Incearca noul chat AUDIO-VIDEO la un pret promotional!
BETA
Inregistreaza-te

Poza specialistului Delia Aldescu (Ciobancan)

Sunt offline

Trimite-mi o intrebare


Program de lucru

  • Luni:
  • Marti:
  • Miercuri:
  • Joi:
  • Vineri:
  • Sambata:
  • Duminica:

Delia Aldescu (Ciobancan)

Consilier marital, Psihoterapeut de familie si cuplu, Hipnoterapeut, Psiho-oncolog, Coach

Varsta: 41 ani
Expert in: Psihologia cuplului, Psihologia copilului, Psihotraumatologie , NLP
Apreciere
Intemeierea unei familii

Poza
13 Decembrie 2012

Din punct de vedere social si juridic, casatoria este un act contractual prin care doua persoane de sex diferit, au dorinta comuna de a se uni pentru a fi recunoscuti social ca si familie. Pe langa acest contract juridic, cuplul marital are si o relatie emotional-afectiva si o atractie reciproca bazata pe dorinta erotico-sexuala.

In psihanaliza se vorbeste despre relatia sexuala intre partenerii cuplului, despre cum debuteaza ea, despre cum trateaza barbatul femeia, fiindca soarta casniciei se decide in “noaptea nuntii”.

Relatia sexuala indiferent ca are loc inainte sau dupa casatorie, este absolut esentiala. Daca partenerii de casatorie se cunosc sexual inainte de casatorie, sansele ca cei doi sa se potriveasca sexual sunt mai mari.

Faptul ca femeia accepta sa se daruiasca unui barbat este un eveniment deosebit de important si ea nu va uita niciodata primul barbat din viata sa.

In cazul in care au existat relatii sexuale anterioare, tendinta celor doi parteneri care se unesc pentru a forma un cuplu este de a face comparatie intre experienta trecuta si cea prezenta. Prima experienta sexuala pentru femeie va fi luata ca reper si viata cuplului marital va fi judecata dupa aceasta. Daca experienta sexuala a fost pozitiva, va fi pastrata ca amintire placuta care va consolida sentimentele si atasamentul ei fata de partener. Daca experienta sexuala a femeii cu primul ei partener sau existenta unui partener in viata ei sexuala care s-a comportat stangaci, violent sau brutal, aceasta va influenta negativ atitudinea fata de barbatul cu care se casatoreste. Cea mai intalnita reactie a femeii este pierderea orgasmului.

Si pentru barbat, soarta casatoriei se decide in noaptea nuntii sau cu ocazia primului raport sexual in cadrul cuplului marital. Daca la femeie, satisfactia in plan emotional-afectiv este decisiva, insatisfacerea duce la tensiune si conflict, degenerand pana la cautarea satisfactiei in afara cuplului sau divort. Barbatul are o mai mare nevoie de satisfactie pe plan erotico-sexual si este dispus sa ramana casatorit cu aceasi femeie daca gaseste ca solutie satisfacerea sexuala in exteriorul cuplului marital.

Cu siguranta ca intemeierea unui cuplu depinde si de structura si dinamica psihosociala, de la relatiile interpersonale, comunicare, roluri, climat afectiv si pana la starea de echilibru psihic a cuplului sau starea de sanatate mintala a membrilor acesteia.

In societatea moderna gasim doua mari modele de familie: familia inchisa, de tip traditional si familia deschisa de factura moderna. In familia traditionala contactele intre parteneri sunt stabilite prin traditie; relatiile intre cei doi se stabilesc in functie de rolul pe care il au fiecare; scopul comun este lupta pentru realizare; acceptand situatiile de compromis ca fiind un sacrificiu reciproc.

Casatoria deschisa se caracterizeaza prin abandonarea principiilor moral-religioase; cei doi se cunosc adesea intamplator; relatia se dezvolta in raport cu persoana si interesele fiecaruia; scopul familiei este dezvoltarea mutuala a membrilor acesteia, o relatie sinergica in care efortul este canalizat spre unirea diferentelor.

Dinamica grupului familial poate fi variata: relatii de atractie si intelegere reciproca, relatii de respingere sau conflictuale, relatii emotional afective de iubire reciproca sau ura reciproca, relatii de neincredere, suspiciune sau gelozie, relatii in care lipseste comunicarea etc.
Desi sunt multe de discutat despre atitudinile partenerilor cuplului fata de ei sau alte persoane, situatia de dependenta, manifestarile de violenta sau tiranie si indiferenta emotionala, neglijarea partenerului, relatiile extra-conjugale, libertinajul si multe alte aspecte, acestea marcheaza profund cuplul familial, structura si dinamica lui.

Delia Ciobancan,
Psihoterapeut, Consilier Psihologic

Cabinet Individual de Psihologie Delia Ciobancan
http://cabinet-psihologic-online.ro/


Numar vizualizari: 3895
Adauga comentariu