Incearca noul chat AUDIO-VIDEO la un pret promotional!
BETA
Inregistreaza-te

Noutati

De ce nu am putea preda creativitatea?

Poza 17 Iulie 2015

Este pacat sa nu invatam tinerii cum sa fie creativi si antreprenoriali. Fiecare este responsabil pentru cladirea propriei vieti si imbunatatirea lumii in care traim. Pentru a putea fructifica idei, avem nevoie sa ne dezvoltam cunostintele, abilitatile si atitudinile.

Din pacate, educatia conventionala promoveaza memorarea, nu inovarea. Elevilor li se povesteste despre eroi, in loc sa invete cum sa fie curajosi. Sunt prezentate situatii cu un singur raspuns corect, in era in care toate provocarile vietii sunt determinate de o continua schimbare, probleme cu nenumarate solutii viabile.

Multi sunt de parere ca aceste caracteristici nu pot fi deprinse, iar cei ce nu le poseda sunt priviti ca fiind lipsiti de creativitate. Privesc aceste atribute ca fiind innascute, precum culoarea ochilor sau a parului, ce nu pot fi schimbate. Nu este adevarat! Cu siguranta, ele pot fi invatate si suntem datori oamenilor de toate varstele sa le oferim oportunitatea de a face o schimbare, de a-i invata sa fie antreprenori.

De ce se crede ca nu putem preda creativitate si antreprenoriat?

Aceasta eroare se datoreaza lipsei unui vocabular clar si a unui mijloc de trecere de la idee la fapta.
Cand rog oameni, din orice mediu, fie in salile de clasa sau cladiri de birouri, sa defineasca creativitatea, primesc diferite raspunsuri. Multi dintre ei, insa, incep cu "Din punctul meu de vedere, creativitatea este...", iar completarea acestei fraze este, de regula, "gandirea inovativa, nonconformista". Aceasta fraza este un cliseu.

In realitate, creativitatea consta intr-un set complex de cunostinte, abilitati, atitudini si actiuni, ca in orice alt domeniu: matematica, stiinte, muzica sau sport. Pentru a ne stimula creativitatea, avem nevoie sa intelegem fiecare parte a procesului creativ.

Dupa ani de cercetare in domeniu, de predat cursuri despre creativitate si antreprenoriat la Stanford School of Engineering, am creat un model care sa ajute studentii sa inteleaga care sunt abilitatile necesare pentru a putea parcurge intregul proces de creatie.

Pentru inceput, va voi prezenta ierarhia abilitatilor, in frunte cu imaginatia:

  • Imaginatia duce la creativitate.
  • Creativitatea duce la inovatie.
  • Inovatia duce la antreprenoriat.

Acest esafodaj al abilitatilor poate fi comparat cu cel necesar invatarii, citirii si scrierii - Bebelusii scot sunete pentru a comunica. Cu timpul, invata sa stapaneasca acele sunete, combinandu-le pentru a forma un cuvant. Vor invata sa lege cuvinte pentru a forma o propozitie si vor alatura acele propozitii pentru a forma o poveste. Educatorii sunt responsabili pentru dezvoltarea acelor abilitati fundamentale necesare comunicarii, incluzand vocabularul, gramatica, cititul si scrisul.

Urmeaza un set de definitii si relatii care determina trecerea de la imaginatie la antreprenoriat. Il numesc Ciclul Inventiei.

Ciclul Inventiei

  • Imaginatia este inchipuirea unui lucru care nu exista.
  • Creativitatea este utilizarea imaginatiei pentru a face fata unei provocari.
  • Inovatia este aplicarea creativitatii in vederea generarii de solutii unice.
  • Antreprenoriatul presupune aplicarea inovatiei pentru a fructifica idei si a stimula imaginatia celorlalti.

Aceasta clasificare este relevanta oricarui tip de inovatie care consta in punerea in practica a unei idei – fie crearea unui produs, a unui serviciu sau a unei opere de arta – care rezulta intr-o dezvoltare colectiva a imaginatiei. Gandeste-te la crearea platformei iPhone, a creioanelor sau a aragazului, inventii care au necesitat creativitatea si imaginatia milioanelor de oameni implicati si la cum liderul oricarei organizatii poate stimula creativitatea compatriotilor. Spiritul antreprenorial poate fi transmis, creand un val de imaginatie, creativitate si inovatie.

Invatand cum sa stapanesti propriul Ciclu al Inventiei, identifici mai multe oportunitati, iei in calcul mai multe ipoteze, generezi solutii unice si fructifici mai multe idei. Aceste unelte te vor ajuta sa construiesti drumul pe care vrei sa il urmezi. 

Adauga comentariu