Incearca noul chat AUDIO-VIDEO la un pret promotional!
BETA
Inregistreaza-te

Poza specialistului Delia Aldescu (Ciobancan)

Sunt offline

Trimite-mi o intrebare


Program de lucru

  • Luni:
  • Marti:
  • Miercuri:
  • Joi:
  • Vineri:
  • Sambata:
  • Duminica:

Delia Aldescu (Ciobancan)

Consilier marital, Psihoterapeut de familie si cuplu, Hipnoterapeut, Psiho-oncolog, Coach

Varsta: 41 ani
Expert in: Psihologia cuplului, Psihologia copilului, Psihotraumatologie , NLP
Apreciere
Neintelegerile (frictiunile) din casnicie

Poza
17 Ianuarie 2013

Tendinta fireasca a oamenilor de a se schimba de-a lungul anilor este si ea o cauza a frictiunilor care pot aparea in relatiile de cuplu. Persoana pe care am cunoscut-o sau cu care ne-am casatorit la varsta de douazeci de ani nu va mai fi aceeasi la treizeci de ani. Toti suntem supusi schimbarii. Schimbarea nu este doar posibila ci este inevitabila. Cei care spun adesea, reprosand celuilalt ca s-a schimbat intre timp ar fi bine sa cunoasca aspectele schimbarii. Mai ales ca schimbarea este unul dintre motivele pentru care oamenii divorteaza chiar si dupa multi ani de casnicie.

Ceea ce cu ani in urma il facea pe unul sau pe celalalt fericit, nu mai are acum aceeasi finalitate.

In jurul varstei de treizeci de ani se realizeaza maturitatea psihologica.
Este varsta la care ne dam seama ce este viata. Aruncam o privire inapoi, trecand in revista anii scursi, si totul ne apare intr-o lumina noua.

Schimbarile firesti care se produc, de multe ori nu-i convin partenerului, ba chiar pot sa-i provoace mari suferinte. Maturizarea barbatilor poate fi inteleasa ca semne de egoism. Femeile manifesta mai multa independenta, devin mai putin cooperante, mai putin tematoare. Unui barbat nesigur pe el aceste transformari ii pot crea probleme serioase. Daca barbatul ramane acelasi in timp ce sotia sa se schimba, vor aparea dezechilibre pronuntate in maturizarea celor doi. Daca femeia se maturizeaza mai devreme decat barbatul, ea va avea impresia ca are ca sot un copil.

Si diferentele subtile, dar totusi profunde, care exista intre barbat si femeie sunt interpretate ca fiind schimbari nepotrivite sau rau intentionate. Anumite diferente intre barbat si femeie sunt innascute si coexista cu acele diferente care se datoreaza educarii separate a baietilor si a fetelor. Cand un baiat devine barbat, el separa cu usurinta dragostea de sex. El poate sa se certe cu partenera sa si in momentul urmator sa vrea sa o duca in pat. Barbatii pot sa faca dragoste cu o femeie fara sa fie preocupati in mod deosebit de personalitatea ei. De aceea se plang, in general, ca nu primesc suficient sex de la sotiile lor sau ca femeile sunt prea posesive.
Barbatii considera ca isi demonstreaza iubirea fata de sotie prin faptul ca muncesc si intretin familia, nu beau, vin acasa la timp si sunt fideli.

Ei nu vad de ce ar mai trebui sa isi declare iubirea vorbind despre stari si sentimente. Se pot compara cuvintele cu faptele?
Femeile vorbesc mai mult despre nevoia lor de afectiune si de iubire, şi nici nu pomenesc de sex, in conceptia lor, iubirea si afectiunea implica si sexul. Pentru femei, iubirea şi sexul sunt inseparabile. De aceea, este extrem de dificil pentru femei sa se angajeze in relatii sexuale fara a simti o puternica atractie fata de partener. Pentru cele mai multe dintre ele, relatiile sexuale ocazionale nu au nici un sens si echivaleaza cu prostitutia.

O alta caracteristica a femeilor este ca le place sa vorbeasca despre ceea ce simt si vor sa stie ce simte partenerul lor. Această comunicare reciproca este un lucru absolut necesar pentru satisfacerea lor sexuala. Un barbat in fata caruia nu-si poate dezvalui sufletul nu o va interesa ca barbat.

Aceasta este realitatea psihologiei feminine, pe care multi barbati nu o inteleg, nu o apreciaza si de multe ori nici nu o agreeaza.
Femeile simt nevoia sa se exprime, sa-si dezvaluie sentimentele si intimitatile, si sa-i fie impartasite sentimentele partenerului. Barbatii, nu simt nevoia sa afle ce se petrece in sufletul partenerei lor. Iar cand au necazuri, prefera sa le rezolve singuri.

Femeile, au nevoie de o persoana cu suflet sensibil si intelegator caruia sa i se destainuie, altfel se vor simti foarte nefericite.
Dar oricat de mult s-ar schimba doi parteneri de-alungul vietii, cel mai sanatos aspect este ca ei sa tina pasul, sa incurajeze schimbarea, sa se adapteze la schimbarea proprie si sa fie flexibili la schimbarea partenerului.
 
Delia Ciobancan,
Psihoterapeut, Consilier Psihologic

Cabinet Individual de Psihologie Delia Ciobancan
http://cabinet-psihologic-online.ro/


Numar vizualizari: 3041
Adauga comentariu

Mihaela S
Luni, 12 Mai 2014, ora 12:40
Felicitari pentru felul in care ati pus punctul pe I. Articolul reflecta foarte bine cateva dintre chestiunile si nemultumirile pe care le resimt in propria casnicie si imi dau seama, odata ce ati scris despre asta, ca sunt probleme extrem de comune.