Incearca noul chat AUDIO-VIDEO la un pret promotional!
BETA
Inregistreaza-te

Noutati

Invata sa muncesti inteligent

Poza 03 Iulie 2015

Incercarile de a spori productivitatea - multi-tasking-ul, lucratul peste program si permanenta conexiune la tehnologie – nu dau mereu rezultatele asteptate. Cu cat muncim mai mult sa terminam un task, cu atat suntem mai predispusi la frustrare din cauza lipsei concentrarii, chestiune care reduce performanta.

Solutia pentru cresterea productivitatii nu este munca peste program. In schimb, ar trebui sa muncim mai inteligent, nu mai mult pentru a termina munca intr-un timp mai scurt. In continuare va prezentam 5 obiceiuri simple care sa te ajute sa sporesti productivitatea utilizand cat mai putin timp si efort:

 

1. Gaseste-ti hobby-uri creative

Cu cat esti mai ocupat, cu atat crezi mai putin ca ai timp de activitati creative. Dar studiile demostreaza ca hobby-urile creative imbunatatesc performanta la locul de munca. Cei care isi petrec timpul liber angajandu-se in activitati creative, obtin rezultate mai bune la birou, conform unui studiu publicat in Journal of Occupational and Organizational Psychology.

Fie ca iti place sa vizitezi galerii sau sa decorezi torturi, activitatile creative stimuleaza recuperarea necesara, ajutand la eliberarea stresului de la birou. Si partea buna este, ca aceste activitati nu trebuie sa iti ocupe tot timpul liber.

Scrie povestioare in pauza de masa sau asculta muzica care iti stimuleaza latura artistica. Acestea pot sa genereze o maniera noua si creativa de rezolvare a problemelor legate de munca, care iti vor imbunatati performanta.

2. Stabileste-ti prioritatile in functie de ceea ce te intereseaza

Nu conteaza cat de mult lucrezi, daca nu esti interesat de ceea ce faci, performanta nu va fi extraordinara. Nivelul de interes este factorul cheie al succesului, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Duke. Un nivel ridicat de interes optimizeaza performanta si te pastreaza motivat.
De asemenea, este important ca ceea ce ai realizat sa para important. Daca privesti ceea ce faci ca pe un lucru important, este mult mai posibil sa gasesti motivatia necesara pentru a continua activitatea, chiar daca nu te simti confortabil.

3. Diminueaza conflictul Munca - Viata personala

Fara acest echilibru risti sa experimentezi o scadere a productivitatii. Cand te simti stresat de cerintele de acasa sau de la munca, esti predispus epuizarii emotionale si depresiei, potrivit unui studiu publicat in  Journal of Occupational and Environmental Medicine. Cercetatorii au gasit de asemenea legatura dintre conflictul personal – profesional si epuizarea profesionala.

Creaza un echilibru. Stabileste limitele bunavointei tale de a lucra de acasa si ofera-ti pauze regulate de la tehnologie. Angajeaza-te in activitati care te elibereaza de stres, ca sportul, meditatie, pentru a optimiza performanta profestionala.

4. Fii recunoscator

Cand esti atat de ocupat, incat simti ca nu ai timp sa te gandesti la ­altceva in afara de munca, ofera-ti timp pentru a fi recunoscator. Fii constient de ceea ce ai si fii recunoscator angajatilor, supervizorilor si asociatilor deopotriva.
Cercetarile demonstreaza ca recunostinta inlatura stresul, reduce problemele de sanatate si creaza un sentiment general de satisfactie fata de viata – Toate acestea sunt elemente care imbunatatesc productivitatea.

Nu numai ca recunostinta poate ca iti imbunatateasca productivitatea, dar ii face si pe cei din jurul tau sa fie mai productivi. Un studiu realizat la Wharton School a University of Pennsylvania a descoperit ca atunci cand sefii le multumesc angajatilor pentru munca depusa, aceasta exprimare a recunostintei declanseaza o crestere a productivitatii de pana la 50 %.

5. Munceste cu cap

Exista un proverb Zen care spune "Ar trebui sa meditezi 20 de minute in fiecare zi - asta daca nu esti prea ocupat. Atunci ar trebui sa meditezi o ora". In lumea de astazi este greu sa iti faci timp pentru obiceiuri sanatoase, dar timpul pe care il petreci relaxandu-te poate ajuta la cresterea productivitatii. Schimbarile minore aduse stilului de viata iti pot imbunatati capacitatea de a munci inteligent.
 

Adauga comentariu