Incearca noul chat AUDIO-VIDEO la un pret promotional!
BETA
Inregistreaza-te

Poza specialistului Delia Aldescu (Ciobancan)

Sunt offline

Trimite-mi o intrebare


Program de lucru

  • Luni:
  • Marti:
  • Miercuri:
  • Joi:
  • Vineri:
  • Sambata:
  • Duminica:

Delia Aldescu (Ciobancan)

Consilier marital, Psihoterapeut de familie si cuplu, Hipnoterapeut, Psiho-oncolog, Coach

Varsta: 41 ani
Expert in: Psihologia cuplului, Psihologia copilului, Psihotraumatologie , NLP
Apreciere
Parintii cu stima de sine scazuta si copilul din dotare

Poza
21 Noiembrie 2012

Parintii cu stima scazuta isi vad copilul:

1. Ca valoare a lor in comunitate pentru mentinerea stimei de sine si a stimei fata de familie: “El citeste cel mai bine din clasa.”; “Toti spun ca ea este cel mai cuminte copil!”; “Am dorit ca el sa fie ceea ce noi nu am putut fi.”

2. Ei au nevoie sa se simta placuti de copil ca sa le fie mentinuta stima de sine ca parinti. Daca copilul arata ca ii dezaproba, ei sunt dezamagiti si asta face dificila educatia si disciplinarea copilului.

3. Copil perceput ca o extensie a sinelui: ca pe cineva care doreste ceea ce doreau ei cand erau copii; ca pe cineva care gandeste ce gandesc ei, vede ce vad ei; ca pe cineva caruia trebuie sa i se dea totul, ca o compensare pentru carentele lor; ca pe cineva care va face ce vor ei, cand vor ei; ca pe cineva care va fi un bun parinte pentru ei. Dar daca copilul lor nu vrea aceleasi lucruri, nu este recunoscator, ei sunt dezamagiti. “De-abia am asteptat ca ea sa creasca mare si sa ne ajute/asculte.

4. Fiecare parinte are vise pentru copilul sau, dar problema se inteteste cand fiecare parinte se impotriveste dorintelor celuilalt partener. Copilul este prins intre cereri contradictorii mai ales cand fiecare parinte isi vede copilul ca un potential aliat impotriva celuilalt partener; mesager prin intermediul caruia poate comunica si, impaciuitor al celuilalt partener.

Astfel, dorintele fiecarui parinte sunt blocate sau anulate de dorintele celuilalt parinte cu stima de sine scazuta. Se aprinde conflictul marital; copilul este tras de partea fiecaruia prin lupta de a fi preferatul copilului. Parintii sunt preocupati pe cine iubeste cel mai mult copilul, cui i-a zambit copilul, cu cine vrea sa doarma copilul, etc.

6. Sexul copilului duce la ideea ca, copilul seamana deja cu unul dintre parinti si este deosebit de celalalt. Parintele de acelasi sex il va vedea pe copil apartinandu-i mai mult, in timp ce parintele de sex opus va vedea copilul devenind ca partenerul sau si se va teme ca nu cumva si copilul sa se intoarca impotriva sa. Va munci si va lupta sa-si atraga copilul de partea sa si pentru a se revansa pentru deficientele din relatia maritala. Copilul devine mai devreme sau mai tarziu pion intr-un razboi sexual, in timp ce parintele de acelasi sex are tendinta sa il perceapa pe copil ca pe un rival sau competitor.

7. Daca un copil pare sa fie de partea unui parinte, el risca sa-l piarda pe celalalt parinte. Daca nu isi exprima clar pararea lui i se poate cere sa faca acest lucru. Devreme ce un copil are nevoie de ambii parinti, o alegere il va rani inevitabil.

Parintele mai putin preferat se poate retrage sau poate neglija indeplinirea functiilor parentale si il poate dispretui atat pe copil cat si pe parintele preferat.

Daca un baiat va fi de partea tatalui, mama poate spune direct sau pe ocolite:

“La ce te poti astepta de la barbati?”; “Esti la fel ca tatal tau.”; “Trebuia sa am o fata, ca sa ma inteleaga.”

Daca o fata este de partea mamei, tatal poate spune:

Tu si cu femeile tale!”; “Esti exact la fel ca mama ta.”; “Trebuia sa am un baiat.”

Daca un baiat este de partea mamei, tatal poate spune:

“Tu si mama ta sunteti la fel”; Esti baiatul mamei si te ascunzi sub fusta ei.”; “Carui barbat adevarat ii plac papusile?!”

Daca o fata pare sa fie de partea tatalui, mama poate spune:

“Esti isteata dar iti va fi greu cu baietii.”; “Caror fete le place matematica!”; “Esti fetita taticului tau si nu vrei sa cresti mare.”

Parintele de acelasi sex cu copilul nu-l dispretuieste numai din gelozie pe copil ci si din incercarile lui de a fi un parinte bun dezvoltand copilului caracteristicile care par sa fie cele mai adecvate sexului sau. “Drumul spre iad este pavat cu intentii bune” se potriveste ca o manusa cand vine vorba de intentiile parintilor.
Si nu uitati ca dispretul afecteaza copilul, indiferent fata de cine este directionat.

Delia Ciobancan,
Psihoterapeut, Consilier Psihologic

Cabinet Individual de Psihologie Delia Ciobancan
http://cabinet-psihologic-online.ro/


Numar vizualizari: 2816
Adauga comentariu