Incearca noul chat AUDIO-VIDEO la un pret promotional!
BETA
Inregistreaza-te

Poza specialistului Delia Aldescu (Ciobancan)

Sunt offline

Trimite-mi o intrebare


Program de lucru

  • Luni:
  • Marti:
  • Miercuri:
  • Joi:
  • Vineri:
  • Sambata:
  • Duminica:

Delia Aldescu (Ciobancan)

Consilier marital, Psihoterapeut de familie si cuplu, Hipnoterapeut, Psiho-oncolog, Coach

Varsta: 41 ani
Expert in: Psihologia cuplului, Psihologia copilului, Psihotraumatologie , NLP
Apreciere
ea + el = cuplu modern?

Poza
09 Februarie 2012

Avand in vedere schimbarile intervenite in trecerea de la traditionalitate la modernitate, se considera ca societatea contemporana impune generalizarea a trei tipuri de femei:

1. Femeile care adopta o orientare "masculina". Prefera ocupatiile rezervate barbatilor, manifesta opozitie fata de relatiile erotice si fata de casatorie. Daca intra, totusi, in asemenea relatii, le perturba prin straduinta de a-si impune dominatia, de a fi superioare partenerului. Le putem numi femei "agresive".

2. Femeile care nu refuza rolul lor feminin, dar care constientizeaza ca sunt inferioare barbatilor, osandite sa joace un rol secundar. Ele isi indeplinesc rolul mai mult din obligatie si mereu incearca sa schimbe cate ceva, in lupta cu ele insele si cu ceilalti, nerenuntand usor, chiar daca intampina dificultati. Le putem numi femei "izolate".

3. Femeile care nu vor sa-si schimbe rolul, pentru ca nici nu constientizeaza ca se poate acest lucru. Ele isi indeplinesc rolul stiut, convinse fiind ca aceasta este menirea lor. In ceea ce fac pun pasiune, valorizeaza uneori excesiv iubirea si devotamentul. Le putem numi femei "docile".
 

Pe de alta parte, se considera ca parteneriatul modern implica existenta a trei tipuri de barbati:

1. Barbatul care accepta noul rol si il efectueaza din convingere, punand pasiune in tot ce face si creand conditiile unei relatii functionale, bazate pe intelegere si respect reciproc. Ii putem numi barbati "docili".

2. Barbatul care nu accepta noul rol, dar il efectueaza fara convingere, implicandu-se atat cat relatia sa nu devina disfunctionala. Ii putem numi barbati "izolati".

3. Barbatul care nu accepta noul rol si nici nu il efectueaza, considerand ca relatia de tip traditional e indicata pentru functionalitatea cuplului. Ii putem numi barbati "agresivi".
 
Aceste trei tipuri de barbati pot fi raportate la cele trei tipuri de femeie, prezentate anterior.

In continuare, daca se suprapun aceste combinatii peste tipologia construita se iau in calcul trei parametrii, si anume:
- gradul de tensiune generat de natura conflictului (ridicat/moderat/scazut);
- forma de manifestare predominanta a conflictului (manifesta/latenta);
- durata conflictualitatii (continua/intermitenta), vom putea emite urmatoarele ipoteze:

• Cuplul constituit din barbat agresiv - femeie agresiva
este caracterizat prin conflictualitate manifesta, continua, cu tensiune crescuta, ce prezinta mare potential dizolvant si psihopatogen pentru unul sau ambii parteneri.

• Cuplul constituit din barbat agresiv - femeie izolata
este caracterizat prin conflictualitate manifesta, continua, cu tensiune moderata, ce are o evolutie instabila, cu tendinta de deteriorare a esentei relatiei conjugale, dar cu mentinerea structurii de cuplu intr-o formula de pseudoconjugalitate.

Cuplul constituit din barbat izolat - femeie agresiva este caracterizat prin conflictualitate manifesta, continua, cu tensiune moderata, ce are o evolutie instabila, cu tendinta de deteriorare a esentei relatiei conjugale, dar cu mentinerea structurii de cuplu intr-o formula de pseudoconjugalitate.

Cuplul constituit din barbat izolat - femeie izolata este caracterizat prin conflictualitate manifesta, intermitenta, cu tensiune crescuta, ce prezinta potential dizolvant semnificativ, care nu totdeauna se finalizeaza cu separarea sotilor, dar faciliteaza dezvoltarea dizarmonica a relatiei conjugale.

Cuplul constituit din barbat docil - femeie izolata este caracterizat prin conflictualitate manifesta, intermitenta, cu tensiune moderata, ce prezinta potential dizolvant scazut.

Cuplul constituit din barbat izolat - femeie docila este caracterizat prin conflictualitate latenta, continua, cu tensiune moderata. In acest cuplu, conflictualitatea planeaza deasupra relatiei ca urmare a unui grad de frustrare reciproc intretinut.

Cuplul constituit din barbat docil - femeie agresiva este caracterizat prin conflictualitate latenta, continua, cu tensiune scazuta, ce favorizeaza efortul de acomodare reciproca, producand corectii permanente ale conduitelor interactionale pe linia sincronizarii lor.

Cuplul constituit din barbat agresiv - femeie docila este caracterizat prin conflictualitate latenta, intermitenta, cu tensiune moderata, ce faciliteaza acomodarea interpersonala, datorita caracterului ei de stimulare reciproca prin forme agreabile cum ar fi: ironia, persiflarea etc.

Cuplul constituit din barbat docil- femeie docila este caracterizat prin conflictualitate latenta, intermitenta, cu tensiune scazuta, ce evolueaza rapid catre asimilare interpersonala, partenerii preluand si asimiland reciproc puncte de vedere initial diferite.

In concluzie, societatea contemporana amplifica aparitia conflictelor in familie, prin faptul ca ne aflam intr-o perioada de redefinire a rolurilor masculine si feminine, perioada accelerata de feminism. Pe de alta parte, atat redefinirea rolurilor, cat si intelegerea eronata a lor, favorizeaza aparitia unor comportamente de sex-rol foarte diversificate si ambigue, care intretin dizarmonia si disensiunea in cadrul cuplului.

Practic, traversam o perioada de anomie a rolurilor masculine si feminine, si nu se stie cat va mai dura pana cand vor aparea doua modele de comportament acceptate de ambele sexe si puse in practica fara frustrari si nemultumiri interioare.
 
Delia Ciobancan
Psihoterapeut, Consilier Psihologic

Cabinet Individual de Psihologie Delia Ciobancan
http://cabinet-psihologic-online.ro/


Numar vizualizari: 4334
Adauga comentariu

Lory
Vineri, 10 Februarie 2012, ora 20:28
doamna psiholog va felicit este un articol scris frumos... am mai citit pe net despre tipurile de femei. si atunci ca si acum am aceeasi problema- nu stiu in ce tip ma incadrez:(.. asa din curiozitate ca oricum nu ma ajuta cu mare lucru sa stiu asta. deci, daca ma calca pe coada sunt agresiva, injur, tip, trantesc etc (nu sunt placuta deloc). daca, vorbeste frumos, cu calm, incearca doar sa ma inteleaga ca si mine... las si eu garda jos. daca imi mai face si cate o bucurie, il fac sa creada ca este cocosul casei. daca avem vreo problema, si vad ca nu se descurca pun osul si mintea la munca si imi zice sotul ca sunt stalpul casei. deci, totul timpul ca comport altfel, in functie de situatie. sunt NEBUNA? am multe personalitati? la ce ma ajuta sa stiu ce tip de femeie sunt?... v-as ruga sa ma ajutati cu un raspuns sa ma mai inteleg si eu. multumesc