabetul. Deci, este absolut necesar ca oamenii sa ia masuri mai sanatoase pentru a aborda problemele, cum ar fi factorii de stres financiari.

Sanatate noastra este la risc dublu fiindca banii sunt o sursa in topul stresului pentru adulti. Oamenii atribuie stresului legat de bani un rol decisiv, pe urma raportului de munca, problemelor legate intre ele, acestea fiind accentuate de multe ori in timpul procesului de impozitare sau depozitare a banilor. Multi romani isi stabilesc obiective financiare la inceput de an. Isi planifica sa stranga bani pentru a-si achita datoriile, dar multi se impiedica in a face modificari fiindca n-au vointa si timp.

Strategii pentru gestionarea stresului financiar

• Definirea stresului
Toata lumea experimenteaza stresul dar in mod diferit. Cum stii atunci cand stresul s-a accentuat?
Este stresul dat de experienta din timpul sezonului de depunere fiscale sau de momentele cand iei decizii financiare?

Identificati factorii de stres legati de bani
Ce evenimente sau situatii declanseza sentimente de stres? Sunt legate de respectarea termenelor fiscale, plata facturilor, deciziile legate de bani, responsabilitati financiare la locul de munca sau acasa? Sau altceva?

• Recunoaste cum te descurci cu stresul financiar
Unii oameni fac fata stresului cu ajutorul comportamentelor nesanatoase, cum ar fi fumatul, alcoolul sau mancatul excesiv/infometarea.
Determinati daca va folositi de unul dintre aceste tipuri de comportamente nesanatoase pentru a face fata stresului financiar. Acesta este un comportament pe care te bazezi pe tot parcursul anului, sau este specific pentru termenele de depunere fiscale sau a altor decizii legate de bani?
Apelati la comportamente nesanatoase financiare, cum ar fi cheltuielile excesive, abuzul cardurilor de credit, neglijarea facturilor sau imprumutatul banilor in mod constant intr-un efort de a face fata stresului financiar?

• Intelege ce inseamna bani pentru tine
Banii sunt adesea un simbol pentru probleme emotionale care pot sa nu aiba nicio legatura cu finantele personale. Ce reprezinta banii pentru tine? Cum au puterea de a creste stresul?

• Gaseste modalitati sanatoase de a gestiona stresul
Luati in considerare urmatoarele activitati sanatoase pentru reducerea stresului - scurte plimbari pe jos, exercitii, gimnastica, sport, jurnalizarea sau discutii pe teme variate cu prietenii sau familia. Incercati sa dezvoltati tipuri de comportamente sanatoase de management al stresului, astfel incat atunci cand va aflati intr-o criza financiara, sa aveti strategii sanatoase disponibile pentru a va ajuta la reducerea stresului. Retineti, comportamentele nesanatoase se dezvolta de-a lungul timpului si pot fi dificile sa se schimbe. Nu utilizati prea multe la un moment dat. Concentrati-va pe schimbarea comportamentului!

• Cereti asistenta sau suport profesional
Accepta ajutorul prietenilor si familiei, fiindca le pasa de tine si te vor asculta cu privire la provocarile tale financiare, putand imbunatati capacitatea de a gestiona stresul. Planificatorii financiari sunt de asemenea, disponibili pentru a va ajuta si a prelua controlul asupra situatiei si a banilor. Daca veti continua sa fiti coplesiti de stresul financiar, poate doriti sa vorbiti cu un psiholog care va poate ajuta sa abordati emotiile din spatele comportamentelor legate de bani, de a gestiona stresul si de a schimba comportamentele nesanatoase.


Delia Ciobancan, 
Psihoterapeut, Consilier Psihologic

Cabinet Individual de Psihologie Delia Ciobancan
http://cabinet-psihologic-online.ro


Numar vizualizari: 3272
Adauga comentariu