Incearca noul chat AUDIO-VIDEO la un pret promotional!
BETA
Inregistreaza-te

Poza specialistului Delia Aldescu (Ciobancan)

Sunt offline

Trimite-mi o intrebare


Program de lucru

  • Luni:
  • Marti:
  • Miercuri:
  • Joi:
  • Vineri:
  • Sambata:
  • Duminica:

Delia Aldescu (Ciobancan)

Consilier marital, Psihoterapeut de familie si cuplu, Hipnoterapeut, Psiho-oncolog, Coach

Varsta: 41 ani
Expert in: Psihologia cuplului, Psihologia copilului, Psihotraumatologie , NLP
Apreciere
Cum ne alegem partenerul?

Poza
12 Aprilie 2013

Vine o vreme pentru fiecare dintre noi cand trebuie ne sa constituim parteneriatul erotic fie in cadrul casatoriei, fie in contextul unor forme alternative de convietuire in cuplu.

Fiecare comunitate si familie detine in lada de zestre obiceiuri si reguli despre uniune, sexualitate, despre femei si despre barbati. Putini dintre noi suntem constienti de masura in care aceste transmisii ne influenteaza intimitatea de cuplu, nevoile, dorintele si asteptarile noastre.

Fiecare familie isi perpetueaza dinamica specifica inradacinand si asigurand continuitatea de-a lungul generatiilor. Existenta mitologiilor familiale legate de uniune/casatorie genereaza asteptari atat la cel care transmite cat si la descendentul familiei iar acestea afecteaza alegerea partenerului.

Mitologiile familiale se refera la toate miturile legate de casatorie, de alegerea unui partener, de tipul de barbat sau de femeie aleasa, de sexualitate si manifestarea ei, de nasterea copiilor sau de alegerea unei profesii sau a unui partener iar toate acestea le reperam in „povestile” spuse in familie, de-a lungul generatiilor.

 Analiza alegerii parteneriale este un proces complex, care are loc intr-un cabinet de psihoterapie si, desi fiecare individ alege in functie de motivatiile constiente pe care si le poate argumenta, de cele mai multe ori, explorand transgenerational, intr-o interventie terapeutica descoperim motive ce tin de o dinamica inconstienta a alegerii. Transgenerationalul se refera la transmiterea unei istorii neprelucrate si neelaborate prin legaturile de familie dintre parinti, bunici, strabunici. 

 Daca vrem sa obtinem raspunsuri la motivele constiente care ne-au determinat sa alegem pe cineva ca partener nu ne va fi imposibil sa gasim similaritati si complementaritati suficiente si securizante. Cand apar in cuplu conflicte si crize, motivatiile constiente palesc. Cand conflictele sau crizele se rescriu ne putem trezi in fata unor repetitii cu potential patologic pe care il putem regasi si la parintii si/sau bunicii nostri. In astfel de experiente circulare este bine sa constientizam scenariul familial din care facem parte.

In spatele povestilor familiei de origine ne putem bloca repetand un anumit tip de alegeri prescrise de temeri, frici, secrete, separari, identificari, incorporari aflate in inconstientul familiei.

Cercetarile clasice s-au centrat pe explorarea motivatiei constiente construind teorii care explica filtrele alegerii partenerilor. Dar pe langa aceste mecanisme constiente ce tin de istoria familiala a fiecarui partener din cuplu si care contin mituri, mitologii familiale si comunitare, memoria familiala, alegerea partenerului are si o parte umbrita ce contine mecanisme si fenomene prezente in inconstientul familial cum sunt secretele familiale si fenomenele denumite in psihologie  „cripta” si „fantoma”. Cripta psihica presupune antrenarea pentru recuperarea ”obiectului placere” pierdut si interzis care se instaleaza in interiorul Sinelui, ca o compensare pentru placerea pierduta. Fantoma psihica tine de inconstient si se transmite din inconstientul parintelui in inconstientul copilului. Persoanele care traiesc fenomene de tip „cripta” si „fantoma” au dificultati de angajare si de mentinere in relatia parteneriala.

Scenariile transgenerationale pe care individul le pune in joc detin atat mecanisme constiente cat si inconstiente.

 Psihogenealogia studiaza dinamica familiala analizand mecanismele de transmisie a inconstientului familial. Psihogenealogia priveste individul ca pe un efect al istoriei lui transfamiliale, ca pe un produs al interactiunii cu membrii sistemului familial din care face parte. Legaturile si experientele trangenerationale si intrafamiliale sunt fondul bazal al dinamicii intrapsihice a fiecarei persoane. Iata de ce, cand familia sau cuplul raporteaza o anumita disfunctionalitate, un psihoterapeut sistemic va identifica si incadra problema clientului/clientilor in contextul familial trangenerational, analizand elementele, interconexiunile transmisiei istoriei familiale de la o generatie la alta; mecanismele de transmisie a inconstientului familial reperat prin mecanisme de aparare cum ar fi introiectia, proiectia, identificarea, loialitatea etc. Ulterior, terapeutul va analiza interactiunile clientului cu membrii familiei de origine, analizand consonantele si mecanismele de patologie familiala, precum si modalitatile de vindecare.

Evenimentele traumatice, secretele, conflictele traite de antecesori cantaresc tulburator in viata descendentilor. In memoria afectiva a fiecaruia se regasesc incriptate evenimentele care au marcat viata antecesorilor lui iar acest ecou se resimte in alegerile pe care individul le face in prezent.

Parcurgerea unui proces terapeutic psihogenealogic are valente reparatoare, deblocante si de maturizare personala si familiala.
 Abordarea trangenerationala descifreaza sensul secretelor, al paternurilor din inconstientul familial si scoate in evidenta dinamica individului. Disfunctionalitatile cu privire la alegerea partenerului sau la relatia de cuplu mascheaza nevoile parteneriale neintegrate ale parintilor sau bunicilor nostrii care interfereaza cu nevoile noastre.

 Alegerile noastre privind partenerul de viata si relatia cu el nu sunt actiuni generate doar de mecanisme constiente. Partenerii de cuplu vin in terapie si incearca sa explice cat mai logic intentia faptelor si a atitudinilor exersate in arena conjugala, apoi arunca cu pietre in partener si in familia lui de origine si nu sunt dispusi sa asculte ce are de spus celalalt si nici prin gand nu le trece ca sunt protagonisti la fel de responsabili ca si cel acuzat. Cand sarada ajunge la apogeu, zac epuizati si fara de speranta pe aceasi canapea care ii apropie dar ei se simt la distanta. Realizeaza alaturi de terapeut ca nu se comporta la fel in fiecare situatie ce apare in cuplu. Realizeaza ca sunt mult mai multe momente in care se iubesc, se accepta, se respecta. Cata usurare pot simti unii dintre ei cand faptele si atitudinile lor nu sunt numite vina. 

 Desi nou dar atat de inradacinat de-a lungul timpului, un factor hotarator il au mecanismele inconstiente manifestate prin intermediul transmisiei psihice transgenerationale. Suntem inzestrati cu o vedere exterioara mult mai clara si obiectiva, ceea ce face necesar ajutorul unui specialist pentru a putea initia vederea in interiorul nostru sau in interiorul familiei de origine sau cea consimtita cu partenerul adus in terapie.

Scosi din ancora scenariilor prin intermediul constientizarii, a scoaterii la lumina, partenerii pot sa-si confirme propriile nevoi, asteptari si dorinte legate de partener si relatia de cuplu, separand ce vine de la ei si ce vine din familia de origine. Implementarea in interiorul relatiei de cuplu a unor noi modalitati de interactiune si raportare la celalalt valideaza situatiile concrete de viata ca fiind testul schimbarii cu efect de deblocare in evolutie si ca sansa a maturizarii emotionale afective in cadrul relatiei de cuplu.

Delia Ciobancan
Psihoterapeut, Consilier Psihologic

Cabinet Individual de Psihologie Delia Ciobancan
http://cabinet-psihologic-online.ro/


Numar vizualizari: 3705
Adauga comentariu