Incearca noul chat AUDIO-VIDEO la un pret promotional!
BETA
Inregistreaza-te

Ioana Mihaela Radu

Psiholog clinician specialist

Varsta: 37 ani
Expert in: Psihologia cuplului, NLP
Apreciere
Sentimentul de vinovatie

Poza
08 Februarie 2011

Vina este un sentiment pe care il experimentam in momentul in care actionam impotriva unui regulament - lege, norma sociala, valori proprii. Totodata, sentimentul de vinovatie apare din cauza dezacordului rezultat din diferenta dintre imaginea de sine si actiunile savarsite.

De exemplu, daca se depaseste viteza maxima regulamentara, sentimentul de vinovatie al soferului nu este activat; insa daca acesta accidenteaza un pieton, atunci sentimentul de vinovatie va fi profund.

Vina se afla in stransa legatura cu pedeapsa.
De exemplu, daca un sofer aude sirena masinii de politie, atunci cu siguranta va reduce viteza de teama de a nu fi pedepsit.

In aceeasi ordine de idei, este important de stiut ca vina este diferita de rusine, care se bazeaza pe o posibila evaluare facuta de alti oameni. Rusinea se raporteaza la persoanele din jur; pe cand sentimentul de vinovatie este raportat la propria persoana. De asemenea, sentimentul de vinovatie este diferit si de regret, in cazul caruia nu trebuie incalcata o norma standard.

Exista 3 tipuri de vina:

Vina reactiva - este raspunsul la un act fatis care a incalcat unul dintre propriile standarde sau principii.

Vina anticipata - apare in cazul in care o persoana se gandeste sa incalce anumite standarde, anticipand astfel vina reactiva. Acest sentiment ar putea actiona apoi pentru a impiedica persoana sa savarseasca abaterea de la norma.

Vina existentiala - este rezultatul gradului de constientizare a unei discrepante intre propria bunastare si bunastarea altora.

Prezenta sentimentului de vinovatiei


1. Declaratia faptului
Declaratia faptului este un adevar dureros, dar independent, care permite o comparatie intre valorile proprii si actiunile savarsite. De exemplu, noaptea trecuta, doua milioane de copii au mers la culcare nemancati.

2. Declaratia actiunii
Potrivit declaratiei actiunii, exemplul privind copiii infomentati poate fi rescris altfel:  "In timp ce tu dormeai seara trecuta, un copil plangea".

3. Sugestia
Impuneti-va pe viitor o anumita actiune sau comportament, spunandu-va ca nu exista nicio scuza pentru a nu actiona astfel.  Acelasi exemplu prezentat prin sugestie: "Ar trebui sa donezi niste bani pentru a-i ajuta pe copiii infometati".

4. Intrebarea 
Prin intrebare, exemplul copiilor nemancati se va transforma astfel: "Ce ai facut in ultima perioada pentru a-i ajute pe copiii infometati si infrigurati?"

Efectele probelor:

Sentimentul de vinovatie apare atunci cand o regula general valabila nu este respectata si gandirea este focusata pe savarsirea acestei actiuni. El determina realizarea unor actiuni cu ajutorul carora sentimentul de vinovatie scade, si o data cu acesta si posibilitatea ca alte persoana sa afle despre existenta acesteia.


Radu Ioana Mihaela
Psiholog clinician

Cabinet Individual de Psihologie
avizpsihologic.ro


Numar vizualizari: 2710
Adauga comentariu